Guşă: Sebastian Ghiţă a coordonat campania PSD. A crezut că sumele mari de bani pot rezolva totul

Thursday, 27 November 2014, 10:15 Sursă: REALITATEA.NET

Dacă e să caute vinovaţi pentru pierderea alegerilor, cei de la PSD ar trebui să se uite, în primul rând, cine a coordonat campania electorală, afirmă consultantul politic Cozmin Guşă. "Cel care a coordonat campania a fost Sebastian Ghiţă, un om fără experienţă în strategii politice şi care a crezut că doar sumele mari de bani investite ar putea să rezolve problema, cu toate echipele de consultanţi care au existat acolo", a spus Guşă.

Adaugă părerea ta

Cozmin Guşă a analizat, la DIMINEAŢA DE ŞTIRI, situaţia din PSD după eşecul de la alegerile prezidenţiale, vorbind de cele două tabere din PSD.

"E uşor deplorabil ceea ce ştim de la oamenii din interior. În afară, pare doar o luptă pentru putere. Dacă am avut o luptă surdă aproape pentru putere la nivel de preşedinţia României, acum avem o luptă intensă în interiorul partidului cel mai mare din România. În funcţie de felul în care tranşează această luptă şi ia decizii, PSD-ul merge mai departe pe două picioare, merge şchiop sau se desparte în două. Sunt multe metafore pe care pot să le fac, dar nu prea îmi vine să râd de necazul lor deşi este un necaz pe care şi l-au făcut. Oamenii poate se întreabă ce se întâmplă de la acea armonie cu preşedintele care uneşte să se ajungă la asemenea stări de spirit. Aceste stări de spirit existau. Exista în acelaşi timp o determinare a tuturor de a-şi rezolva problemele personale: Ponta să fie preşedinte, cei din echipa lui Ponta să domine, cei care l-ar fi ajutat pe Ponta să aibă avantaje, să rămână la guvernare, baronii şi alţii cu probleme să ia legea amnistiei şi graţierii în forma convenabilă lor. După ce nu ai succes, intervine problema autoresponsabilizării sau a responsabilizării. Nu s-a întâmplat nici una nici alta. Dar, pe la colţuri, toată lumea spune că prestaţia lui Ponta, vorbesc de tabăra anti-Ponta, a fost una slabă, în această prestaţie incluzând şi strategia echipei sale de campanie de unde partidul a cam fost exclus", a spus Guşă.

Sebastian Ghiţă, un om fără experienţă, este cel care a considerat că sumele de bani pot schimba absolut totul, a mai spus Cozmin Guşă.

"Cel care a coordonat-o a fost Sebastian Ghiţă, un om fără experienţă în strategii politice şi care a crezut că, doar sumele mari de bani investite, ar putea să rezolve problema, cu toate echipele de consultanţi care au existat acolo, de la Bogdan Teodorescu, până la consultanţii evrei, consultanţii americani care s-au călcat pe picioare şi, în final, nu au făcut nimic. Au reuşit ca, cu toate avantajele, cu tot potenţialul, să aibă o campanie deplorabilă greşită pe care au pierdut-o. Aceasta este o tabără care îi reproşează lui Ponta. Această tabără, la rândul ei, foloseşte marele dezavantaj de imagine a lui Ponta, apropo de discuţia cu Dubai. Acest dezavantaj de imagine va conta în şedinţa de astăzi", a spus Guşă.

"Cealaltă tabără, tabăra Ponta, spune "candidatul e bun, partidul e prost". Adică spune că "candidatul a fost bun, dar voi sunteţi o gaşcă de oameni cu imagine foarte proastă care mi-aţi deranjat parcursul şi, din cauza voastră, s-au pierdut alegerile". Această problemă legată de salvarea personală a dânşilor, o problemă veche în politica românească, îi face să nu gândească corect din punct de vedere strategic şi nici să nu gândească în interesul partidului. Aici treburile sunt extrem de simple. Dacă ai avut un asemenea val popular anti-Ponta şi anti-PSD, îţi dai seama că ai o problemă. Şi tu candidatule Ponta, şi tu candidatule PSD. Şi atunci faci nişte paşi", a mai declarat Cozmin Guşă.

Guşă a mai subliniat că o simplă remeniere în acest moment nu este de ajuns pentru PSD.

"Aici e ca în marketingul produselor. Sigur că există produse despre care dacă se scriu prea multe lucruri proaste, dacă consumatorii sunt oripilaţi, ele foarte greu se pot remarketa, foarte greu se pot transforma. Aşa e şi cu partidele politice. Bineînţeles că o rebranduire a PSD-ului este posibilă numai că ea trebuie să fie precedată de o analiză profundă. Oamenii din jurul mesei de la CEx nu sunt în stare să facă acea analiză în care să spună: Noi avem aceste probleme mari pentru că - 1. am cumpărat în mod repetat voturi şi am pierdut alegerile. Românii pentru asta ne urăsc - 2. suntem foarte interesaţi de propriile persoane şi familii, suntem foarte bogaţi, românii nu ne suportă din această cauză - 3 nu prea avem ce să comentăm la deciziile justiţiei împotriva noastră. Este posibilă o schimbare de imagine, dar bazată pe fapte şi oricum nu atât de repede, ci la orizontul alegerilor din 2016. Astăzi sunt puşi să se răfuiască între ei", a mai spus Guşă.

Ziua judecăţii în PSD. Social-democraţii caută vinovaţii pentru eşecul lui Ponta