Studiu NASA: Conflictul dintre săraci și bogați va arunca civilizația în colaps

 
Conflictul dintre săraci și bogați va arunca civilizația în colaps
Conflictul dintre săraci și bogați va arunca civilizația în colaps

Un studiu finanţat de Centrul Spaţial Goddard al NASA menţioneză că civilizaţia industrială în care trăim ar putea ajunge într-o fază de colaps, privind situaţia din punct de vedere istoric şi statistic. Problemele ar fi consumul de resurse şi inechitatea socială.Studiul cerut de NASA a analizat folosind modelul HANDY modul cum au decăzut civilizaţiile complexe. “Căderea Imperiului Roman şi a Imperiului Mongol, Maur sau Gupta, dar şi a Imperiului Mesopotamian sunt dovezi că civilizaţiile avansate, sofisticate şi complexe pot fi fragile şi efemere”, se arată în studiul citat de “The Guardian”. Proiectul a identificat câţiva factori care trebuie luaţi în calcul - populaţia, clima, apa, agricultura şi energia. Aceşti factori pot duce la colaps dacă generează două caracteristici sociale. Studiul aminteşte de consumul excesiv de resurse care pune presiune pe capacitatea ecologică şi stratificarea economică în Elite şi Mase (bogaţi şi săraci). Aceste fenomene sociale ar fi jucat un rol esenţial în colapsul altor imperii în ultimii 5.000 de ani, scrie adevarul.ro.

"Surplusul acumulat nu este distribuit echilibrat în societate, dar e controlat de o elită. Marea masă, cea care produce bogăţia, are alocată doar o porţiune mică, sub nivelul de subzistenţă", mai arată studiu. Potrivit acestuia, reflectând la realitatea lumii de astăzi, la avansul tehnologiei şi eficientizarea agriculturii şi industriei, colapsul este un lucru dificil de evitat. "Civilizaţia este pe o linie stabilă, dar chiar şi dacă ar fi o situaţie optimă, Elitele consumă prea mult, iar Masele ar putea fi condamnate la foamete, ceea ce duce la colapsul societăţii", se arată într-unul dintre scenariile NASA.

Studiul finanţat ce centrul Goddard arată că Elitele nu vor simţi prea devreme această problemă a societăţii, deoarece ea va veni încet, încet dinspre masele de oameni. Acestea vor avea din ce în ce mai multe probleme, iar, în definitiv, vor trage toată societatea după ele. Romanii şi mayaşii considerau că nu vor avea niciodată probleme, dacă ne bazăm pe elite, dar societăţile au intrat în colaps şi au dispărut. Cercetătorii menţionează că scenariile nu sunt inevitabile şi politici structurale ar putea modifica traiectoria societăţii. Practic, NASA doreşte eliminarea inegalităţilor economice şi o distribuţie mai echilibrată a resurselor. Studiul este foarte teoretic şi bazat pe modele matematice, dar ridică o problemă serioasă. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -3
Nume*
18 Mar 11:09
Ideea de la care pleaca studiul, este una falsa!

Ceea ce duce la cresterea nemultumirii sociale, acumularea de mari resentimente si ura intr-un rezervor de nemultumiri generale potentator de explozii, din partea multimilor, sau a "maselor" impotriva "elitelor"- o alta idee falsa! - pentru ca nu sint identificate nici macar aceste "elite", economice sau politice, de rang sau de avere? - este INJUSTITIA sau ABSENTA Dreptatii!!! Asta duce la Abuzuri, legiferarea si legalizarea Falsului, Plagiatului, Ipmposturii, Coruptiei, intr-un cuvint a Hotiei, din partea unei clasde politice perverse si pervertite intr-un surogat sau un simulacru de "Democratie", in realitate o Dictatura a Hotilor si Pro stilor ajunsi la putere pe baza unor Legi aiuritoareprin Demagogie, Sofistica, Minciuna si ... Coruptie generalizata.

