Cozmin Gușă, noi dezvăluiri despre jurnaliștii-ospătari și interesele serviciilor în mass-media

Saturday, 19 January 2019, 22:53, Sursă: REALITATEA.NET

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat, la Realitatea TV, care sunt interesele serviciilor în mass-media de la noi și ce îi mână în luptă pe "jurnaliștii-ospătari". 

Adaugă părerea ta

Legat de celebra vizită la Belgrad, pentru telespectatorii noștrii ca să înțeleagă, este dedicată consolidării solidarității în mass-media. Eu am sesizat și tu știi bine, că de vreun an de zile vorbesc despre asta, că acest club de presă nu mai există, că drepturile presei din România, că sunt televiziuni, radiouri, siteuri de știri, ziare, nu mai sunt apărate de nimeni, și practic, presa este folosită pe post de hârtie igienică, fie de politicienii din stânga, fie de politicienii din dreapta, sigur, de multe ori cu largul concurs al patronilor, care, pe motiv de dosare sau pe motiv de lăcomie financiară, cad în această capcană, respectiv prin intermediul acestei pleiade, consistente și mari, de jurnaliști acoperiți, care au răsărit în timpul regimului Băsescu, mai ales.

Practic, sub regimul Băsescu, sub bagheta lui Coldea și lui Maior, că era și Maior acolo, această categorie a înflorit și a fost un fel de concurs între serviciile secrete, că nu e doar SRI-ul aicea, e și SIE și Direcția de Informații a Armatei, Unitatea 215, de la Ministerul de Interne. Ei, și pe acest fond, a avut loc o întâlnire în noimebrie, nemediatizată, dar pe scară mult mai largă, la care au participat instituții de presă precum Adevărul, Știri pe Surse, DC News, Cancan, adică din toate spectrele editoriale, Capital, Evnimentul Zilei, RTV și așa mai departe, am discutat despre această reunificare a intereselor presei, într-o asociație care să lupte, spre exemplu, pentru ca televiziunile de știri precum Realitatea sau alte televiziuni de știri, să încaseze și ele bani de la operatorii de cablu, care încasează bani de la telespectatorii noștrii, dar nouă nu ne dau nimic, în schimb plătesc alte posturi precum Eurosport, National Georaphic, care au audiență mult mai mică, mă rog, acuma mai mare, că joacă Halep. Glumesc!

De asemenea, siteurile de știri, care generează trafic de internet, pentru siteurile de televiziune mobilă, care plătesc peste 300 de milioane de euro anual către Guvernul României, la ANCOM, și siteurile de știri, de toate culorile, nu primesc un leuț din acești bani, deși acel trafic este generat de această navigare pe internet pe care fiecare dintre telespectatorii noștrii o realizează, respectiv drepturile jurnaliștilor de a fi apreciați ca făcând o muncă de creație și să fie plătiți pe drepturi dee autor.

Toate acestea și multe altele, eu doresc să începem să le expunem public, pentru că utilitatea socială a mass-mediei, într-un astfel de regim românesc calamitat politic este una determinantă. Am avut exemplul Realității TV alaltăieri seară, cu solidaritatea extraordinară a telespectatorilor noștri în fața unui ecran negru, din cauza opresiunii CNA, și fiecare, sigur, cei de la Realitatea ne iubesc pe noi, cei de la RTV îi iubesc pe ei, cei de la Antena 3, și așa mai departe, fiecare are o categorie de români care plătește la operatorul de cablu, dar banii nu ajung la televiziunea respectivă sau siteurile de știri, care sunt folosite pentru ca operatorii de telefonie mobilă să obțină venituri foarte mari din traficul de internet, dar ele nu primesc nimic în schimb, deși vând un produs.

Dosare fabricate pentru cei care n-au colaborat cu statul paralel

Iar cu Sebstian Ghiță, în calitatea lui de patron RTV, am discutat atunci în noiembrie, că voi ajunge să discut cu el, că aici nu e o chestie politică. Nu stăm să judecăm cât de vinovat este Sebastian Ghiță sau cât de vinovată ar fi, de fapt, unitatea militară specială de la Ploiești, DNA-SRI, din vremea lui Coldea, care a croit acele dosare lui Sebastian Ghiță, și multora.

Dosarul de la Brașov care a fost croit lui Dan Andronic, de către altă unitate militară de care acum nu s-a vorbit, care printre alții, atenție, l-a anchetat timpde șase ore și pe Rareș Bogdan. Pentru un nimic! Pentru o prezență într-un restaurant, Rareș Bogdan a fost anchetat de acea unitate militară specială de la Brașov. Sau unitatea specială de la Oradea, despre ale cărei isprăvi am văzut în ultimele zile. E, asta a fost discuția de la Belgrad despre interesele de presă. Sigur că, ne cunoaștem, am stat împreună în diverse ocazii, discuțiile au fost relaxate și chiar am venit mai informați, legat de ceea ce s-a întâmplat în timpul statului paralel.

