Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis, după consultările cu partidele: Ne aflăm pe drumul cel bun.Avem acord pe 3 mari chestiuni

Monday, 20 April 2015, 17:56 Sursă: REALITATEA TV

"Apreciez interesul pentru aceste consultari, dar si participarea partidelor politice la aceste consultari si ma bucur sa constat ca incet, dar sigur, cu acest tip de consultare intram in normalitate. Cred ca este un pas pentru o altfel de politica, a normalitatii. Urmatorul pas e ca aceste discutii sa se si concretizeze in proiecte, asteptate de politicieni si de cetateni.

In urma discutiilor, am convingerea ca ne aflam pe drumul cel bun. Sunt cateva proiecte convenite la precedentele consultari care au progresat, dar sunt si teme sensibile precum votul pentru diaspora care nu au facut mari progrese. Le-am luat astazi in discutie pe toate. Ca o prima concluzie, pot sa zic ca exista un acord pe trei mari chestiuni. În primul rand, pana la jumatatea lunii mai sa fie adoptate de Parlament si trimise spre promulgarea legea privind alegerile locale si legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale. In privinta celei din urma repet: nu promulg legi care incalca principii constitutionale.

Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari, in special imprumuturile de la persoane fizice și despre necesitatea transparentei si existentei un mecanism de verificare. Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari. A doua zona de acord se refera la legislatia privind alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat sa finalizeze acest proiect pana la finele acestei sesiuni. Al treilea aspect priveste votul prin corespondenta.

Votul pentru diaspora - nu mi-am ascuns preocupare fata de intarzierea dezbaterii. Toate partidele, astazi, au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie legislativa va fi adoptata in timp util. Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit si va asigur ca voi urmari cu mare atentie ce se intampla in continuare in aceasta speta.

Am vazut ca legea privind statutul deputatilor si senatorilor a fost pus in acord cu Constitutia, lucru exceptional. mai bine tarziu decat niciodata.

Am aflat că legea alegerilor locale a trecut azi cu bine in Senat, e un semn bun ca daca se doreste, chestiunile se pot rezolva. Imi exprima speranta ca in aceasta sesiune partidele vor duce la indeplinire lucrurile la care s-au angajat in fata cetatenilor, nu in fata mea", a declarat Klaus Iohannis.

 

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

Va ganditi la un acord privind cererile justitiei pentru parlamentari?

"Lucrurile s-au miscat, iata ca s-a schimbat statutul, Camera Deputatilor si-a schimbat regulamentul si a introdus termene destul de scurte. Este un proces, nu cred ca este nevoie neparat de un acord intre partide, ci despre vointa politica. Astazi toata lumea mi-a spus ca exista vointa politica. Nu am cerut garantii si nu am cum sa cer.

PNL a propus vot la vedere. E potrivit?

Este o initiativa, care sigur va fi sigur discutata in Parlament. Ar fi o solutie interesanta.

Credeti ca justitia conduce Romania?

Sunt convins ca prim-ministrul a spus-o sub forma de gluma. În România funcționeaza separația puterilor in stat.

Modificarea Constitutiei va fi finalizată în această sesiune parlamentară?

Am tras concluzia ca parerile sunt impartite, daca este posibil sau nu sa se finalizeze, aici trebuie partidele sa se puna de acord.

Credeți că ar fi oportun sa se ia in discutie schimbarea statutului procurorilor?

Nu a venit nimeni cu o astfel de initiativa si este o chestiune la care nu pot sa raspund. Nu este oportun asa ceva.

Promulgati pensiile speciale pentru parlamentari?

Dupa stiinta mea nu s-au lamurit nici parlamentarii. Haideti sa asteptam rezultatul din Parlament.

În urma sesizarii la CCR aveti increderea ca acel conflict între Parlament si puterea judecătoreasca a fost depasit pe deplin?