Adica INJUSTITIE!
Răspunde
0 -2
Nume*
18 Mar 21:52
2 Ca sa nu mai spun cit de greu de crezut este ca acest "studiu" sa fie opera NASA si nu a altei agentii, de ex. NSA, stiut fiind ca savantii de la Nasa sint homo universalis, cunoscatori de istorie, nu ca cei din serviciile de informatii, scoliti la fabrica de impachetat fum!!! Intre cele doua imperii exista diferente colosale... Roma a cunoscut faze diferite de evolutie, o forma a democratiei ateniene, o incercare de rascumparare a paminturilor Republicii, etc, in vreme ce in imperiul mayas a fost cunoscuta o forma a sclavagismului clasic, reprezentat de sparta! Nici nu poate fi luata in calcul toata divagatia asta, nu e nici macar demna de atentie.
0 -1
Nume*
18 Mar 22:00
3 Dar merge de minue pentru o agentie de securitate, al carei scop ultim este implementarea in constinta muritorilor idealul Imparatiei Prostilor!

Traductore, traductore... e NASA sau NSA ?
6 -3
Sisi
17 Mar 00:17
Auziti Videanu, Umbrarescu, Casuneanu, Ghita etc. etc. etc. ???! Viitorul nu suna bine.
Răspunde
8 0
romeo
16 Mar 23:32
Foarte si iar foarte surprins placut ca o institutie de prestigiu a admis (concluziile erau mai de mult emanate si stiute) si a publicat aceste mari si preocupante ADEVARURI ale timpurilor in care traim. Fiecare cuvant din acest raport ar trebui sa devina o preocupare si o baza de analiza foarte profunda si ampla in ceea ce priveste in "ceea" ce este de facut nu in viitor ci de acum(imediat) inainte pentru a preintampina dezastrul. Acest studiu eu l-as folosi ca un manifest in toate institutiile superioare de educatie pentru ca tinerii care se formeaza acum sa stie ce-i asteapta si ce au in sarcina de "indreptat" daca bineinteles le va sta in putere. Mai MARII LUMII,mai INTELEPTII(nu sunt chiar toti care se cred ci numai unii) LUMII,mai MARII TUTUROR RELIGIILOR, ETC. ar trebui sa se intalneasca si sa ia taurul(problemele) de coarne si sa inceapa sa faca ceva. Stiu,......vise.
Răspunde
2 0
INTELLIJEANS - M.K.
17 Mar 18:30
9 Asa-zisii "intelepti" nu cauta sa ia taurul de coarne, ci urmaresc doar sa-l "mulga", doar-doar il vor imblanzi nitel si-si vor asigura si cateva proteine calde-n stomac...

Numai asa pot ajunge in card cu "mai-marii" Lumii!!!
4 -7
16 Mar 21:06
Da-le oamenilor mijloacele de productie si veti reinvia comunismul.
Majoritiatea superbogatilor nu folosesc nici 10% din ce castiga in folos propriul. Majoritatea banilor ii folosesc pentru dezvoltare de afaceri noi si pentru progres. Schimba mentalitatea unui om si se va face singur bogat. Altfel dand bani unui om cu mentalitate de sluga va ajunge mai rau sau va risipii banii. A se vedea cazul castigatorilor la loto.
Răspunde
12 0
Goth
17 Mar 10:07
1 E vorba de altceva. Puterea economica e excesiv de concentrata, afacerile mari capata pozitii de monopol/oligopol, sugruma restul economiei si intreprinzatorilor si desfiinteaza clasa de mijloc, piata libera si insasi capitalismul, transformandu-l intr-un soi de neofeudalism globalizat.
0 0
Nume*
18 Mar 11:59
7 Amindoi aveti dreptate si amindoi sinteti in eroare, insa TOATE relele isi au pleacarea de la un numitor comun. Pentru ca o bogatie acumulata cinstit, este o bogatie care da avint economiei, isi are roade, ofera locuri de munca si construieste intreprinderi, scoli si spiitale. Una acumulata ilicit incearca sa se sustraga ea insasi controlului statului (taxe, impozite, etc), nu mai vorbim ca nu produce nimic!
Stioti bine conditiile oferite unui intreprinzator in SUA, spre exemplu, comparati-le cu cele ale unuia din Romania, unde numai cresterea la energie si gaze a marit costurile prod. ind. cu 30% fata de Franta si 50% fatas de Bulgaria, ca sa nu mai vorbin de puzderia de taxe care in 2-3 ani vor ingropa economia!

