Tehnologia a ajuns să fie atât de bună la pus diagnostice, că bate și psihologii

 

Depresia este dificil de diagnosticat și prezis din cauza faptului că simptomele bolii pot varia de la o persoană la alta. Însă, sistemele de învățare automată ar putea identifica persoanele care sunt predispuse acestei afecțiuni.

Depresia este o afecțiune mentală care afectează un procent tot mai mare al populației, fiind cauza principală a dizabilității persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

O echipă de cercetători de la Laboratorul de Inteligență Artificială și Știință a Computerelor de la Massachusetts Institute of Technology, a găsit o soluție prin va face posibilă detectarea din timp a depresiei. Mai exact, echipa a dezvoltat un algoritm care poate să ușureze procesul de depistare a acestei boli psihice.

În acest sens, cercetătorii au învățat o inteligență artificială să depisteze simptomele depresiei cu ajutorul datelor text și audio adunate în urma a 142 de interviuri cu pacienți (pacienți din care 30% fuseseră deja diagnosticați cu depresie).

Însă, ceea ce este de-a dreptul uimitor este că inteligența artificială nu se concentreze doar pe cuvintele cheie folosite de pacienți, ci și pe tonul vocii acestora. Astfel, inteligența artificială a putut să identifice pacienții cu depresie corect în 77% din cazuri.

Cu toate acestea, doctorul canadian Adam Hofmann se teme însă de posibilitatea ca roboții să intre în câmpul sănătății psihice. „Ar putea rezultatele fals-pozitive, de exemplu, să îi facă pe oamenii care nu sunt încă în depresie să creadă că sunt?", a subliniat el. „Sănătatea psihică a unui om este un joc complex de factori genetici, fizici și de mediu. Știm de efectele placebo și nocebo în medicină, când cei care testează în orb pastile de zahăr experimentează ori efectele pozitive ori pe cele negative ale medicamentului, pentru că ei au fie așteptări pozitive, fie negative cu privire la acel medicament".

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?