rev presei

Companiile şi băncile văd un leu mai slab în 2008, scrie cotidianul economic Business Standard. Comisia Naţională de Prognoză(CNP) estimează pentru anul 2008 un curs mediu de numai 3,30 lei/euro. Anul acesta, moneda naţională a înregistrat o volatilitate pronunţată, dând peste cap prognozele oficiale şi ajungând aproape de pragul de 3,5 lei/euro. De altfel, şi bancherii recomandă clienţilor încheierea de deal-uri forward pe curs, la un nivel al euro între 3,67 şi 3,74 de lei, pe fondul înrăutăţirii indicatorilor macroeconomici ai României şi al speculatorilor străini, care mizează pe depreciere.
Afacerea fregatelor.TUN ENGLEZESC DE CALIBRUL 110 MILIOANE LIRE STERLINE, este titlul celei mai importante dezvăluiri din Gardianul. România a plătit 116 milioane de lire sterline pe cele două fregate, luate de BAE Systems de la fier vechi. Compania trebuia,conform contractului, să investească aceşti bani în România, să cumpere produse şi servicii româneşti, în special din domeniul militar. În timp ce autorităţile române privesc calme cum britanicii le dau cu tifla, fabricile româneşti de armament îşi închid porţile una după alta, lăsând pe drumuri mii de oameni.
Inamicii publici. Violuri şi trafic de droguri – ultimele isprăvi ale românilor în Italia, informează Gardianul.În plin scandal al infracţiunilor săvârşite de români pe teritoriul statului italian, autorităţile de la Roma au anunţat că alţi doi conaţionali de-ai noştri au fost arestaţi. Unul a fost prins după ce a încercat să intre în Peninsulă cu 16 kilograme de heroină, iar altul după ce a violat o italiancă. Poliţiştii români detaşaţi în Italia au ajutat la arestarea a nu mai puţin de 25 de infractori români, fiind destructurată şi o reţea de criminalitate informatică.
A DECLARAT FIRMA ASESOFT MAI ELIGIBILĂ DECÂT SIEMENS. RADET alege să piardă 4,4 milioane de euro, este titlul celui mai important articol din România Liberă. Practic, conducătorii regiei bucureştene au dat cu piciorul unei soluţii mai ieftine cu peste patru milioane de euro vavansată de un grup de firme din care face parte şi UTI, precum şi variantei prezentate de multinaţionala Siemens, cu o experienţă recunoscută în domeniu. În schimb, a fost preferat un consorţiu din care face parte şi Asesoft, firma controversatului om de afaceri ploieştean Sebastian Ghiţă, abonat la contractele cu bani publici, deşi a fost protagonistul multor dosare penale şi scandaluri de corupţie.
Casele se ieftinesc în Europa!, este titlul principalului subiect din Ziarul Adevărul. Preţul locuinţelor pe Båtrânul Continent se află într-o scådere accentuatå, dupå ani în care afacerile în domeniu au înfl orit. În lipså de cumpåråtori, cele mai importante pieţe imobiliare europene sunt în declin. Ultimele cinci luni au adus ieftiniri de 12% din preţul apartamentelor în capitala Letoniei, Riga. După 10 ani de boom imobiliar, preţurile au scåzut şi în Spania, oferta de locuinţe fi ind mai mare decât cererea. Şi Irlanda este traversată de un val de ieftiniri, de aproape două procente. Cea mai afectată ţară europeană pare să fie Marea Britanie, unde nici măcar locuinţele de lux nu-şi mai găsesc noi proprietari.
PROCES PIERDUT, BANI CHELTUIŢI AIUREA. Eşec DNA de 3,5 miliarde: cazul Chelaru, este titlul celui mai important subiect din Jurnalul Naţional. La 13 noiembrie 2005, Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat un flagrant în urma căruia ofiţeri de poliţie au fost acuzaţi de dare, luare de mită şi trafic de influenţă. După doi ani de judecată şi după multe controverse, toţi au fost achitaţi. O căruţă de bani publici s-a dus pe apa sâmbetei. Vă prezentăm povestea unei anchete defecte şi costisitoare, cu martori-fantomă şi probe distruse. Un caz care poate fi predat la Facultatea de Drept sub titlul: „Aşa nu se face o anchetă profesionistă“!
PREŞEDINTELE PSD, LA INTERVIURILE „2+1“. Geoană: „Eu votez «pentru»!“ , este titlul celui mai important subiect din Evenimentul Zilei. Într-un interviu acordat EVZ, Mircea Geoană recomandă alegătorilor ca duminică, la referendum, să pună ştampila pe „DA“, ceea ce înseamnă să opteze pentru votul direct. El susţine că proiectul a fost lansat în 2005 de PSD şi preluat ulterior de Traian Băsescu. Preşedintele PSD îl critică pe şeful statului pentru „maniera ostentativă în care abuzează de nevoia de reformă în scopuri electorale“ şi de votul dat de populaţie la precedentul referendum. Geoană recunoaşte că, în privinţa viitoarelor alianţe, unii PSD-işti văd partidul alături de PNL, alţii de PD. Îi numeşte „nerealişti“ pe liderii care fac pe la colţuri planuri împotriva conducerii şi îi avertizează că partidul, mobilizat să cåştige alegerile din 2008 şi 2009, „îi va desfiinţa“.
Taxi mafia, este principalul titlu din ziarul Ziua. Primarul Videanu patronează un sistem corupt care protejează monopolul firmelor de taximetrie înfiinţat de zece deputaţi PD. O gaşcă de deputaţi PD a iniţiat un proiect de lege prin care se stabileşte un număr maxim de 4 taxiuri la 10.000 de locuitori. Capitala a impus astfel o limită de 9500 de autorizaţii servite din start firmelor din sistem. Peste 1400 de persoane şi firme private aşteaptă în zadar din 2005 să fie autorizate. Şansa lor stă în retragerea unei autorizaţii sau în moartea unui concurent.
„Kilometrul 0“ al mizeriei, titrează Jurnalul. Se află în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou“, a fost construit în secolul al XVIII-lea şi măsoară distanţa până la cele mai mari capitale europene şi oraşele importante din ţară. Astăzi, din cauza nepăsării şi indiferenţei autorităţilor, „Kilometrul 0“ devine, mai mult cu fiecare zi, tărâmul de vis al aurolacilor, al prostituatelor şi al mizeriei. Problema nu pare însă a interesa pe nimeni.