Daca cele 125 de miliarde de euro ar fi fost investite in industrie, in crearea de intreprinderi pe ramuri strategice, azi le puteam plati usor. Dar s-au...subtilizat fara urma! Concluzia, putem pune oricite impozite, manevra moneda nationala, creste inflatia, creste datoria externa, in Romania SOCIETATEA este FALIMENTARA

FURAM PREA MULT!!!

Si asta pentru ca NU EXISTA JUSTITIE!!!

Absenta Dreptatii duce Statul la ruina!
5 0
16 Mar 20:59
Probabil NASA a dorit sa vada care este rata ca o civilizatie sa progreseze si sa ramana stabila in ideea de a estima nr. de civilizatii avansate din Univers.
Au analizat modele diverse de civilizatii care au existat de-a lungul timpului pe Pamant si estimeaza riscul autodistrugerii sau decaderii.
Răspunde
11 -1
un trecator
16 Mar 16:23
ACEST STUDIU FINANTAT DE NASA (?) REIA TEMATICA UNOR STUDII MAOI VECHI DAR MAI PUTIN POPULARIZATE . IN POFIDA RESURSELOR MAI "SUBTIRI" SI A VOLUMULUI DE INFORMATII ACCESAT , IN 99% CAZURI CONCLUZIILE SINT IN GENERAL ACELEASI
Răspunde
16 -4
16 Mar 16:05
Cu alte cuvinte NASA vrea bani de la oligarhi, magnati etc...ca sa le contruiasca o insula spatiala care sa-i fereasca de multime si de intemperiile climatice.
Răspunde
9 -4
INTELLIJEANS - M.K.
16 Mar 17:29
2 Ar fi cazul sa-i cam plimbe prin spatiu, putin, pe asa-zisii bogati!

Omenirea are o alta problema, mare, nu neaparat discrepanta dintre "elite" si "mase":


"ADEVARATA PROBLEMA NU ESTE DATORIA GUVERNAMENTALA IN SINE, CI ESTE DATA DE FAPTUL CA CELE 70,000 DE MILIARDE DE DOLARI (REPREZENTAND DATORIA PUBLICA A CELOR MAI IMPORTANTE 10 ECONOMII DIN LUME) SUNT, LA RANDUL LOR, ACTIVUL DE BAZA PENTRU O PIATA DE INSTRUMENTE FINANCIARE DERIVATIVE IN VALOARE DE PESTE 700,000 DE TRILIOANE DE DOLARI... eCHIVALENTUL A 1200 % DIN P.I.B.-UL GLOBAL.(...)

ACESTA AR FI SFARSITUL ACTUALULUI SISTEM BANCAR, BAZAT PE REZERVA FRACTIONARA SI FLAT MONEY!!"


Sursa informatiei: "FORBES", L. Rosoiu.Intrebare: Despre ce fel de bogati vorbim, noi?!

De peste 3 decenii economistii etici si umanisti striga in pustiu ca "REGELE E GOL"!!!
10 -1
INTELLIJEANS - M.K.
16 Mar 18:07
5 P.S.:

ASADAR, INFLATIE DE 10,000,000 / 1 $ (moneda-i cea de circulatie mondiala), cu alte cuvinte, "niste unii", de prin S.M.I. si-au batut joc de circulatia banilor, de credit, de banci, de moneda, de Economia Mondiala, de Omenire!!!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?