Test suprem pentru Guvernul României

 
Guvernul Dancila
Guvernul Dancila
FOTO: Inquam Photo / Octav Ganea

Test suprem pentru Guvernul României. CEDO a cerut explicaţii de la instituţia condusă de Viorica Dăncilă cu privire la procesul „Referendumul", în care a fost condamnat Liviu Dragnea. Experţii europeni vor să afle dacă absenţa semnăturilor a doi judecători de pe motivare este sau nu legală. Asta a reclamat Liviu Dragnea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De poziţia Executivului depinde cursul procesului intentat de şeful PSD. Guvernul a fost întrebat de către experţii Curţii Europene a Drepturilor Omului dacă Liviu Dragnea a avut parte de un proces corect, aşa cum prevede articolul 6 al Convenţiei, în masura în care motivarea hotărarii din 22 Aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu a fost semnata de doi dintre cei cinci judecatori care au participat la şedinţa de judecată. Este un prim pas pe care îl fac specialiştii de la CEDO, iar răspunsul pe care îl va oferi Executivul, prin agentul guvernamental, este esenţial pentru a se stabili dacă acţiunea merge mai departe sau este respinsă. 

Liviu Dragnea s-a plâns la CEDO în toamna anului trecut. El e nemulţumit că doua judecătoare nu au semnat motivarea deciziei de condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul referendumului. Mai întâi a epuizat, fără succes, căile de atac în instanţele româneşti. 


La izbucnirea scandalului, preşedinta Instanţei Supreme, Cristina Tarcea a explicat că legea permite înlocuirea unor magistraţi în situaţii obiective. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
CEDOO nu stie ,sa intrebe pe Koveshi
15 Nov 14:33
Si la Curtea Europeana cand?• Acţiunea în anulare
Prin intermediul acestei acţiuni, reclamantul solicită anularea unui act al unei instituţii, al unui organ, al unui oficiu sau al unei agenții a Uniunii (de exemplu regulament, directivă, decizie). Curtea de Justiţie este singura competentă să soluţioneze acţiunile introduse de un stat membru împotriva Parlamentului European şi/sau împotriva Consiliului (cu excepţia actelor acestuia din urmă în materie de ajutoare de stat, dumping sau competenţe de executare) sau pe cele introduse de o instituţie a Uniunii împotriva unei alte instituții. Tribunalul este competent şă judece, în primă instanţă, toate celelalte acţiuni de acest tip şi îndeosebi acţiunile introduse de persoane private. Acest tip de acţiune îi permite Curţii să controleze legalitatea actelor adoptate de către instituţiile, organele sau organismele europene. Astfel, Curtea pronunţă anularea actului în cauză, în cazul în care consideră că acesta nu este în conformitate cu dreptul Uniunii Europene
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?