Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Agent Green susţine că a descoperit culturi ilegale de soia modificată genetic în judeţul Călăraşi - VEZI VIDEO

Monday, 21 September 2009, 10:27 Sursă: NewsIn

"În vara ce tocmai se termină am realizat un tur de testare pentru depistarea de culturi ilegale şi cazuri de contaminare cu OMG (organisme modificate genetic n.r.). Acest nou caz de contaminare cu soia modificată genetic ne îngrijorează, deoarece apare la trei ani după interzicere, când credeam că a fost eradicată. Dacă nu se iau măsuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singură plantă de soia modificată genetic vor putea fi însămânţate la anul, iar contaminarea va fi masivă", a spus preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.

Cultivarea de soia modificată genetic (MG) nu este autorizată în Uniunea Europeană unde se aplică toleranţă 0 în astfel de cazuri. Rezultatele de laborator confirmă că 0,28% din cultura de soia este modificată genetic. Coordonatele GPS ale culturii contaminate sunt: latitudine N 44° 05’ 13,59” şi longitudine E 26° 31’ 04,09”. În România s-a cultivat soia MG până în anul 2006. Începând cu anul 2007 această cultură a fost interzisă, se mai arată în comunicat.


Potrivit Agent Green, este al 19-lea caz documentat de cultivare ilegală sau contaminare cu OMG din România în ultimii patru ani în care au fost implicate plante precum soia, porumb, cartof şi prun. Astfel de cazuri apar nu doar la plantele al căror polen este purtat de vânt şi de insecte la culturile învecinate, ci şi la plante autogame, cum este soia.

În acest caz contaminarea poate apărea pe întreg lanţul de producţie al seminţelor şi alimentelor: depozitare, însămânţare, recoltare şi procesare. În prezent, Ministerul Agriculturii modifică cadrul legal pentru a asigura coexistenţa culturilor de OMG cu cele convenţionale şi ecologice.

"Este deja evident că plantele modificate genetic nu pot fi ţinute sub control şi că ele pun în pericol soiurile româneşti. Coexistenţa plantelor modificate genetic cu agricultura ecologică şi cu cea convenţională este imposibilă. Cu toate acestea Ministerul Agriculturii insistă să pună pe hârtie legislaţie nouă în acest sens. Putem descoperi oricând cazuri de contaminare, deci în practică coexistenţa este un mit şi putem demonstra asta la nesfârşit pentru a face ministerul de râs", a mai spus Păun.

Agent Green cere Gărzii Naţionale de Mediu să distrugă cultura contaminată cu soia modificată genetic din Chirnogi, iar Ministerului Agriculturii să renunţe la legislaţia pentru coexistenţa plantelor modificate genetic cu alte forme de agricultură şi să elimine plantele MG din catalogul naţional al soiurilor.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri