TAXA AUTO 2013: Calculează-ţi singur, online, taxa

TAXA AUTO: Guvernul amână din nou decizia de modificare a sistemului actual de taxare
TAXA AUTO: Guvernul amână din nou decizia de modificare a sistemului actual de taxare

TAXA AUTO pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007, amânată până la începutul lui 2012 de Guvernul Boc, va intra în vigoare din nou de la 1 ianuarie 2013. Practic, începând cu această taxa autodată, taxa de poluare pentru autovehicule trebuie plătită inclusiv de autoturismele înmatriculate în România înainte de 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxa. Totuși, conform oficialilor, Guvernul va analiza situația acestei taxe și va stabili în primele zile ale lui 2013 dacă ea se mai percepe sau nu, scrie avocatbucuresti.org.

TAXA AUTO 2013: Legea noii taxe auto (legea nr. 9/2012) stabilea ca taxa de poluare va fi achitată și de autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora.

Deși această prevedere ar fi trebuit sa intre in vigoare încă de la inceputul anului 2012, Guvernul de la acea dată a decis suspendarea aplicării acestei dispoziții până la 31 decembrie 2012, ea urmând să se aplice din nou de la 1 ianuarie 2013. Potrivit Executivului de atunci, măsura se impunea pentru a acorda “un răgaz suficient de timp persoanelor implicate în procesul înmatriculării autovehiculelor rulate pentru care se cere prima transcriere a dreptului de proprietate” în condițiile în care pentru calculul taxei datorate de aceste autoturisme sunt necesare “date si documente greu accesibile”, iar în proces sunt implicate mai multe persoane și organisme ale statului.

Suspendarea taxei auto pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007 este regăsită în OUG nr. 1/2012, publicata în Monitorul Oficial nr. 79, din 31 ianuarie 2012. Ordonanța de urgență a intrat în vigoare la data publicării, adică marti, 31 ianuarie.

Acest act normativ reglementa și situația în care proprietarii au achitat deja taxa pentru mașinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, conform legii privind taxa auto. Proprietarii de autovehicule aflați în această situație puteau solicita restituirea taxei auto direcțiilor financiare locale printr-o cerere.

VEZI CALCULATOR

Calculator ANAF aici

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?