Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sebastian Ghiță îi răspunde lui Ghinea. Plus, explicații despre Teamsoft, ActionWeb, POSDRU

Tuesday, 12 July 2016, 17:57 Sursă: REALITATEA.NET

Deputatul Sebastian Ghiță neagă că ar fi pus paparazzii pe urma lui Cristian Ghinea, așa cum îl acuză acesta. "Vă spun că este exclus. Domnul acesta este ministru al Romîniei, iar România este una dintre cele mai sigure țări. E puțin probabil ca un ministru al României să fie filat de niște paparazzii și este exclus ca eu să fac așa ceva. (...) Domnul Ghinea să aibă grijă să nu ajungă lumea să creadă că vorbește ca Marian Vanghelie. Că atunci are o problemă domnul Ghinea", a spus Ghiță, după acuzațiile ministrului.

Min Fondurilor Europene aduce acuzaţii: "Sunt filat de Ghiţă"

Ghiță a explicat și ce s-a întâmplat la Comisia de Afaceri Europene, unde a fost convocat Ghinea, și unde deputatul, care nu e membru al comisiei, a "înlocuit un coleg". 

"La Parlament, așa cum sunt regulile Parlamentului, domnul Ghinea a fost invitat. Domnul Ghinea nu a avut ce să spună acolo. A încercat să ne mintă că 57 de milioane de euro primiți avans la Agricultură sunt bani pentru fonduri structurale. Și după jumătate de oră de meci cu doamna Birchall, mi-am permis să îi spun acestui domn Ghinea: domnule ministru suntem în Parlamentul României, nu suntem la ONG, nu mai mințiți".

Ghiţă a mai spus că Ghinea îl acuză de vrăjitorii. "Eu şi Ghinea suntem politicieni şi mă acuză de paparazzi, vrăjitorii şi ace înfipte în găini (...) Este evident că astăzi sunt unul dintre oamenii răi din România. De când la Guvern s-a schimbat comunicarea, au stabilit nişte oameni că trebuie să îşi găseacă nişte ţinte. Astăzi domnul Ghinea are această treabă. Din 23 mld în 7 ani, noi pierdem 3 mld pe an. În fiecare lună, că acest om vânează vrăjitoare, ne costa 250 mil, eu ar trebui să mă duc la DNA să îi fac plângere. Stimate DNA noi nu luăm 250 de mil, ci îi pierdem. Domnul Ghinea nu este responsabil deloc. Eu vă propun de dvs, doamna Rifai, la fondurile europene", a spus Ghiţă.

Delimitarea de Teamnet

Întrebat de moderatoarea Denise Rifai despre legăturile cu firma Teamnet și alte firme abonate la fonduri europene, Ghiță a răspuns vag.  

Denise Rifai: Înțeleg că ați fi responsabil pentru rata mică de absorpție. Domnul Ghinea spune că mai toate contractele au mers către Teamnet, către grupul de firme ASESOFT. Domnul Ghinea spune că ați fi responsabil indirect pentru suspendarea plăților pentru cel puțin două programe operaționale, pentru suspiciuni de fraudă. E adevărat că ați beneficiat de 750 de milioane de lei din fonduri europene prin diverse contracte finanțate cu fonduri UE? Din cei 750 de milioane, 143 au fost în calitate de beneficiar de proiecte și restul, în calitate de contractor.

Sebastian Ghiță: "Nu am condus, nu am administrat și nu am fost acționar la aceste firme de 10 ani. Le-am vândut unor investitori străini mari. Teamnet aparține Băncii Mondiale. Divizia de investiții a Băncii Mondiale a cumpărat Teamnet-ul. Spre deosebire de donnul Ghinea, eu știu în detaliu situația fondurilor europene. (...) Nu am beneficiat de niciun ban din fonduri UE. Și nu am avut nicio legătură cu acele firme în acești ani. Absorbția fondurilor UE în domeniul IT este 120%. Multe alte domenii din păcate nu au reușit. Energia, Mediul, Agricultura, nu au reușit să absoarbă toți banii, Industria de IT mult hulită de ONG-iști și-a făcut treaba".

