Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

În Peştera Cailor, moţii îşi ascundeau femeile şi caii

Monday, 05 January 2009, 06:44 Sursă: Realitatea TV

Cel mai greu le-a fost moţilor în vremurile când erau nevoiţi să fugă din faţa cotropitorilor, să îşi ascundă bruma de avere de cei care voiau să îi lase săraci lipiţi pământului. Un loc în care moţii obişnuiau să pună la adăpost ce câştigau cu multă trudă se află în Valea Seacă.

"Pentru a ajunge în Valea Seacă am luat IMS-ul. Este un autoturism rusesc care are cu 11 ani mai mult decat mine".

Trecem cu vederea vârsta maşinii. La urma-urmei ne scapă nu numai de mersul pe jos ci şi de frigul de afară. Pentru că în bătrânul IMS este chiar cald. Şi unde mai pui că ascultăm şi muzică.

În cele din urmă suntem însă nevoiţi să renunţăm la IMS şi să pornim la pas. Drumul este destul de anevoios aşa că trebuie să fim foarte atenţi.

Ca să putem admira Valea Seacă de la înălţime urcăm zeci de metri pe stâncile abrupte. Odată ajunşi sus constatăm însă că efortul a meritat.

Cristian Vâlciu: "În capătul văii avem o peşteră, se numeşte Peştera Cailor. Acolo, se zice că moţii îşi ascundeau avuţia, şi aia însemna muierea şi calul".

Asta se întâmpla pe vremea dominaţiei austro-ungare. Moţii spun însă că viaţa lor a fost aspră tot timpul.

Priveliştea pe care ne-o oferă Valea Seacă este într-adevăr mirifică. Iar vremea este atât de frumoasă încât nimic nu ne împinge să ne grăbim către casă.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri