Finanţarea studiilor tehnice pentru autostrada Nădlac-Sibiu, acordată de Uniunea Europeană, a ajuns la o firmă condusă de soţia unui fost angajat al Comisiei Europene, în acelaşi timp şi naşa de cununie a unui director din Ministerul Transporturilor.
Banii pentru proiectarea autostrăzii Nădlac-Sibiu au fost cheltuiţi, fără ca proiectele acesteia să fie făcute
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a acordat în anul 2007 un contract pentru proiectarea a 220 de km , adică trei tronsoane, din autostrada Nădlac-Sibiu, unei firme conduse imediat după licitaţie de naşa de cununie a unui important director din Ministerul Transporturilor (MT), care avea control asupra fondurilor europene, au confirmat surse din CNADNR.
Naşa este soţia unui fost angajat al Comisiei Europene responsabil de fondurile ISPA, din care era finanţat contractul. Cei 220 de kilometri de autostradă care reprezintă două treimi din totalul tronsonului Nădlac-Sibiu, sunt pe butuci, contractul cu firma în cauză la fel, iar ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara pentru Cotidianul că pentru această situaţie, de vină sunt cumetriile din domeniul distribuţiei fondurilor comunitare.
Oficialii firmei în cauză, DIWI Consult International, susţin că, la momentul licitaţiei, Alexis Gressier - soţul - nu mai răspundea de fondurile ISPA şi că soţia acestuia, Cristina Gressier, încă nu era director la firma câştigătoare, potrivit Cotidianul.
Ce nu poate fi contestat e că cei doi soţi sunt naşii de cununie ai Florentinei Teodorovici, directorul pentru programe comunitare din Ministerul Transporturilor, care avea în subordine direcţia Companiei de Autostrăzi ce a acordat contractul. Soţul Florentinei Teodorovici, Eugen Teodorovici, fin al Cristinei şi al lui Alexis Gressier, conducea la momentul licitaţiei Autoritatea de management al fondurilor europene pentru transporturi din cadrul Ministerului Finanţelor.
Contractul semnat cu asocierea condusă de DIWI privea trei dintre cele şase tronsoane ale autostrăzii Nădlac-Sibiu, respectiv Nădlac-Arad, Lugoj-Deva şi Orăştie-Sibiu. Importanţa contractului era dată de faptul că, pe de-o parte, documentaţia pe care DIWI urma să o elaboreze era cerută României de către UE pentru accesarea fondurilor de coeziune, iar, pe de altă parte, pe baza ei urma să se facă documentaţia de licitaţie pentru construcţia tronsoanelor.
În prezent firma DIWI Consult International are doar un sediu social în România, la parterul unui bloc din Bucureşti şi un punct de lucru în sectorul 3 al capitalei. Firma este controlată din oraşul german Wittemberg şi nu mai are cetăţeni români ca asociaţi, cenzori sau administratori. În 2008, DIWI Consult International a avut un număr mediu de 18 salariaţi şi un profit de 216.000 de lei. În prezent are datorii către bugetul de stat în valoare de 24.620 de lei.
Contactaţi de către REALITATEA.NET, autorităţile nu au putut oferi detalii cu privire la modul în care a evoluat situaţia contractelor pentru cele trei tronsoane din autostrada Nădlac-Sibiu până la data publicării acestui articol.