Am constatat doua lucruri care arata ca s-a facut un progres. CCR nu a sesizat un conflict, asa cum am scris eu, dar pe de alta parte, imediat ce m-am dresat CCR, s-a facut acea modificare in Regulament, care a pus lucrurile in constitutionalitate, ceea ce e bine. Aceasta problema a fost rezolvata.

În baza carui articol din Constituție ați organizat aceste consultari?

In baza atribuției mele de negocia intre componentele statului si societatea civila. Cred ca daca vorbim despre consultari nu este nevoie de un articol special. Orice partid putea sa vina sau sa nu vina si constat cu bucurie ca oamenii au venit. Au fost total in cadrul constitutional.

Considerați ca salariile demnitarilor sunt corespunzatoare cu statutul pe care il au?

Este o discutie care se poarta acum în Parlament. Dacă pensiile se impun sau nu se impun este o discutie care ar fi trebuit sa porneasca de la o situatie mai generala. Din pacate, constat ca iar se ajunge la a se discuta chestiuni importante, dar foarte personalizat. Ar trebui sa ne gandim daca pensiile speciale ca si forma trebuie sa existe pentru ce anume sa existe sau daca sa ramana la sistemul general de pensii. Astept sa fie clarificata de cei care sunt alesi pentru a o clarifica. Este o chestiune foarte subiectiva.

Considerați ca ar trebui sa fiti mai activ sau cum le raspundeti celor care spun ca nu sunteti suficient de activ?

Am spus ca presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu se exprime chiar in fiecare chestiune. Am fost in fiecare zi in contact cu celula de criza care a fost stabilita imediat, in conformitate cu legislatia, pentru românul rapit. Nu trebuie sa ies eu la microfon sa spun ce trebuie sa faca oamenii.

Ati programat o noua runda de discutii cu partidele?

Nu am programat urmatoarea sesiune de discutii, dar in masura in care va fi nevoie, chiar daca lucrurile se misca, voi face astfel de consultari. Interesul meu e sa facem ce am promis.

Care e termenul util pentru adoptarea votului prin corespondenta?

Undeva până la mijlocul toamnei ar fi posibil să avem această noua reglementare pentru a o aplica, in 2016, la alegerile parlamentare.

Ati stabilit aceasta data limita?

Nu am stabilit aceasta data limita, eu mi-am exprimat ingrijorarea ca nu s-a facut apropae nimic in aceasta zona si am promisiunea tuturor ca se vor ocupa de aceasta chestiune. Sper sa fie asa.

Premierul a spus ca si el si presedintele ar trebui sa castige mai mult. Ce credeti?

Este o evaluare foarte subiectiva, dar eu cred ca si cuantumul salariului trebuie sa reflecte ierarhia in stat. Acum va las pe dumneavoastra sa judecați", a conchis Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare, fiind a treia rundă de negocieri dintre șeful statului şi liderii partidelor parlamentare. Pe ordinea de zi s-au aflat legislaţia electorală, cererile formulate de justiţie pentru aleşi și votul în diaspora.

Principalele formațiuni politice au declarat că susțin modificările electorale, însă, în ceea ce privește ridicarea imunității aleșilor, fiecare partid a avut propria viziune. Astfel, cei de la PNL susțin că e nevoie de un vot direct, atunci când vorbim de solicitările de încuviințare a reținerii, arestării și urmării penale, în schimb, cei de la PSD nu sunt de acord cu această chestiune a votului direct, vorbind doar despre posibilitatea simplificării procedurilor din Parlament.

Până în acest moment,  parlamentarii au reușit să trimită spre promulgare o singură lege, privind finanțarea partidelor politice, care a fost, însă, retrimisă de Klaus Iohannis, la Parlament, pentru reexaminare, a transmis corespondentul Realitatea TV.

 

Klaus Iohannis, prima reacție despre salariile și pensiile speciale ale parlamentarilor

 

 Președintele Klaus Iohannis a declarat că discuția despre pensiile și salariile parlamentarilor este una subiectivă, precizând că așteaptă ca discuția sa fie clarificată de cei care sunt aleși pentru a o clarifica.

