SUA au suferit în 2008 cele mai multe pierderi în Afganistan şi cele mai puţine în Irak

 
Foto: marinecorpstimes.com
Foto: marinecorpstimes.com
Statele Unite au pierdut în Afganistan, în anul 2008, cei mai mulţi soldaţi din ultimii şapte ani, de când i-au îndepărtat de la putere pe talibani, în timp ce în Irak pierderile au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, datorită unei îmbunătăţiri relative a securităţii, relatează AFP.
Anul trecut, 469 de soldaţi americani au fost ucişi în Irak şi Afganistan, cel mai mic număr de la începutul conflictului în Irak, în 2003, până în prezent, potrivit unui bilanţ realizat de site-ul independent www.icasualties.org, care calculează pierderile militare pe cele două fronturi.

În Afganistan, 155 de americani au fost ucişi în 2008, faţă de 117 în 2007, un bilanţ anual record, în condiţiile în care talibanii au câştigat teren în ultimii doi ani. În total, Statele Unite au pierdut în Afganistan, în ultimii opt ani, 630 de militari. Bilanţul ar putea creşte în viitor, recunosc voalat unii înalţi oficiali militari, în timp ce Washingtonul se pregăteşte să-şi dubleze prezenţa în această ţară, trimiţând aproximativ 30.000 de soldaţi în plus până la vară, pe lângă cei circa 70.000 de militari străini prezenţi deja în acest teatru de operaţiuni, fie în cadrul forţelor NATO fie al celor aflate sub comandament american.


Şi numărul morţilor din rândul forţelor străine, în afara celor americane, a crescut în 2008 în Afganistan, ajungând la 138, faţă de 115 în 2007.

O dovadă a intensificării violenţelor în ţară o reprezintă numărul mare de atacuri cu bombă artizanală, care s-a dublat în 2008, ajungând la aproape 2.000, potrivit ambasadei Statelor Unite la Kabul. Bombele IED (Improvised Explosive Device) reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul soldaţilor americani din Afganistan, preciza la jumătatea lunii decembrie generalul american Thomas Metz, directorul Organizaţiei pentru combaterea bombelor artizanale.

La polul opus, în Irak, unde se află în prezent 146.000 de militari americani, numărul pierderilor de vieţi omeneşti a scăzut cu două treimi anul trecut, confirmând reducerea violenţelor constatată de la sfârşitul anului 2007. Potrivit www.icasualties.org, 314  militari au fost omorâţi în Irak în 2008, faţă de 904 în 2007. Anul 2007 a fost cel mai sângeros pentru forţele americane de la invazia ţării, în martie 2003. În total, 4.221 de soldaţi americani au murit de la începutul acestui conflict.

Şi numărul victimelor irakiene a scăzut semnificativ anul trecut, ajungând la 6.772 în 2008, faţă de 17.430 în 2007, potrivit unui bilanţ realizat de AFP, pe baza cifrelor oferite de autorităţi. Îmbunătăţirea situaţiei din Irak s-a datorat atât suplimentării efectivelor militare americane în 2007, cât şi mobilizării miliţiilor sunnite împotriva grupării Al-Qaida şi încetării ostilităţilor comise de Armata lui Mehdi, miliţia şiită a lui Moqtada al-Sadr.

În acest context relativ stabil, deşi în continuare marcat de atentatele şi execuţiile aproape zilnice, Irakul este, începând cu 1 ianuarie, puţin mai stăpân pe suveranitatea sa, odată cu expirarea mandatului ONU privind prezenţa străină în ţară. Conform acordului semnat în luna noiembrie între Bagdad şi Washington, autorităţile irakiene au mai mult control asupra securităţii ţării, în timp ce Statele Unite s-au angajat să îşi retragă în totalitate forţele armate până la sfârşitul anului 2011. Trupele americane trebuie mai întâi să ceară permisiunea irakienilor pentru orice operaţiune militară şi să obţină mandatul unui judecător pentru a aresta un suspect.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?