Medvedev confirmă că Rusia nu va desfăşura rachete la Kaliningrad, după ce SUA au renunţat la scut

Saturday, 26 September 2009, 10:47 Sursă: NewsIn

Preşedintele rus Dmitri Medvedvev a confirmat sâmbătă că Rusia nu va desfăşura rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, din apropiere de Polonia, după ce Statele Unite au renunţat la proiectul iniţial de scut antirachetă, relatează RIA Novosti.
Adaugă părerea ta
"În momentul în care am exprimat această idee, am spus că (Rusia - n.red.) va desfăşura rachete Iskander în replică la decizia (americană - n.red.) de a construi al treilea stâlp (elementele scutului antirachetă din Polonia şi Cehia - n.red.). Ţinând cont de faptul că această decizie a fost anulată, este clar că am hotărât să nu desfăşurăm rachete Iskander în regiunea rusă" Kaliningrad, a spus Medvedev într-o conferinţă de presă susţinută după summitul G20 de la Pittsburgh.

Obama a anunţat săptămâna trecută că Washingtonul nu va instala un radar în Cehia şi rachete de interceptare în Polonia, în caza unei reevaluări a ameninţării reprezentate de Iran. Moscova considera proiectul o ameninţare la adresa securităţii sale.

În replică la planurile americane de scut antirachetă, promovate de administraţia lui George W. Bush, Medvedev a declarat în noiembrie că Rusia va desfăşura rachete Iskander-M la Kaliningrad.