Tradiţii şi obiceiuri de Ziua ursului

 
Ziua ursului. Ce sărbătoresc creştinii pe 2 februarie. TRADIŢII şi OBICEIURI
Ziua ursului. Ce sărbătoresc creştinii pe 2 februarie. TRADIŢII şi OBICEIURI

În calendarul sărbătorilor populare românești, ziua de 2 februarie este marcată de trei astfel de evenimente: Stretenia, Târcolitul viilor și Ziua ursului.

Stretenia este o sărbătoare populară, care se asociază cu sărbătoarea creștină Întâmpinarea Domnului. Aceasta ne amintește de aducerea la Templu a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la Naștere, spre a fi închinat Domnului, scrie Agerpres.ro.

Potrivit prescripțiilor Legii iudaice, cele 40 de zile reprezentau zilele de curățare a celei care născuse, după care tot primul nou-născut de parte bărbătească trebuia să fie închinat Domnului. Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă pentru noi, ca o îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la 40 de zile după naștere, pentru molifta de curățarea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane. Mama care a născut vine la biserică și-l aduce pe nou-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Cuvântul ''Stretenie'' a fost preluat din textele liturgice slavone și înseamnă ''întâmpinare'' sau ''întâlnire''. Sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Gelasie, în anul 494, când a înlocuit vechea serbare păgână a Lupercaliilor, care îl cinstea pe zeul Pan și care avea loc la începutul lui februarie, când se făceau procesiuni cu făclii aprinse în jurul orașului. Pan, denumit și Lupercus, era cel care omora lupii și ocrotea turmele. În creștinismul oriental, sărbătoarea a fost introdusă de împăratul Iustin în anul 526 și generalizată în secolul al VI-lea, în jurul anului 534, de împăratul Iustinian, în speranța că va scăpa Constantinopolul de cutremurele frecvente și de epidemii. Făcliile au fost înlocuite cu lumânări, de aceea sărbătoarea se mai numește și Sărbătoarea luminilor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
un Crestin Trubadur
14 Feb 22:59
Nu erau nici un fel de icoane in Templu cind parintii aduceau noul nascut intru Binecvantare si Molifta.Icoanele au aparut in practica religioasa (atentie am spus practica religioasa nu Crestina) tarziu in istorie dupa ce unii asa zisi crestini au utilizat desene,sculpturi,tablouti in piatra sau pe ulei care sa fie cica, un mijloc de aducere aminte a Sfintelor Scripturi. Asa a nu faceti o confuzie intre Templul de Inchinare a iudeilor sau evreilor si Biserica Crestina Primara. Ca BOR doreste cu incapatinare sa ramana la stadiul istoriei de dupa Imparatul Constantin asta este optiunea lor. Insa Domnul Hristos cind a venit a adus Har si Intelepciunea intelegerii Adevaratei Inchinari in Duh si Adevar. Doamne-ajuta sa fie in Biserica Ortodoxa o trezire spirituala. Amin Doamne-ajuta.In numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh,Amin
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?