Citi: Succesul programului cu FMI ar consolida ţinta României de aderare la zona euro în 2014

Friday, 24 July 2009, 14:52 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET
Implementarea "credibilă" a programului de finanţare externă cu FMI şi UE ar consolida planul României de aderare la zona euro potrivit programului deja asumat, cu intrare în ERM-2, zona de aşteptare pentru adoptarea euro, în 2012, arată un raport Citi.

"În ciuda riscurilor de implementare a programului, mai ales în plan fiscal, în condiţiile în care economia s-ar putea contracta cu 6% în acest an, credem că programul României cu FMI îmbunătăţeşte şi perspectivele ţării pe termen mediu. În acest sens, repetăm că există mize mai mari în implementarea acordului decât depăşirea crizei. O aplicare credibilă ar trebui să îi uşureze României drumul spre aderarea la ERM-2 în 2012", scrie Citi, într-un raport de cercetare macroeconomică publicat vineri.

În analiza efectuată de Citi, economiştii compară evoluţia şi perspectivele economiilor României şi Bulgariei.

Astfel, ei amintesc că atât supraîncălzirea economiei şi avântul creditării înaintea crizei au fost mai pronunţate în România faţă de Bulgaria.

"Cu toate că ambele ţări au intrat în criza financiară cu deficite externe mari, există motive întemeiate să credem că natura şi ritmul ajustării vor fi diferite. În primul rând, Bulgaria are consiliu monetar, în timp ce regimul cursului de schimb pentru România poate fi caracterizat ca unul cu flotare controlată. În consecinţă, România poate folosi moneda naţională ca pe un factor de atenuare a şocurilor, ceea ce ar trebui, în principiu, să contribuie la evitarea unei ajustări costisitoare", subliniază analiştii.

Pe de altă parte, Bulgaria, care nu are avantajul de a-şi folosi cursul de schimb, ar putea trece printr-o ajustare mai bine dozată, care se va face prin preţurile şi salariile nominale.

"O privire mai atentă la ritmul ajustării în cele două state până în prezent sugerează că, în timp ce activitatea economică pare să se comprime într-un ritm similar, deficitul de cont curent se restrânge mai rapid în România. Acest lucru are probabil drept cauză un regim de curs diferit", scriu economiştii Citi.

Ei subliniază că, pe de altă parte, procesul dezinflaţionist pare să fie mai solid în Bulgaria decât în România, iar politica fiscală practicată de statul vecin a fost mai prudentă, comparativ cu a României, care a fost prociclică. Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri