Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea Contituţiei

 
Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea Contituţiei
Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea Contituţiei

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului."Ceea ce am declarat mai spun o dată: după decizia Curții Constituționale, care a sancționat sever intervenția DNA-ului în activitatea Executivului — un lucru care este, să știți, unicat nu numai în politica românească, dar la nivel european, și lucrul acesta l-am constatat cu ocazia discuțiilor pe care le-am avut cu omologii mei europeni, președinți de parlamente, cu o săptămână în urmă la Roma, toți au rămas consternați de acest lucru — eu am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest care dovedește, până la urmă — nu cred că e vorba de o necunoaștere a elementelor fundamentale constituționale, ci lucruri de altă natură — ca doamna Kovesi să își dea demisia. Nu mi-am schimbat părerea, pentru că este o încălcare extrem de gravă a Constituției", a afirmat liderul ALDE duminică, la Digi24.

El a mai apreciat că patronarea unei astfel de acțiuni presupune și asumarea responsabilității din partea șefei DNA.

"Nu este o joacă în ceea ce privește o atitudine oarecare a unui procuror. Ca procuror-șef al DNA, când patronezi o astfel de acțiune, îți asumi o responsabilitate. Și aceasta nu a fost una oarecare, a fost — așa cum spuneam — o gravă încălcare a principiului separației puterilor în stat, o imixtiune nepermisă a unei componente a puterii judecătorești în exercitarea puterii de către Executiv", a precizat el.

Tăriceanu a adăugat că prevederile OUG 13 nu au fost ilegale, ci au definit abuzul în serviciu potrivit cerințelor Comisiei de la Veneția.

"Dacă în termeni de comunicare publică sau de, practic, acțiune care creează emoții știm ce s-a întâmplat, pe fond, legal, nu a fost nimic greșit, pentru că ar fi fost sancționat de Curtea Constituțională. (...) CCR nu s-a pronunțat pe fond, dar până la urmă, într-un fel, tot s-a pronunțat, pentru că a fost sesizarea mea la Curte, care viza acțiunea DNA-ului, care — evident — a fost catalogată cum știți, ca un grav abuz. (...) Acțiunea DNA nu a fost așa, ca un fel de figură de stil la o mișcare oarecare, nu? Ea a venit, practic, să încerce să sancționeze ceea ce Guvernul s-ar fi presupus că a greșit. Nu a greșit nimic pentru că — din punctul de vedere al prevederilor ordonanței — nu era nimic ilegal. Că unii au exagerat și au spus: 'Aa, se dezincriminează abuzul în serviciu', care de fapt nu era dezincriminat, ci era definit așa cum erau cerințele Comisiei de la Veneția — e altceva. Dar sigur că până la urmă trebuie să vedem: în politică discutăm cu percepții, nu cu realități, din păcate", a conchis Tăriceanu.

Sursa: agerpres.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?