TAXA AUTO 2013: Ministrul Mediului explică TOTUL despre TIMBRUL DE MEDIU

TAXA AUTO 2013: Ministrul Mediului explică TOTUL despre TIMBRUL DE MEDIU
TAXA AUTO 2013: Ministrul Mediului explică TOTUL despre TIMBRUL DE MEDIU

TIMBRU DE MEDIU 2013. Rovana Plumb, ministrul Mediului, a explicat la Realitatea TV ce aduce nou introducerea timbrului de mediu. Din 15 martie, şoferii vor fi nevoiţi să plătească timbrul de mediu dacă vând sau cumpără maşini pentru care nu a fost achitată taxa auto. Executivul a aprobat marţi Ordonanţa de Urgenţă care prevede acest lucru. Ministrul Mediului anunţă că timbrul de mediu se va calcula în funcţie de emisiile de dioxid de carbon ale autoturismului şi diferit, pentru maşinile pe benzină şi pentru cele pe motorină.

"Pentru maşinile mai vechi, în primul rând, se aplică o cotă de depreciere care ţine cont de vechimea maşinii şi, astfel, se explică faptul că valoarea timbrului de mediu pe final este mult mai mică decât valoarea actuală a taxei auto care este aberant de mare. S-a ţinut cont de faptul că o maşină veche se apropie de perioada de sfârşit de funcţionare şi se transformă în deşeu. Noi am spus clar că acest timbru de mediu se va achita o singură dată pe durata de viaţă a maşinii. Cu cât maşina este mai veche, cu atât perioada ei de viaţă este mai scurtă", a spus ministrul.

TIMBRU DE MEDIU 2013. "Cumpărătorul poate să îşi aleagă orice tip de maşină doreşte. Cu cât tehnologia utilizată pentru maşina respectivă este mai veche, cu atât şi taxa e mai mare. Pentru că se presupune că poluează mai mult. Pe parcul naţional din România intră foarte multe maşini cu tehnologii Euro 3 şi Euro 4. Ceea ce am urmărit noi prin introducerea acestui timbru de mediu este, în primul rând, să înnoim parcul auto şi, concomitent, să putem să reducem emisiile de dioxid de carbon. Maşinile Euro 3 şi Euro 4 au un grad de poluare mai mare decât maşinile Euro 5. Este clar că atât timp cât poluarea, ca şi emisii, este mai mare pentru Euro 3 şi Euro 4, şi timbrul de mediu este mai mare. De ce preferă românii Euro 3 şi Euro 4? Aici pot să vă răspundă cei care cumpără Euro 3 şi Euro 4 sau cei care cumpără de obicei maşini rulate. Încercăm, prin introducerea acestui eco tichet, acordat acum pentru maşinile electrice, să îi impulsionăm pe cetăţeni să cumpere maşini care utilizează tehnologii curate. Am ţinut cont şi de puterea de cumpărare a românilor. Sunt foarte mulţi care, în momentul de faţă, au aceste maşini vechi şi pe care ar dori să le vândă. Dacă am fi lăsat în aplicare această taxă de 33.000 de euro pentru o maşină veche de 13 ani, ar fi condus la un blocaj pe piaţa naţională şi nimeni nu ar mai fi vândut maşina pentru că nu ar fi avut cumpărător la o taxă atât de mare. Pentru a evita blocajul pe piaţa naţională s-a ţinut cont de componenta de mediu, dar şi de realitatea din România", a mai spus Plumb.

Ministrul Mediului a subliniat că în noua formulă de calcul a fost eliminată taxarea pe cilindree:"Rugămintea mea ar fi să nu mai încercăm să facem comparaţie între taxa actuală şi timbrul de mediu. Am introdus cu totul şi cu totul o altă formulă. În momentul de faţă, pentru că încă este în vigoare o lege, se ia în calcul cilindreea şi emisia doar în proporţie de 30%, noi am eliminat taxarea pe cilindree pentru că noi, cei care deţinem autoturisme, mai plătim o dată cilindreea cu impozitul anual. Nu era just să plătim de două ori acelaşi lucru. De aceea ne-am îndreptat spre acest concept nou european".

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto. Noua taxă auto se aplică din 15 martie 2013.

Guvernul a anunţat recent că definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.

Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?