Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fenomenul îngrijorător din estul Antarcticii care i-a surprins pe cercetători

Monday, 26 January 2015, 13:25 Sursă: AGERPRES

Glaciarul Totten, de 120 de km lungime și 30 de km lățime, era considerat până acum ca aflat într-o zonă ferită de curenții calzi, astfel încât stratul de gheață era foarte stabil și fără variații. La întoarcerea dintr-o expediție pe suprafața lui, cercetătorii australieni au descoperit că apa din jurul ghețarului a devenit mai caldă decât de obicei și că ghețarul riscă să se topească la bază.

'Știam deja din informațiile de pe satelit că ghețarul pierde din grosime, dar nu știam de ce', a declarat pentru AFP Steve Rintoul, șeful expediției. Temperatura în jurul ghețarului este cu 1,5 grade mai ridicată decât în alte zone explorate în timpul acestei expediții în Antarctica desfășurate în timpul verii australe, a precizat el.

'Faptul că apele calde au putut ajunge până la acest ghețar dovedește că estul Antarcticii este potențial mai vulnerabil la impactul încălzirii globale decât credeam până acum', a subliniat cercetătorul. Glaciarul Totten nu se va topi de pe o zi pe alta provocând o creștere brutală a nivelului mării, dar această descoperire este importantă pentru a observa mai bine impactul schimbării temperaturii oceanului la baza lui, a explicat omul de știință australian.

Ritmul topirii glaciarelor în zona Antarcticii care este cea mai expusă acestui fenomen s-a triplat în cursul ultimului deceniu, potrivit unui studiu publicat luna trecută și care a luat în calcul ultimii 21 de ani, conchide AFP.


Vezi mai multe


Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE