Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Autobuzul cu refugiaţi, printre care se aflau şi patru români, a fost întors în Gaza City din motive de securitate

Sunday, 04 January 2009, 12:45 Sursă: Realitatea TV

Ambasadorul român la Tel Aviv, Edward Iosiper, a confirmat în exclusivitate pentru Realitatea TV că operaţiunea de evacuare s-a anulat. "Nu au venit ... operaţiunea a fost anulată. Îmi pare rău. Autocarul nu a putut ajunge la Erez", a declarat Iosiper.

200 de cetăţeni străini, printre care şi români, trebuiau să părăsescă luni Fâşia Gaza.

"Autorităţile israeliene au autorizat ca toţi cei 63 de cetăţeni români şi cu dublă cetăţenie (română şi palestiniană) care au solicitat să părăsească Fâşia Gaza să o facă prin punctul de frontieră Erez, în cursul zilei de 5 ianuarie, începând cu ora locală 6:30", anunţă un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.  

"Personalul ambasadei a contactat în timpul nopţii toate familiile interesate pe care le-a informat despre posibilitatea de a părăsi imediat Gaza, însă majoritatea cetăţenilor români au decis să nu facă acest demers acum", se mai precizează în acelaşi comunicat.

Personalul consular al ambasadei a plecat din punctul de frontieră Erez. Ei îi aşteptau acolo pe români pentru a asigura eliberarea documentelor de călătorie necesare şi tranzitarea teritoriului israelian spre Iordania.

Ambasada României la Tel Aviv menţine legătura cu cetăţenii români din zonă în perspectiva continuării acţiunilor de evacuare în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă.

Reprezentantul Autorităţii Palestiniene în România, Ahmed Majdalani, a sugerat autorităţilor române să apeleze la un alt plan de evacuare a românilor din Gaza. Acesta a cerut de asemenea sprijinul ca România să intervină pentru oprirea conflictului. "Dacă există vreo dificultate în evacuarea românilor, putem interveni să evacuăm prin Rafah, în colaborare cu Egiptul. Cetăţenii români împărtăşesc aceeaşi situaţie grea cu palestinienii şi întregul pericol, lipsa de medicamente, de mâncare. Criza principală a populaţiei din Gaza este lipsa de electricitate şi lipsa benzinei şi motorinei, medicamentelor şi a alimentelor", a spus Ahmed Majdalani.

Franţa încearcă să-şi transfere cetăţenii din Fâşia Gaza 

Autorităţile franceze încearcă să transfere din Fâşia Gaza spre Israel circa 20 de francezi, franco-palestinieni sau rude ale acestora, a anunţat luni Ministerul francez de Externe, relatează AFP.

"Circa 20 de persoane cu cetăţenie franceză şi/sau palestiniană au cerut asistenţă la consulatul general de la Ierusalim, pentru a părăsi Fâşia Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Eric Chevallier. "Organizarea transferului lor prin punctul de trecere Erez este în curs de desfăşurare, operaţiunea se desfăşoară în colaborare cu autorităţile israeliene", a adăugat el.

Eric Chevallier a adăugat că circa 40 de francezi care locuiesc în Fâşia Gaza sunt înscrişi la consulatul general al Franţei din Ierusalim. "Nu avem informaţii despe existenţa unor răniţi în rândul cetăţenilor noştri", a precizat el. Chevallier a spus că are loc un schimb de informaţii cu celelalte ţări europene în legătură cu situaţia altor cetăţeni europeni care au rămas în această regiune.

Ofensiva declanşată în urmă cu zece zile de armata israeliană împotriva grupării Hamas, care controlează această zonă, s-a soldat cu mai mult de 500 de morţi, printre care numeroşi civili, potrivit surselor palestiniene. 


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri