Tehnologia care ar putea termina pentru totdeauna ceartă dintre Uber și taximetriști

 

În aceste zile se discută în România despre un cadru legislativ mai potrivit pentru Uber. Totuși, în lume, sunt căutate deja alternative mai bune decât șoferi care să transporte alți oameni prin oraș. Iar Elon Musk, unul dintre miliardarii planetei, crede că are un plan mult mai bun. 

Elon Musk plănuiește să lanseze taxiurile robot. Asta pentru că orice vehicul Tesla are capacitatea de conducere autonomă. Pentru ca un astfel de vehicul să fie transformat în taxi, proprietarul mașinii trebuie să se înscrie în aplicația specială a companiei. Musk estimează că prin 2020 vor exista peste un milion de taxiuri robot pe șosele.Asta înseamnă, pe scurt, că atât Uber, cât și taximetriștii își pot pierde clienții. 

În viziunea lui Musk, pasagerii vor putea comanda o astfel de mașină prin aplicația Tesla, așa cum ar chema un Uber sau un Lyft. Diferența va fi că în vehicul nu se va afla niciun șofer. Desigur, nu în toate regiunile se va accepta o asemenea tehnologie futuristă. Miliardarul este însă destul de încrezător că programul de taxiuri robot se va lansa cu succes în mai multe părți din Statele Unite ale Americii.

Care ar fi problema cu astfel de mașini autonome?

Analistul Jeff Osborne de la Cowen, a zis: „Planurile rețelei de taxiuri robot Tesla par să fie pe jumătate neterminate, compania părând fie să nu aibă răspunsuri, fie să nu fi luat măcar în considerare întrebările de bază legate de prețuri, viabilitatea asigurări sau cerințele de reguli și de legi".

În ceea ce îl privește pe Musk, el zice că tariful pentru taxiurile Tesla va fi mult mai mic decât la Uber și la serviciile normale de taximetrie. Dacă în SUA, o călătorie cu Uber sau Lyft te costă între 2 și 3 dolari pe milă, cu Tesla ar costa mai puțin de 0,18 dolari pe milă.

Un asemenea preț ar aduce câștiguri pentru toate părțile, dar mai ales pentru călători. De cealaltă parte, proprietarii de Tesla, ar câștiga până la 30.000 de dolari pe an.

Însă Musk nu e singurul care vede o piață aici. Parteneriatul americano-francez dintre Bell Helicopter și Safran ar putea pune în utilizare taxiuri aeriene cu decolare și aterizare verticală. Astfel, avantajele aviației (cum ar fi rapiditatea și confortul) ar putea fi accesibile mai multor persoane.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?