poveste uninominal

Traian Băsescu susţine că organizarea unui referendum este singura soluţie pe care o putea adopta pentru a-şi ţine promisiunile de la începutul mandatului, care vizau modernizarea statului, având în vedere că nu a găsit înţelegere la clasa politică pentru revizuirea Constituţiei.
După eşecul organizării de anticipate, în 2005, când Tăriceanu s-a răzgândit în privinţa demisiei, preşedintele Băsescu a lansat, în septembrie 2005, în timpul vizitei în SUA, tema revizuirii Constituţiei pentru introducerea parlamentului unicameral. Propunerea lui a stârnit controverse în ţară şi, la consultările organizate la Cotroceni cu partidele, au rezultat opini şi viziuni diferite. Cert e că liberalii au venit cu propuneri menite să reducă din puterile preşedintelui - regimul parlamentar, de exemplu - şi să mute centrul de putere executivă la Guvern.
În august 2006, purtătorului de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, spunea ca în BPC al PNL s-a discutat despre reformarea parlamentului, inclusiv prin reducerea numărului de senatori şi deputaţi la 83 şi, respectiv, la 183.Vosganian a mai precizat că propunerile de revizuire vizează şi viitorul statut al României de membru al Uniunii Europene, precum şi echilibrul puterilor în stat şi reaşezarea raporturilor dintre preşedinţie, parlament şi guvern. Totodată, tema revizurii Constituţiei a fost relansată de Traian Băsescu la şcolile de vară ale tinerilor PD şi PSD. Cei mai bine cotaţi oameni de la PD şi PNL vor ajunge pe liste, şi-a explicat Boc viziunea, în condiţiile în care şi preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat dezaprobarea faţă de un vot uninomial pur, pe motiv că nu ar mai permite formarea unei majorităţi, iar autoritatea partidului printre proprii politicieni ar scădea.