Telescopul Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci exoplanete

Telescopul Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci exoplanete
Telescopul Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci exoplanete

Telescopul Spațial Hubble, aparținând NASA, a detectat apă în atmosfera a cinci planete din afara sistemului nostru solar, conform concluziilor a două studii publicate recent, informează SPACE.com.

Toate cele cinci planete în a căror atmosferă există molecule de apă sunt însă niște lumi extrem de fierbinți, de mărimea lui Jupiter, astfel încât probabilitatea existenței vieții pe aceste planete este foarte redusă. Faptul că însă există apă în atmosferele acestor planete marchează însă un important pas înainte în căutarea acelor exoplanete pe care poate exista viață, scrie Agerpres.

"Am descoperit apă în atmosfera mai multor exoplanete. Aceste studii deschid calea spre posibilitatea de a compara cât de multă apă există în atmosfera diferitelor tipuri de exoplanete — spre exemplu în cazul planetelor mai fierbinți prin comparație cu cele mai reci", a declarat coordonatorul unuia dintre studii, Avi Mandell, de la NASA Goddard Space Flight Center.

Cele două echipe de cercetători au folosit instrumentul WFC3 (Wide Field Camera 3), al telescopului Hubble, pentru a analiza lumina care trecea prin atmosfera a cinci planete de dimensiuni apropiate de Jupiter, cunoscute după numele de catalog WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b și XO-1b.

În atmosferele tuturor acestor planete s-au găsit urme de apă, cu un plus pentru planetele WASP-17b și HD209458b.

"Detectarea atmosferei unei exoplanete reprezintă un proces extraordinar de dificil. Noi am reușit însă să obținem un semnal foarte clar și este într-adevăr vorba despre apă", a declarat și Drake Deming de la Universitatea din Maryland, coordonatorul celuilalt studiu.

Studiul realizat de Avi Mandell a fost publicat marți în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, în timp ce studiul coordonat de Drake Deming a fost publicat în luna septembrie în aceeași revistă.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?