Denise Rifai: Știm că firma Teamnet nu este a acelui fond care aparține Băncii Mondiale. Vorbim de o participație de acțiuni minoritare de 20% și înțeleg că s-a întâmplat tranzacția în 2014-2015, adică mult după ce au fost contractate aceste cotracte de care vă vorbesc.

Sebastian Ghiță: "Nu știu cât e, nu am urmărit această.. Dar credeți că Banca Mondială s-ar fi implicat la Teamnet dacă ar fi știut că acolo sunt nereguli? Oamenii ăia mi-au fost colegi de facultate și de liceu. Cred că sunt foarte buni, nu i-am mai văzut de doi ani".

"Nu știu despre ActionWeb"

Un alt subiect abordat de moderatoarea Realitatea TV a fost softul ActionWeb, realizat de Teamnet. Ghiță a negat că ar ști ceva despre existența acestui soft dar a subliniat și că POSDRU nu a veneficiat de un soft până de curând. 

Denise Rifai: "Știm că Teamnet a realizat softul ActionWeb pentru gestionarea vechiului POSDRU. Aș vrea să ne spuneți cum explicați faptul că programul ăsta a avut așa de multe probleme. Iar softul ActionWeb a contribuit la crearea multora dintre problemele existente. Pentru că dacă softul er aunul bun, atunci nu s-ar fi putut întâmpla ce s-a întâmpalt. Softul a fost simplist și poate fi interpretat ca o invitație la fraudă. Noi, jurnaliștii de pe economic, nu puteam să nu ne gândim că poate ați premeditat ca softul să fie atât de slab".

Sebastian Ghiță: "Nu știu despre acest soft. Ce pot să vă spun despre POSDRU este că problemele noastre vin tocmai de la lipsa unor sofrturi. Din ce știu eu, POSDRU este gestionat acum tot cu un sistem făcut de instituțiile statului, MySMIS. Pot să vă spun că din păcate, neutilizarea unui soft - nici azi nu se utilizează un soft.."

Denise Rifai: "În perioada 2007 - 2013, ActionWeb era softul care gestiona întregul POSDRU".

Sebastian Ghiță: "99,99%, la POSR+DRU nu a existat un sistem informatic până în 2011 - 2012. Din păcate, pentru că ar fi trebuit să existe. (...) Problema e c[ ne-am apucat să pregătim salvamari la Baia Mare, să suprapunem proiectele și să facem o mie de e-learninguri și Comisia Europeană ne-a spus: voi aveți cumva mare la Satu Mare?".

Teamnet, abonată la contracte

Întrebat despre accesul firmei Teamnet la contractele din bani europeni, Ghiță a spus că, de fapt, nu a observat ca firma să fi fost înaintea altor competitori.

"Nu știu, m-am văzut și eu în statisticile publice și cu toată încercarea mea de a afla exact ce s-a întâmplat, nu am văzut ca această firmă să fi fost înaintea celorlalți competitori de pe piață. Dar aș fi încurajat orice firmă din România să participe și să se implice în dezvoltarea acestor sisteme informatice. România a pierdut 6 miliarde de euro bani europeni", a spus Ghiță.

El a evitat să răspundă clar la o întrebare privind numrul de firme pe care le-ar controla. 

Denise Rifai: "Din parta procurorilor DNA, în rechizitoiru, știm că dumneavoastră controlați 54 de firme în Ploiești. Surse spun că ar fi vorba de un număr cu mult mai mare - 97 de firme în Prahova, prin interpuși și toate aceste firme au avut acces la contracte cu fonsduri UE prin toate programele operaționale posibile".

Sebastian Ghiță: "Eu vă spun că încerc în marea majoritate a cazurilor să nu contrazic public procurorii DNA, încerc să îmi protejez public imaginea și să spun că am încredere în verificările pe care judecătorii le fac și care își dau seama că există o diferență între legenda publică și acuzațiile politice".

Ghiță a negat și orice legătură între el și firma XOR, care a câștigat un contract de arhivare digitală pentru Ministerul Muncii. "În viața vieților emle nu am cunoscut un acționar, director, angajat al acestei firme", a spus Ghiță.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