Gușă: Candidaturile lui Băsescu și Ghiță polarizează lupta politică

Sunday, 10 March 2019, 22:29 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Consultantul politic Cozmin Gușă a analizat duminică seara, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, efectele intrării în lupta pentru alegerile europarlamentare a fostului președinte Traian Băsescu și a ex-deputatului PSD Sebastian Ghiță.

Consultantul politic Cozmin Gușă consideră că Traian Băsescu și Sebastian Ghiță, prin candidaturile lor la alegerile europarlamentare, reprezintă o amenințare directă pentru PNL și a PSD:

"Nu am nicio îndoială legat de Traian Băsescu și Sebastian Ghiță. Această declarație de pseudo- candidatură a lui Ponta, ca să încep cu acest punct, devine cea mai slabă dacă este să comparăm cu ceilalți doi (Băsescu și Ghiță -n.r.), tocmai pentru că o face de formă. De ce ar vota oamenii lista Pro România dacă Ponta ne spune că el candidează ca să legitimeze dezbaterea politică? Acolo o candidatură semnificativă e a Corinei Crețu. Părerea mea este că Victor Ponta a greșit punându-se pe listă, dar poate se va răzgândi.

În schimb, aceste două evenimente - candidatura lui Băsescu în primul rând și candidatura lui Ghiță în al doilea rând, aceste două candidaturi polarizează lupta politică și pe dreapta naționalistă și pe stânga naționalistă.

Traian Băsescu se situează mai la dreapta PNL-ului, este mult mai activ, este creditat cu mai multă expertiză politică pentru prezența în Parlamentul european decât oricine de pe lista PNL-ului și în mod evident faptul că pentru prima dată un fost președinte de țară își asumă o altfel de candidatură la nivel de țară, că nu a mai făcut asta nici Iliescu, nici Constantinescu, asta poate să asigure o mediatizare naturală, iar Băsescu știe întotdeauna să folosească tribuna și nu am nicio îndoială că pe această plajă de naționalism care s-a instituit și s-a așezat peste Europa, în România, pentru că noi suntem tot timpul la modă, asta va ajunge o dezbatere națională în această campanie. Pe Băsescu l-am văzut într-o formă bună, știe să evite acele capcane care l-ar pune să vorbească despre mandatele sale și nu văd pe cineva din partea dreaptă în acest moment să-i poată face față în dezbaterile care se vor organiza, nu mai vorbim despre faptul că Băsescu, în calitate de fost președinte de țară, beneficiază de o mediatizare naturală cam pe toate mijloacele de presă și prin faptul că nu-i lipsit nici de bani, nici de fonduri o să-și cumpere mediatizare. Îl văd mult mai expresiv pe partea dreaptă decât PNL-ul și mai expresiv decât USR plus PLUS. Singurul risc al lui Băsescu este legat de relația cu partidele mari, pentru că nu poate să acopere electoral, toate secțiile de votare și dacă nu beneficiază de un soi de înțelegere subterană, voturile pe care le-ar fi, nu în număr foarte mare, ar putea fi în pericol să fie fraudate.

Lui Băsescu i-a fost mai greu în 2016 pentru că el se lupta cu problemele din familia lui până la cele cu Elena Udrea și până la altele nevăzute, dar care îl împiedică pe un bărbat politic să poată să se exprime, iar, prin comparație, astăzi nu are niciun adversar pentru europarlamentare. Cei de pe lista PNL-ului sunt oameni foarte slabi, oameni cu o slabă notorietate, oameni neexpresivi, poate cu câteva excepții, PNL este un partid adormit și nici președintele Iohannis nu dă semne că ar intra în această campanie ca să-l ajute pe liderul partidului, Ludovic Orban să aibă un rezultat bun. 

Sebastian Ghiță nu mai este același din 2016, când, la limită, a ratat intrarea in parlament cu PRU din partea cărui partid s-a hotărât să candideze. Avem un Ghiță care nu mai este suspectat ca-n 2016 că ar fi în cârdășie cu zona de stat paralel reprezentată de Coldea, dimpotrivă are o faptă de vitejie prin eliminarea lui Coldea de la vârful statului român. A venit cu dezvăluiri pe partea lui de electorat naționalist și cu plângeri penale împotriva lui Koveși care îi dau o alonjă. L-ați văzut că și-a schimbat și discursul, au trecut anii peste el, necazurile, stă în exil. În mod evident, jucând extrem de naționalist și având o tribună România TV - o tribună serioasă pe care s-au urcat pe rând PSD, Pro România, PNL din când în când și Băsescu mai mereu. În condițiile în care proprietarul România TV își asumă o  candidatură,  bineînțeles că și vectorii de imagine de la acea televiziune vor marșa mai mult în favoarea lui Sebastian Ghiță, decât în favoarea altora și atunci pe acest demers de stângă naționalistă și atunci cei care vor fi perdanți, în cazul lui Ghiță, vor fi pesediștii pentru că în mare parte din electoratul lui Dragnea este un electorat captiv la România TV

După cum vedeți doar prin aceste două candidaturi, Băsescu și Ghiță, se creează o problemă majoră, comună celor două partide mai mari: PSD și PNL, pe dreapta în cazul lui Băsescu și pe stânga în cazul lui Sebastian Ghiță. Vă întreb dacă acești doi știind atât de multe unul despre altul se vor mai lua la ceartă, la harță, vă dați seama că vor acoperi scena politică, electoral vorbesc, într-un fel în care nici PSD-ul și nici PNL-ul nu ar fi în stare să o facă. 

Un alt perdant, pentru că nu joacă atât de net, în condițiile în care electoratul nu este atât de educat, va fi Pro România.

Dragnea pedalează în gol pe zona aceasta naționalistă în timp ce noul său competitor pe partea stângă, Sebastian Ghiță are un câmp deschis, unde în lipsa altor partide naționaliste că astăzi nu mai avem nici Corneliu Vadim Tudor, nici Gheorghe Funar, nici Dan Diaconescu, sunt doar Sebastian Ghiță și PRU care au și tribună. Mai sunt și alte partide, dar care nu au tribună: alianța PRM-PRU nu a fost validată de ÎCCJ, deci lipsă, partidul Noua Dreaptă nu se manifestă și enumerarea se cam oprește aici.

În acest moment, Ghiță este mai aproape de țintă de a reuși pe partea stângă naționalistă decât a fost în 2016.

Aceste apariții în campanie vor polariza toată dezbaterea și o să vedeți în desfășurarea campaniei că așa va fi! Traian Băsescu și Sebastian Ghiță, oameni care au trăit în interiorul statului român, care știu că românii tresar la dezvăluiri, la investigații, la telenovele la fel de fel de lucruri spuse și cu tribuna mediatică pe care o au: Băsescu în calitatea lui de fost președinte și Ghiță ca proprietar de televiziune, multe lucruri vor fi diferite de acum înainte.


Repet, imobilismul PNL-ului care nu are nici acum lista, jocul ăsta fals al lui PSDragnea, care nici el nu are lista în acest moment, o să avantajeze mutarea atenției electorale pe ceea ce vor spune un fost președinte și cineva din interiorul statului paralel, care a fost alungat de statul paralel, în exil, în Serbia, unde în apropiere, tot într-o țară ortodoxă.


O să vedem că următoarele desfășurări o să aducă surprize mari, a mai spus Cozmin Gușă. 

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri