Tăriceanu, acuzații fără precedent la adresa procurorului general

 
Tăriceanu
Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îl acuză pe procurorul general Augustin Lazăr că a minţit în comunicatul de presă de vineri al Parchetului General referitor la hotărârea de guvern pentru protocoale, ca să îşi salveze pielea.

"Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-şi scăpa pielea, chiar şi să mintă în spaţiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată hotărârii de guvern din 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naţionale anticorupţie. Strategia enunţa o serie de principii care aveau la bază respectarea statului de drept, a legilor în vigoare şi a drepturilor şi libertăţilor individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete precum cele încheiate între servicii şi instituţiile din justiţie în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016", a scris, vineri seară, Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

Tăriceanu, fost premier în 2005, an în care Parchetul General transmite că a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei strategii şi care a stat la baza protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), îl acuză pe Augustin Lazăr de "manipulare ieftină pentru a-şi salva pielea, aruncând vina".

"Trebuie spus adevărul: protocoalele semnate şi dezvăluite în acest an au conţinut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislaţia în vigoare doar prin simpla înţelegere dintre şefii din procuratură şi cei din servicii. Unde în HG 231 se vorbeşte despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informaţiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziţia învinuitului? Rolul de poliţie judiciară a fost stabilit prin mica înţelegere dintre procurori şi servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor faţă de servicii în termen de 60 de zile este o invenţie a minţilor strălucite care au semnat protocoalele. Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să îşi justifice acţiunile de procuror comunist. Practicile şi metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituţiilor din justiţie şi de către serviciile de informaţii", mai transmite preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu concluzionează postarea transmiţând că dacă Augustin Lazăr consideră că prin manipulare îşi salvează pielea şi poate fugi de dat explicaţii pentru activitatea sa se înşeală amarnic. "Procurorul general minte de îngheaţă apele doar pentru a deturna atenţia de la acuzaţiile care i se aduc", conchide fostul premier.

Precizările vin în contextul în care Parchetul General a anunţat vineri că la baza protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) a stat Hotărârea de Guvern nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei strategii. Reprezentanţii instituţiei conduse de Augustin Lazăr au mai precizat că planul de acţiune pentru implementarea S.N.A. stabileşte, "fără echivoc", în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie (fost Parchetul Naţional Anticorupţie), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne încheierea de protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi alte structuri de informaţii.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat miercuri procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, printre cele 20 de puncte ale raportului de evaluare numărându-se şi critici la adresa protocoalelor încheiat de Parchet cu SRI şi la ascunderea adevărului legat de aceste acte.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Mihai S
27 Oct 10:03
Domnul Lazar spune adevarul ca sa salveze Romania de voi care distrugeti tot ce s-a facut bine in Romania. Tariceanule tu esti un cancer pentru tara. Minti la fiecare cuvint pe care-l rostesti.
Răspunde
0 0
...roata
26 Oct 20:35
Nu stiu, dl. Procuror General a stricat scarile umbland la procese pentru declaratii mincinoase, sau Tariceanu... :))) Mare om, mare caracter...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?