Taxa pe ipocrizie. Guvernul a împrumutat o sumă uriaşă de la bănci în 2018

 

Deşi acuză băncile de lăcomie şi vrea să le suprataxeze, Guvernul rămâne principalul client al sistemului bancar românesc. Statul a împrumutat nu mai puţin de 40,77 miliarde lei în primele 11 luni ale anului şi a influenţat masiv piaţa financiar-bancară, potrivit unei analize Realitatea Financiara.Statul influenţează în mod direct piaţa bancară, atrăgând o mare parte din lichidităţile în lei din bănci şi forţând inclusiv indicele ROBOR să crească.

Cu toate astea, Guvernul PSD-ALDE intenţionează să introducă printr-un OUG adoptat vineri, 21 decembrie, o aşa-numtă "taxă pe lăcomie" pentru bănci, dependentă de ROBOR.

În primele 11 luni ale acestui an, statul a împrumutat peste 40,77 miliarde lei, iar suma preconizată pentru decembrie este de 4,28 miliarde de lei - în total peste 45 miliarde lei luaţi de la bănci în acest an.

Cea mai mare sumă lunară atrasă de stat de la bănci în cursul acestui an a fost înregistrată în octombrie – 5,68 miliarde lei.

În noiembrie, bobânzile percepute de bănci și-au revenit uşor după creșterea din octombrie, ajutate de o îmbunătățire a situației lichidității.

Băncile din România au adoptat o poziţie fără precedent împotriva Guvernului şi a iniţiativelor legislative privind introducerea unei taxe pe activele bancare şi aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanţare.

"Efectele acestor iniţiative nu vor contribui la stabilitate şi dezvoltare, ci vor grăbi instalarea unei recesiuni economice. Această recesiune înseamnă deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă, scumpirea finanţării, în final o lovitură la adresa bunăstării tuturor românilor", se arată într-o declaraţie comună a Asociaţiei Române a Băncilor şi a Consiliului Patronatelor Bancare din România.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?