Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tudorel Toader, replică anti-Kovesi în Financial Times: ”Nu ar trebui să fie numită în funcție”

Thursday, 07 March 2019, 09:13 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE | Într-o reacție acordată realitatea.net, Tudorel Toader a explicat: "Scrisoarea a fost redactata si trimisa in numele Guvernului Romaniei".

-------------------------------------

Știrea inițială

Tudorel Toader nu este de acord cu numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european și vrea ca Financial Times să știe asta. După ce a publicat un comentariu elogios pentru Kovesi, asumat de board-ul editorial al ziarului, Financial Times publică acum și scrisoarea ministrului Justiției de la București.   

Replica este publicată la rubrica ”Scrisori către Editor” și este semnată: Tudorel Toader, București.

”Coerciția” în campania anti-corupție din România este titlul scrisorii semnate de Tudorel Toader, care reia explicațiile privind demiterea lui Kovesi, în vreme ce asigură că nu are nimic cu ea. 

„Nu am nimic personal împotrivă, dar din toate probele pe care le-am văzut de la judecători și procurori și alte surse credibile nu ar trebui numită în aceasta funcţie importantă”, a transmis ministrul Justiției, despre Laura Codruța Kovesi.

„Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, mai scrie Tudorel Toader.   

Tudorel Toader, acuzat că a mințit în Financial Times

”Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu este justiție. Instituția Procurorului European trebui să-i caute cu insistență pe cei vinovați, dar nu prin sacrificarea drepturilor omului și a procedurilor normale”, concluzionează ministrul Justiției.

Scrisoarea lui Toader vine în ziua în care la Bruxelles are loc Conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice, care vor stabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.

Kovesi este aşteptată, joi, la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă

Influentul Financial Times, editorial elogios: Kovesi, femeia potrivită la șefia Parchetului UE 

Una dintre cele mai influente publicații din Europa, Financial Times, o susține în mod deschis pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef UE.

”UE este în proces de a-și alege primul șef al noului instituit Parchet European. Ar trebui să aleagă persoana cea mai potrivită pentru acest job. Este vorba despre Laura Codruța Kovesi, un procuror curajos și reputat din România”, a precizat FT, într-un editorial publicat săptămâna trecută.

Kovesi, audiată din nou la secţia de anchetare a magistraţilor 

”Există mai multe argumente excelente în favoarea lui Kovesi, iar unul este chiar cel că guvernul Româniai, care devine rapid un abuzator în serie al valorilor UE și al statului de drept, se opune numirii ei în funcție. Nu există îndoieli că ceilalți candidați, unul din Franța, altul din Germania, s-ar descurca bine. Dar niciunul nu are pregătirea lui Kovesi în coordonarea unei lupte dure împotriva corupției politice înrădăcinate din țara sa”, a scris FT. 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