Tentativă de asasinat asupra Reginei Elisabeta a II-a, în 1981, dezvăluită acum.Autorul a devenit...

Serviciile de informaţii din Noua Zeelandă au anunţat, joi, în premieră că un adolescent a încercat să o asasineze pe Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii în 1981, în timpul unei vizite în oraşul Dunedin, relatează site-ul agenţiei Reuters.Potrivit documentelor publicate de Serviciul de Informaţii şi Securitate din Noua Zeelandă (SIS), Christopher Lewis, în vârstă de 17 ani, a încercat să o împuşte pe regină în momentul în care suveranul britanic ieşea din maşină pentru a se deplasa către un târg ştiinţific, la 14 octombrie 1981.

Lewis a reuşit să tragă un singur foc în direcţia maşinii în care se afla regina, dar nimeni nu a fost rănit. În 1981, Regina Elisabeta a II-a a efectuat un turneu oficial de opt zile în Noua Zeelandă.

"Lewis intenţiona să o asasineze pe regină, dar nu a avut un unghi potrivit pentru a trage, nici o armă suficient de puternică având în vedere distanţa faţă de ţintă. Investigaţia poliţiei privind incidentul armat a fost efectuată în mod discret, iar majoritatea reprezentanţilor mass-media au avut impresia că zgomotul a fost cauzat de un foc de artificii", se arată în raportul declasificat al serviciului de informaţii neozeelandez.

Christopher Lewis, descris ca fiind un tânăr "cu severe probleme psihice", nu a fost acuzat de tentativă de omor, ci doar pentru deţinerea ilegală a unei arme de foc şi folosirea acesteia. Incidentul a fost muşamalizat cu scopul de a evita dezvăluirea unor lacune de securitate din partea autorităţilor din Noua Zeelandă.

Potrivit raportului serviciului de informaţii, poliţia l-a ţinut sub supraveghere pe Lewis în timpul vizitei din 1986 a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în Noua Zeelandă, de teama unui nou incident.

Ulterior, Christopher Lewis a comis o serie de infracţiuni grave, inclusiv uciderea brutală a unei femei din oraşul Auckland, şi s-a sinucis în închisoare în 1997.

Noua Zeelandă a fost independentă de guvernarea britanică începând din 1947, dar a păstrat regina ca monarh constituţional şi şef de stat, fiind monarhie constituţională bazată pe o democraţie parlamentară. Regina Elisabeta a II-a a vizitat ţara de zece ori, cel mai recent în 2002.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?