SUA cer ONU să ia ''cele mai puternice măsuri posibile'' pentru a sancționa regimul nord-coreean

Statele Unite ale Americii doresc ca ONU să ia ''cele mai puternice măsuri posibile'' pentru a sancționa ultimul test nuclear nord-coreean, a declarat luni ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, relatează AFP.''A sosit momentul să punem capăt jumătăților de măsură'', a declarat diplomatul american în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, subliniind că este o situație de ''urgență'' și că abordarea Organizației Națiunilor Unite din ultimii 20 de ani ''nu a funcționat'' pentru a schimba atitudinea nord-coreeană.

Cu toate acestea, Nikki Haley nu a precizat ce sectoare ar putea fi vizate de noile sancțiuni.

La începutul lunii august, în momentul în care s-au decis ultimele sancțiuni, Consiliul de Securitate al ONU a dat dovadă de o ''unitate fără precedent'' în ceea ce privește Coreea de Nord, a spus Haley.

Însă liderul nord-coreean ''cere doar un singur lucru, războiul'', a adăugat ea. Iată de ce, pentru Statele Unite, propunerea ruso-chineză de înghețare a manevrelor militare americano-sud-coreene în schimbul suspendării programelor de înarmare nord-coreene ''nu este acceptabilă''. ''Nu o vom face pentru că nu putem lăsa garda jos'', a spus ea.

Franța și Marea Britanie au subliniat de asemenea necesitatea unor noi măsuri ferme. ''Franța cere un răspuns rapid, ferm și unit'', a declarat ambasadorul Franței la ONU, François Delattre. ''Minutele sunt numărate'', a adăugat el, subliniind că ultimele sancțiuni, decise la începutul lunii august, trebuie aplicate cu strictețe. ''Trebuie să maximizăm presiunea'', a insistat el.

Pe de altă parte, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a pledat pentru ''dialog'' pentru rezolvarea crizei cu Coreea de Nord. Moscova ''invită toate părțile la dialog și la reluarea negocierilor'', a spus el. ''Nu există o soluție militară'', a insistat diplomatul rus, recunoscând în același timp că Coreea de Nord a tratat ''cu dispreț'' toate interdicțiile internaționale.

''Insistăm asupra necesității de a ne păstra controlul'', ''de a nu fi copleșiți de emoții și de a acționa în mod calm și echilibrat'', a mai spus Vasili Nebenzia, ale cărui declarații par a-l viza implicit pe președintele american Donald Trump, care a promis în urmă cu câteva săptămâni ''foc și furie'' împotriva regimului de la Phenian dacă acesta va continuă să provoace comunitatea internațională.

Alte subiecte pe Realitatea.netAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?