Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premieră extraordinară: mașinăria care poate citi gânduri! Cum s-a ajuns la așa ceva?

Thursday, 25 April 2019, 12:14 Sursă: REALITATEA.NET

Dacă știi cine a fost Stephen Hawking, știi că el era paralizat și nu putea vorbi. Ei bine, pentru astfel de cazuri o așa mașinărie ar fi cu adevărat revoluționar. De la paralizie la Parkinson, cancer la gât și nu numai, specialiștii au creat decodorul care pune gândurile direct în vorbire. 

"Pentru prima oară, putem genera propoziții bazate pe activitatea creierului unui individ", a declarat Edward Chang, profesor în chirurgie neurologică la Universitatea din California. Autorul principal al lucrării este, în mod previzibil, foarte încântat de proiectul său. "Aceasta este o dovadă foarte interesantă a principiului care, cu ajutorul tehnologiei car există deja, ar trebui să ne ajute să realizăm un dispozitiv care este viabil din punct de vedere clinic pentru pacienții care nu mai pot să vorbească."

Ce tehnologii sunt acum pentru cei care nu pot vorbi?

Tehnologia promite o revoluție: va transforma viețile oamenilor care se bazează pe căi de comunicare lente și primitive pentru a trimite un mesaj celor din jur.

Sintetizatoarele de discurs, așa cum avea și Stephen Hawking, presupune că cel care nu poate vorbi trebuie să scrie, literă cu literă, frazele. Practic, el comunică în scris, dar un aparat creează o voce artificială. Problema e că rata de verbalizare e de aproximativ opt cuvinte pe minut, în condiții ideale.

Ca referință, un om normal vorbește cu o medie de 100 – 150 de cuvinte pe minut.

Acum, mașinăria care citește gânduri poate face uitată această corvoadă. "Descoperirea ar putea fi foarte importantă pentru a furniza oamenilor care nu au niciun mod de a produce limbaj un dispozitiv care ar putea să le ofere asta", a mai spus și Kate Watkins, profesor de neuroștiință cognitivă la Universitatea Oxford.

Sursa


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri