Tăriceanu neagă că ar fi "năşit" protocoalele cu SRI în 2005. "Nu s-au discutat în CSAT"

Tăriceanu, după audierea din Comisia SRI: Dacă şefa DNA se crede mai presus de lege, nu pot accepta
Tăriceanu, după audierea din Comisia SRI: Dacă şefa DNA se crede mai presus de lege, nu pot accepta

Scandalul protocoalelor- încă un episod. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi că în CSAT nu s-a discutat niciodată desăre astfel de protocoale și că aceste documente nu ar avea o bază legală.Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a reluat ideea că protocoalele semnate între SRI şi parchete nu au trecut prin CSAT în anii în care era premier al României.

"- Ştiati de aceste protocoale între parchet şi SRI? - Nu, evident că nu. În CSAT nu s-a disc niciodată .... vă repet clar, răspicat, nu s-au discutat protocoalele. Nu au o bază legală, s-au adaugat la lege nefiresc şi se impune ca toate protocoalele semnate de SRI să fie scoase la lumină", a răspuns Tăriceanu unei întrebări puse de jurnalişti.

Liderul ALDE a fost acuzat că, în anul 2005, când era și vicepreședinte al CSAT din poziţia de premier, ar girat un protocol de colaborare între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. Fostul premier nu a denunţat niciodată vechiul protocol din 2005 şi nici nu a cerut desecretizarea lui, aşa cum a făcut-o în cazul protocolului din 2009.

Potrivit raportului Consiliului Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) privind activitatea desfășurată în anul 2005, consiliu al cărui vicepreședinte era Călin Popescu Tăriceanu, se menţionează încheierea unor Protocoale de către Parchetul General și DNA cu serviciile secrete, dar și cu multe alte instituții.

Tăriceanu a declarat şi marţea trecută, referitor la faptul că în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituţiilor cu SRI, el era membru al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că documentele nu a fost discutate în CSAT. El spune că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie „scoase la lumină".

"Poziţia mea este una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituţii. Aşa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare şi foarte grave, care demonstrează că principiile separaţiei puterilor în stat, principiul funcţionării independente a justiţiei a fost încălcat - sunt elemente care depăşesc cadrul legale, care ar trebui să asigure funcţionarea justiţiei justiţiei în orice stat de drept, aşa încât mă declar absolut de acord ca orice protocol de acest gen să fie desecretizat, mai ales că în spaţiul public au apărut informaţii numeroase că sunt multe protocoale, dintre care numai unul singur a apărut la lumina zilei şi cred că este util pentru a afla adevărul să scoatem la lumină toate aceste protocoale", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă în 2005, când el era premier şi membru CSAT, s-a discutat despre aceste protocoale, liderul ALDE a spus că nu, deoarece protocoalele erau încheiate între instituţii, fără a fi aprobate în mod expres de CSAT.

„Protocoalele nu au fost discutate în CSAT. După cum vedeţi nici acest protocol (dintre SRI şi Parchetul General – n.r.) nu pare să fie discutat şi aprobat în mod expres în CSAT. Ele sunt făcute între instituţii, deci noi nu am avut cunoştinţe despre conţinutul, sau cel puţin eu nu îmi aduc aminte să fi avut de conţinutul acestor protocoale", a explicat el.

De asemenea, în legătură cu faptul că CSAT ar fi avizat în 2005 încheierea unor astfel de protocoale, Tăriceanu a spus că au trecut 13 ani de atunci şi nu îşi mai aduce aminte.

"Cred că puteţi să înţelegeţi lesne că a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005. Nu-mi aduc aminte detaliile, dar, aşa cum vă spun, nu am absolut niciun fel de rezervă, cred că este necesar ca aceste protocoale să fie scoase la lumină", a mai spus acesta.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?