Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Adevărul despre oamenii mai activi noaptea: de ce sunt diferiți de tine?

Thursday, 02 May 2019, 19:06 Sursă: REALITATEA.NET

Cei din prima categorie, dependenți de tehnologie, pot fi dezvățați de obiceiul de a se culca târziu în câteva zile dacă se izolează de ritualurile nocive.

De cealaltă parte, oamenii din a doua categorie sunt adeseori diagnosticați cu boala fazelor de somn întârziate – o boală de care suferă 10% din populația lumii. Cei care suferă de această boală sunt mai predispuși la anxietate, depresie, boli cardiovasculare și diabet decât cei care au un program de somn considerat normal.

Cum ajung unii oameni să fie mai activi noaptea decât alții?

Dacă majoritatea oamenilor au un ceas intern de 24 de ore, cei care nu pot adormi mai devreme au un ceas intern de până la 26 ore și jumătate. În acest interval, pentru ambele categorii, procesele naturale ale corpului uman, precum digestia, somnul și regenerarea celulară au timp să se desfășoare. 

Ceasul intern "dereglat" la ceilalți e provocat de-o mutație a unei gene. Pentru a înțelege mai bine ce este cu această genă, e bine de știut că ceasul nostru intern începe în fiecare zi prin construirea proteinelor activatoare în celulele noastre.

Aceste proteine activatoare produc inhibitori proprii care, cu timpul, ajung să le incapaciteze. Atunci când toți activatorii dintr-o celulă au fost reduși la tăcere, inhibitorii nu mai sunt produși. Mai apoi, treptat, activatorii revin și încep din nou ciclul pentru a doua zi.

În noul studiu, cercetătorii au analizat gena respectivă și în rândul membrilor din familia extinsă a celor care sunt activi noaptea. Astfel, au descoperit că toți aveau aceeași mutație. Rezultatul? Ceasul intern al celulelor este întârziat.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri