Superimunitate pentru miniştri. Codul administrativ, în linie dreaptă la comisii

 

Codul administrativ care conferă superimunitate miniștrilor intră în linie dreaptă in Parlament. Proiectul a fost asumat de către Guvern și astăzi va fi dezbătut de către comisia de administrație din senat. Potrivit acestuia, miniștrii nu pot fi cercetați pentru oportunitatea actelor pe care le emit, iar răspunderea penală cade pe umerii celor care semnează.Codul administrativ asumat de Guvern este dezbătut în procedura de urgență, în Parlament, şi prevede faptul că miniștrii nu răspund pentru oportunitatea actelor pe care le emit. Şedinţa va începe la ora 11.00. 

Astfel, în ce priveste aprecierii necesitatii si a oportunitatii emiterii actelor administrative, acest principiu este enuntat de doua ori in proiectul de Cod Administrativ. La articolul 50 din proiectul de Cod, referitor la raspunderea ministrilor, se arata la alineatul (2):

"Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului." Ideea este reluata si mai explicit la articolul 57, referitor la "actele ministrilor", unde se arata, la alineatul (5): "Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale ministrilor apartin acestora".

Alineatul (7) din articolul 57 prevede ca "(7) Intocmirea documentelor de fundamentare din punct de vedere tehnic si al legalitatii, avizarea pentru legalitate si contrasemnarea actelor administrative prevazute la alin. (1) cu incalcarea legii, in raport cu atributiile specifice, angajeaza raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a functionarilor publici si personalului contractual".Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
gelu rosu
13 Mar 09:18
Deci, sa fie clar: Ordinul de ministru si cei care au semnat legea respectiva, chiar daca aplicarea prevederilor ei este penala, tot functionarul public/contractual raspunde! Daca nu respecti ordinul, te da afara!
Bravos nene Iancule! Aici vroiai sa ajungi!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?