Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare 26 mai - Ce sfinți sunt pomenți azi

Tuesday, 26 May 2020, 06:17 Sursă: Realitatea.NET

Ortodoxe
Sf. Ap. Carp şi Alfeu; Sf. Mc. Averchie şi Elena

Greco-catolice
Sf. ap. Carp din cei 70. Sf. Filip Neri


Romano-catolice
Sf. Filip Neri, pr.


Sfinţii Apostoli Carp şi Alfeu, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 26 mai, sunt dintre cei şaptezeci de apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Carp este următor şi slujitor al Sfântului Apostol Pavel, ducând scrisorile acestuia celor ce le erau destinate.

S-a aflat o vreme la Troada, regiune antică din Asia Mică, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola a doua către Timotei: "Când vei veni, adu-mi felonul, pe care l-am lăsat în Troada la Carp..." (cap. 4, 13)

Sfântul Carp L-a văzut în vedenie pe Hristos arătându-i-se, pe când se ruga ca să-I pedepsească pe cei doi păcătoşi, un necredincios care îl atrăsese de partea sa pe un altul care era credincios. Deci, l-a auzit pe Domnul, zicându-i: "Bate-mă pe Mine de acum, căci gata sunt, ca pentru mântuirea oamenilor iarăşi să fiu răstignit".

Sfântul Apostol Carp a fost pus de Sfântul Pavel episcop în Veria. Prin mâinile şi prin propovăduirea lui mulţi au primit botezul. Cei care nu s-au convertit la creştinism s-au ridicat însă împotriva lui şi l-au ucis. A fost îngropat în aceeaşi cetate.

Sfântul Carp a propovăduit şi în insula Creta (Marea Mediterană), unde l-a primit în casa sa pe Sfântul Dionisie Areopagitul. Acesta se încreştinase în urma cuvântării Sfântului Apostol Pavel, ţinută în areopagul din Atena. 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri