Costi Rogozanu - Ce s-o mai dăm la întors: ideologia antisăraci are și un ”bonus” rasist

Tuesday, 14 January 2020, 14:19 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Declarațiile rasiste ale unui primar de succes din Târgu Mureș (căruia nu-i voi prionunța numele) sunt luate în serios. Iar asta dintr-un motiv și mai serios. Pentru că acest discurs se așează pe o bază cu fundamente puternice: ura față de asistatul social în general.

Situația e profund ipocrită. Mare parte din presa română, din spațiul public românesc (unde includem politicieni, intelectuali și ce mai vreți), a creat timp de ani de zile premizele pentru atacuri devastatoare la păturile cele mai vulnerabile de cetățeni români. De fiecare dată s-au bazat pe date mai mult decât aproximative, distorsionate intenționat ca să sprijine teoria.

Iar teoria este una de vătaf pe moșie, teorie asumată și de ăia cu bani și de angajați pe care vor să-i țină în mizerie și de semi-sclavi cu vise de middle class, al căror unic vis e să-i mângie șeful pe cap: România ar fi plină de putori care oricum nu-și merită salariile mici pe care le primesc, iar angajarea ar fi un act caritabil. Așa au apărut apoi tot soiul de declinări: asistatul social care bea și primește geaba venitul minim garantat; iar ca o subdiviziune explodează rasismul specific primarului arogant care are bani pentru orice numai pentru cheltuieli sociale nu.

Și din tonul abordării declarației rasiste a primarului cu pricina, îți dai seama ușor că se spune în subtext: dom’le, un picuț de dreptate e și în ce zice ăsta.

Declarația individului sună cam așa: „Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (...) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”. De unde vine furia? De la mărirea alocațiilor. Există familii care fac copii pe bandă rulantă pentru alocații, spune primarul cu 5 mandate (probabil, va mai primi un mandat, că rasismul produce voturi). Și de aceea trebuie comisii care să controleze  familiile care fac copii interesat. Cum controlezi? Probabil tăind alocațiile.

Se fac și sondaje cu ”ce părere aveți despre propunerile primarului”. Pe un site quality răspunsurile sunt clare: peste 43% le consideră ”corecte, în esență”. Adică ”poate puțin cam rasiste, dar corecte”.

Nu, nu sunt corecte din niciun unghi. Ele fac parte din demonizarea sărăciei. Nimeni nu e vesel să ajungă să trăiască din alocații. Cazuri excepționale trebuie supravegheate de stat cu legile care sunt deja în vigoare: copiii nu au condiții?, atunci trebuie preluați de stat. Copiii sunt exploatați? Atunci poate ar trebui sancționați cei din sistemul de justiție care fac scăpate clanuri de exploatare a copiilor, după ce acei interlopi sunt prinși cu toate dovezile pe masă (vezi cazul Țăndărei). Incriminarea unei etnii este inacceptabilă. Așa cum inacceptabile au fost zeci de mii de articole despre ”asistații social” din România care ar parazita bugetul, asta în condițiile în care avem de fapt niște sume infime alocate pentru cazuri sociale, în condițiile în care s-a tot făcut pe placul autorităților localecare condiționează cu muncă venituri sociale. Asistăm la o frăție scârboasă între politicieni și businessuri diverse care vor să exploateze mână de lucru ieftină: de aici tot lobbyul vinovat împotriva ”leneșilor”. Toate datele spun un singur lucru: în România se muncește pe rupte, productivitatea a crescut mult mai mult decât mărirea salariilor. Iar etnia romă este încă supusă unui tratament rasist (vezi și cazurile Cluj, Baia Mare și multe altele) care îi condamnă bune părți la sărăcie și viață mizeră. Punct.    Citește și...

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-14 16:11:57
DiasPOOLA

Mai omule, tu traiesti in turnul de fildes. Ia coboara putin printre muritori, si vezi daca ai tupeu sa mergi singur cu trenul dupa ce se insereaza, sau du-te intr-o gara sau autogara dupa o anumita ora si dupa aia sa vorbesti. Asa m-am saturat de teoreticienii astia de doi lei care nu au interactionat niciodata cu un ''mexican'', dar vorbesc frumos si au discurs european. Ma cac in valorile voastre europene

2020-01-14 20:59:29
Dragos Mihalache

Omul are dreptate 100%. Din pacate asta fecem noi romanii de cand am dat cu nasul in putina civilizatie ascundem gunoiul sub pres. Incercati sa coborîti de pe piedestale si circulati pe la periferia Bucuresciului si comentati ulterior despre discriminare si rasism

2020-01-14 22:32:56
Andrei

Cei mai periculoși infractori sunt cei din așa-zisa clasa politică,în fapt o organizație de criminalitate organizată,care a distrus România și atentează la existenta poporului. Sărăcia României și a Românilor, este din cauza acțiunilor infracționale,duse de cei care ocupa demnități și funcții publice în componentele statului român. Primarul respectiv ,a avut un comportament rasist. Nimeni nu are dreptul să controleze nașterile.. Fapta infractorului este personala,acțiunea sa nu se poate interpreta că fiind caracteristica unei etnii..orice alta interpretare nu este da decât o manifestare rasistă.. Un articol interesant, o analiză clară și exacta..

2020-01-15 11:16:54
Motanul Liberal

Toti cei care luati partea tziganilor si vorbiti de "valori europene",discriminare,si alte astfel de cretinatati "corecte politic",ar trebui sa stiti ca nu mai departe de anii `70, Suedia,"marea aparatoare" a acestor cretinatati,a sterilizat pe blat, prin ordin transmis din gura-n gura in tot sistemul medical,toti tziganii din tara . Da, si astfel au scapat de acesti adevarati carcalaci daunatori. Prin anii `90 totul a iesit la iveala,au despagubit cateva familii si asta a fost ! Sentimentul de vinovatie explica toleranta actuala a Statului Suedez , la cersetoria organizata tziganeasca, practicata de tzigani din Romania ,sau la exploatarea sistemului social practicata de zeci de ani de tziganii proveniti din Finlanda ! Si noi romanii stim sa fim toleranti,dar fie vorba-ntre noi ,un milion de tzigani ,e prea mult,muuuult prea mult !

Alte articole din: Editoriale