Mare atenție la mâncare: ce e fals și ce e adevărat despre diabet și zahăr?

Monday, 15 April 2019, 12:32 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Diabetul e o afecțiune care dă viața peste cap oamenilor. E de două tipuri și, în fiecare discuție despre diabet, se discută și despre zahăr și consumul de zahăr. Care e însă impactul? Asta lămurim mai jos. 

Duce zahărul la diabet?

Cel mai frecvent mit despre zahăr este că acesta poate provoca diabet, lucru care nu este adevărat. Adică, zahărul ca atare nu este periculos pentru organism, dar poate deveni atunci când consumăm o cantitate mult prea mare de produse care conțin zahăr. Asta pentru că organismul nostru nu poate să o transforme în energie.

Diabetul de tip 1 apare, în mod normal, la vârste tinere sau poate fi moștenit genetic. Diabetul de tip 1 mai poate fi declanșat de anumite infecții. În timp ce diabetul de tip 2 este insulino-independent la debut de obicei, ceea ce înseamnă că poate avea cauze genetice, dar poate să fie declanşat de factori ce ţin mult de stilul de viaţă.

Sucurile proaspete din fructe sunt mai sănătoase decât zahărul

Cu siguranță a ajuns și la urechile tale mitul conform căruia este indicat să bei un pahar de suc proaspăt stors în loc să mănânci o ciocolată, de exemplu. Ei bine, un pahar cu suc de fructe poate fi echivalentul unei ciocolate. Indicat ar fi să consumăm un singur fruct ca atare, pentru că în momentul în care facem suc din fructe introducem în organism o cantitate mult prea mare de glucoză.

Cât de adevărat e că poți orbi din cauza insulinei?

Alt mit e că insulina poate duce la orbire. De fapt, insulina ajută diabeticii să țină boala sub control și este chiar unul dintre cele mai frecvente tratamente recomandate de medici pentru aceștia, deoarece are foarte puține efecte adverse. Deci, tratamentul în sine nu poate conduce la creşterea în greutate sau la pierderea vederii.

Diabeticii nu au voie să facă mișcare

Conform unui alt mit, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, considerându-se „bolnave", nu ar trebui să facă mişcare. Cel mai probabil, mitul a luat naştere ca urmare a asocierii cu nivelul mic de zahăr din sânge (hipoglicemii) şi lipsa de energie pentru o activitate fizică. Dar mișcarea, activitatea fizică, e indicată.

Dacă ai diabet, trebuie să eviți consumul de carbohidraţi?

Într-o oarecare măsură este adevărat că pâinea, cartofii şi pastele „nu fac casă bună" cu diabetul zaharat", dar asta nu înseamnă că ar trebuie eliminate de tot din alimentația pacienților, ci trebuie consumate cu moderație. Doar că trebuie consumate în cantităţi mici şi poate mai puţin frecvent, pentru că pot influența glicemia.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Realitatea Medicala