O voce importantă din Germania cere UE activarea ”opțiunii nucleare” împotriva României

Friday, 15 February 2019, 09:35 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Un important politician german cere vicepreședintelui Comisiei Europene declanșarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi.

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și un bun cunoscător al situației din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați. Krichbaum îi cere voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ”ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”, notează G4media.ro.

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru. 

Ziua Z pentru Kovesi 

Gunther Krichbaum arată în scrisoare că prin acest dosar a fost încălcată ”o linie roșie”: ”inițierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi amintește de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult”. 

Avertismentul lui Timmermans pentru Dăncilă: OUG pentru contestația în anulare, ”o linie roșie!” 

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, era așteptată vineri la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, unde va fi audiată în calitate de suspect, acuzațiile fiind de mărturie mincinoasă, luare de mită și abuz în serviciu, într-un dosar pornit de la denunțul lui Sebastian Ghiță, fugar în Serbia.

Citarea lui Kovesi are loc în contextul în care ea urmează să plece la Bruxelles pentru a participa la interviurile pentru postul de procuror-șef european.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN