Desființarea Secției Speciale va fi discutată la Curtea de Justiție a UE

Monday, 06 January 2020, 10:19 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Printre cele mai importante și controversate modificări la legile Justiției este cea privind înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Comisia Europeană spune că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor. Practic, CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă. Comisia enumeră efectele nocive ale înfiinţării SIIJ: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.

În schimb, CSM-ul condus de Lia Savonea a apărat SIIJ. În punctul de vedere trimis CJUE şi semnat de Savonea personal, fosta şefă  CSM a combătut Mecansimul de coperare şi verificare (MCV) al Comisiei Europene şi a pus în discuție chiar competenţa CJUE de a se pronunţa dacă Decizia nr. 2006/928/CE (prin care a fost instituit MCV) „reprezintă sau nu un act adoptat de instituţiile, organele, oficiile sau agenţiile Uniunii, supusă astfel interpretării CJUE”.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-09 05:27:56
Să ceră aviz si la Dumnezeu,dar eu nu accept judecători criminali si nici procurori.De-aia strig Triască SIIM!

Astept motivare CJUE si să cer in fata Ministerului Justiției demiterea publică a judecătorilor care au cerut asta la CJ.Acest organ de judecată ,scump la intreținere, pe banii mei,judecă litigii între un stat membru si organele UE,nu judecă,boieri dv ,modul de legiferarea în România.Ziceti ca de-aia o ducem bine ca avem judecători pricepuți ?CJ poate da interpretarea deciziilr parlamentului sau ale comisiei,dar asta e altceva,sau mânati de dl presedinte juristii patriei cer sa supunem parlamentul si justiția UE si Comisiei de la Venetia,după care plânge fostul ministru de justiție,care a făcut,ca Răceanu ,prin trădare ,numai bine.

Alte articole din: JUSTIŢIE