Tensiuni în Marea Neagră! SUA acuză: „Rusia vrea o nouă cortină de fier!”

 

Acuzații foarte grave la adresa Federației Ruse lansate de un fost comandant NATO! „Rusia încearcă să ridice o nouă 'cortină de fier', care trece prin Marea Neagră, pentru a-şi putea folosi forţa împotriva ţărilor care nu fac parte din NATO”, a declarat generalul în rezervă american Ben Hodges.

Rusia încearcă să ridice o nouă 'cortină de fier', care trece prin Marea Neagră, cu România, Turcia, Bulgaria, pe de o parte, şi cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, pentru a-şi putea folosi forţa împotriva ţărilor care nu fac parte din Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO)”, a declarat generalul în rezervă american Ben Hodges, într-un interviu acordat duminică publicaţiei ucrainene Segodnia, citat de agerpres.ro.

Ben Hodges a fost la comanda Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR) între anii 2014 și 2017.

Hodges spune că este necesar ca NATO să-şi sporească prezenţa în Marea Neagră pentru a dispune de mai multe posibilităţi pentru a asigura libertatea de navigaţie, de a proteja Alianţa, precum şi de a descuraja Rusia de la acţiuni agresive împotriva „partenerilor noştri”.

Despre situația din Crimeea, generalul american spune, în același interviu, că „ceea ce a făcut Rusia în Crimeea s-ar putea extinde şi în Odesa”.

El a subliniat că este important ca Ucraina să-și construiască o flotă modernă.

Atunci când noi anunţăm locul unor viitoare exerciţii (în Marea Neagră - n.r.), ei (ruşii - n.r.) închid accesul spre aceste zone. Aceasta reprezintă o formă de blocadă temporară împotriva Odesei. Nu este o întâmplare. De aceea, România şi alţi aliaţi ai noştri sunt atât de îngrijoraţi”, a afirmat Ben Hodges.

„Pe măsură ce Ucraina continuă să se modernizeze, continuă programul său de reformă în domeniul apărării, ar trebui să se gândească şi la dispozitive fără pilot. Un fel de drone, însă pentru activităţi maritime: drone subacvatice şi de suprafaţă care să ajute în activităţi de recunoaştere, care să urmărească navele de suprafaţă şi submarinele”', a mai spus fostul comandant USAREUR.

Kievul poate face multe lucruri pentru securitatea la Marea Neagră, cum ar fi schimbul de informaţii cu România, Georgia şi SUA.

„Este foarte important să fim foarte precişi în semnalele trimise Kremlinului: suntem pregătiţi şi prezenţi în regiunea Mării Negre. Şi trebuie să acţionăm împreună', a afirmat Ben Hodges, subliniind că numai printr-o colaborare între statele riverane se poate securiza zona Mării Negre.

Confiscarea navelor militare ucrainene din strâmtoarea Kerci. Posibil scenariu identic în cazul gazoductelor

Generalul american nu a exclus repetarea scenariului sechestrării navelor militare ucrainene de către ruși de anul trecut.

Întrebat dacă incidentul din 2018 când Gărzile de coastă ruse au sechestrat trei nave militare ucrainene care voiau să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov s-ar putea repeta în cazul gazoductelor 'Turkish Stream' şi 'Nord Stream 2', în condiţiile în care Rusia a arătat că îşi va apăra infrastructura strategică chiar cu preţul recurgerii la forţă, 

Nu exclud că Rusia ar putea încerca să facă acest lucru. Am participat la discuţii unde a fost examinat scenariul blocării de către Rusia a Klaipedei (unul dintre cele mai mari porturi la Marea Baltică) în Lituania din cauza unei prezumtive ameninţări faţă de Nord Stream”, a spus acesta, adăugând că NATO trebuie să fie pregătită pentru a răspunde unor astfel de provocări.

Hodges a mai spus că Moscova trebuie să returneze Kievului şi cele trei nave sechestrate în incidentul naval din Marea Neagră în noiembrie trecut.

„Personal cred că trebuie să menţinem sancţiunile la adresa Rusiei pentru ca ea să plătească preţul pentru acest act de piraterie”, a adăugat Ben Hodges.

Pe de altă parte, posibilitatea unui război între Ucraina și Rusia nu este posibil la scară largă, consideră generalul american în rezervă.

„La ora actuală, sunt puţin probabile atacuri la scară mare din partea ruşilor şi avansarea lor pentru a captura mai multe teritorii în Ucraina sau vreun atac al Kievului pentru a recupera Donbasul”, a apreciat generalul american.

Este foarte important că guvernul ucrainean a făcut o prioritate din rezolvarea paşnică a conflictului din Donbas şi din încetarea ostilităţilor acolo', a subliniat Ben Hodges în interviul pentru publicaţia ucraineană Segodnia, citat de agerpres.ro.

El menționează că Rusia continuă să destabilizeze estul ţării, creând o situaţie care face foarte dificilă integrarea Ucrainei în Occident şi subminând guvernul ucrainean.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Titi
23 Sep 21:28
La fel a procedat si SUA in Irak, Vietnam, Venezuela etc. Intre cele doua mari puteri nu exista diferente. Intereselor primeaza. Restul sunt explicatii fara continut...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?