Svastici desenate pe ambasada Poloniei la Tel Aviv după declarațiile Varșoviei privind Holocaustul

Mai multe svastici şi injurii au fost desenate, duminică, pe clădirea ambasadei Poloniei la Tel Aviv, la o zi după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că mai mulţi evrei s-au aflat printre autorii Holocaustului nazist, relatează site-ul BBC News, citat de Mediafax.Poliţia din Tel Aviv a declanşat o anchetă în acest caz. Porţile şi unul dintre pereţii clădirii au fost vizate de actele de vandalism. Unul dintre mesajele descoperite a fost "Ucigaş".

Prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul polonez Mateusz Morawiecki a fost întrebat de către un jurnalist israelian dacă va fi incriminată orice persoană care vorbeşte despre colaboratori polonezi ai regimului nazist în timpul Holocaustului, în conformitate cu noua lege adoptată de către Parlament.

"Este extrem de important să înţelegem mai întâi că, bineînţeles, nu va fi pedepsită această faptă, nu vor fi incriminate afirmaţiile potrivit cărora au existat făptaşi polonezi - cum au fost şi evrei, ruşi, .... nu numai criminali germani", a răspuns Morawiecki.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat imediat şi a precizat că declaraţiile omologului său polonez sunt "scandaloase" şi arată "incapacitatea de a înţelege istoria". Ulterior, cei doi lideri de guvern au discutat telefonic despre acest subiect.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Joanna Kopcinsk, a precizat duminică faptul că afirmaţiile lui Mateusz Morawiecki "nu erau în niciun caz menite să nege Holocaustul sau să îi tragă la răspundere pe evrei, care au fost de fapt victime ale Holocaustului în genocidul Germaniei naziste".

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea acestei legi, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a "rescrie istoria". Administraţia de la Washington a transmis că legea ar putea submina "libertatea de exprimare şi discursul academic şi ar conduce la o deteriorare a relaţiilor Poloniei cu Statele Unite şi Israel".

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?