”Este o discutie care se poarta acum în Parlament. Dacă pensiile se impun sau nu se impun este o discutie care ar fi trebuit sa porneasca de la o situatie mai generala. Din pacate, constat ca iar se ajunge la a se discuta chestiuni importante, dar foarte personalizat. Ar trebui sa ne gandim daca pensiile speciale ca si forma trebuie sa existe pentru ce anume sa existe sau daca sa ramana la sistemul general de pensii. Astept sa fie clarificata de cei care sunt alesi pentru a o clarifica. Este o chestiune foarte subiectiva”, a spus Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis: Nu promulg legi care au lacune juridice! Legislaţia prost făcută a dus la stagnare!

 

 

Klaus Iohannis, consultări cu partidele. Consens pe legislația electorală, nu și pe justiție

 

Consens între partide pe legislaţia electorală, nu şi atunci când vine vorba de cererile venite din partea justiţiei privind arestarea unor aleşi. Acesta este tabloul preliminar pentru consultările care au loc luni la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat deja cu PSD, PNL şi UNPR.

CONSULTĂRI IOHANNIS - UDMR. La ora 16:00, preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu UDMR.

CONSULTĂRI IOHANNIS - PC. La ora 15:00, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări cu delegaţia Partidului Conservator.

CONSULTĂRI IOHANNIS - UNPR, ora 12:00. Delegația UNPR a fost condusă de președintele partidului, Gabriel Oprea. Din delegație au mai făcut parte secretarul general al formațiunii, Neculai Onțanu, Ion Toma, secretar general adjunct, și vicepreședinții Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu și Cătălin Cherecheș.

"Am stabilit termene clare și scurte și sunt adoptate deja în Statutul deputatului și senatorului: trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai puțin neputându-se datorită încălcării drepturilor prevăzute în deciziile Curții Constituționale. Cu privire la ridicările de imunități, tot noi am propus — și s-a adoptat deja — modificarea statutului în sensul adoptării unei majorități mici, majoritatea celor prezenți, pentru hotărârile în care se ridică imunitatea. Cu privire la legile electorale, sprijinim consensul degajat în Parlament, având și o notă proprie și anume faptul că dorim să se actualizeze listele electorale din țară și din registrul care se va înființa pentru diaspora", a explicat ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreședinte al UNPR, la finalul consultărilor.

CONSULTĂRI IOHANNIS - PNL, ora 11:00. Din delegația PNL au făcut parte copreședintele PNL Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, vicepreședintele Mihai Voicu și secretarii generali Marian Petrache și Gheorghe Flutur.

Consultările cu PNL s-au încheiat în jurul orei 11:30.

CONSULTĂRI IOHANNIS - PSD, ora 10:00. Delegaţia PSD a fost condusă de președintele social-democraților, premierul Victor Ponta.

În debutul întâlnirii, Victor Ponta a remarcat că s-a schimbat partea pe care stau de obicei reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare la consultările cu șeful statului.

"Acum câte ceva trebuie să și schimbăm", a spus președintele Iohannis, citat de AGERPRES.

"Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute e binevenită", a răspuns premierul.

Din delegația PSD au făcut parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, și Gabriela Podașcă, Andrei Dolineaschi și Ioan Chelaru.

În jurul orei 10:40, întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PSD s-a încheiat.

Într-o scurtă declaraţie la ieşirea de la consultări, Victor Ponta a declarat că PSD a cerut sprijinul preşedintelui Iohannis pentru revizuirea Constituţiei.

"PSD este de acord cu reducerea numărului de parlamentari. Susţinem Legea finanţării partidelor", a mai spus Ponta.

Ponta a anunțat despre ce va discuta cu Iohannis la consultările de la Cotroceni

 

Tăriceanu se plânge că Iohannis nu l-a chemat la consultăriAlte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