Adică, în timpul regimului Băsescu, cu Coldea, Maior, care unul ca Sebastian Ghiță era la masă, Dan Andronic a fost implicat în campania lui Băsescu din 2009, câștigătoare. Deci, în astfel de discuții între jurnaliști, telespectatorii noștri trebuie să considere că fiecare vine mai deștept, petru că sunt informații care se colportează și fiecare beneficiază. N-a fost o întâlnire senzațională, dar, și acuma revin la subiectul cu securismul din România, o pleiadă de domni de pe Facebook, care sunt jurnaliști acoperiți de pe vremea fostului stat paralel, coordonat de Coldea, din regimul de la SRI al lui George Maior, și cu Băsescu președinte, s-au apucat ca sa înjure. De frică, habar n-am, de o inapetență, pentru ca aceste lucruri să se discute, pentru că nu știu de unde au aflat ei, dar nu cred că discuția a fost înregistrată, o parte importată a fost legată de jurnaliștii acoperiți din redacții, care funcționează pe post de jurnaliști-ospătari. Adică, te și ascultă, te și pîrăsc, își mai fac și treaba lor și mai iau și bacșiș, de la ghișeul respectiv, de la pădurea din stânga sau din dreapta, de pe la Mariott sau de pe la Ministerul de Interne.

Iar asta a fost o discuție importantă, că am început să numărăm jurnaliștii din această categorie din propriil redacții sau ale altora. Și, deloc întîmplător, atacul de aseară, de la B1 TV, unde eu am zis c-o să ajungă toți acoperiții care nu le-am mai permis, în luna decembrie, să apară la Realitatea, dovadă că sunt toți acolo, ca la un fel de festival. Acuma, de patronul de la B1, Sorin Oancea, nici nu m-am supărat pe el, pentru că știu că atât de șantajabil de către Florian Coldea, dar și de către alții, încât nu are ce să facă. D-aia nu m-ați auzit niciodată vorbind de trecutul lui, criticându-l, chiar dacă el și-a permis la televiziunea lui să vorbească fel de fel de porcării despre mine. Nu sunt supărat pe el, pentru că înțeleg. Iar acesta a fost fost sistemul.  a mai spus consultantul politic.

SRI-ul actual nu mai acționează în campul mass-media

Iar acum, pot să spun un lucru pe care l-am cercetat, ca să îl înțeleagă și telespectatorii noștri: SRI-ul actual nu mai acționează în campul presei. După ce a scăpat de Florian Coldea, Eduard Hellvig și colegii lui mai tineri de acolo, au părăsit această zonă sulfuroasă, în care, în fiecare zi, Coldea sau Maior sau Băsescu, erau preocupați să influențeze prin ordin direct strategia editorială a radiourilor, televiziunilor sau altceva.

Pot spune cu crtitudine, că acest lucru nu s-a mai întâmplat de când Coldea a plecat de acolo și atunci o să ne întrebăm: - Dom’ne, da’ de ce se mai întâmplă astfel de lucruri? Este simplu! Coldea a rămas, și alții, nu doar el, ca sa nu-l dau doar pe Coldea, au rămas niște rezerviști, cu potențial de șantaj asupra foștilor jurnaliști acoperiți, pe care-i știau cu nume și prenume, chestie care era interzisă. Pentru că un ofițer sau agent acoperit, că este presupus sau nu, el nu trebuie să apară, la niciun serviciu secret, pe o listă disponibilă pentru toți ofițerii superiori din niciu serviciu secret. Dar Coldea și alții ca el, că nu era doar Coldea, sunt niște rezerviști activi, care nu au fost puși la punct, și care coordonează în continuare, spre exemplu, în folosul lui Cioloș, revenim la el imediat, acest gen de acțiuni în presă. Și ei sunt peste tot și se recunosc. Și, la rândul lor, acești jurnaliști, nici măcar pe ei nu sunt supărat, pentru că la rândul lor sunt șantajați. Pentru că, atunci când au fost recrutați, unii au fost recrutați pe baza unor acte reprobabile, pe baza unor posibile dosare, la DNA sau alte parchete, pe care le-ar fi primit dacă nu ar fi colaborat. Sunt și unii care au colaborat benevol, că le este în sânge chestia asta și nu și-au psu problema că își înșeală, u doar patronul de presă, ci își înșeală și fanii. Pentru că orice jurnalist, dacă scrie un articol sau apare la televizor, are niște fani. Sute, mii sau zecii de mii. Ei, în baza acestui mandat imperativ, de la ofițerii de legătură, acești jurnaliști, practic, s-au făcut de râs și au devenit genul jurnaliști-ospătari.

Să nu se creadă aici că eu sunt pentru niște servicii secrete slabe. Sunt pentru niște srvicii secrete puternice și sunt și pentru relația servicii secrete-mass-media, dar care trebuie să se facă pe baza treburilor importante dintr-o societate, fie ea societatea românească, dar în relație directă cu patronatul din mass-media. Cu oamenii care își riscă investițiile și care au o linie editorială de care răspund și care trebuie, în fața instituțiilor statului, când este vorba de țara unde face afaceri, să înțelagă anumite lucruri și să se comporte în mod corespunzător când este vorba de interesul național. Numai că, interesul național în timpu statului paralel al lui Colda, Maior și Băsescu, nu a fost interes național! A fost unul personal! Ei și-au uzufructat funcțiile de mare răspundere, apropo de informații și bani, la care aveau acces, doar în interes personal sau al grupului pe care ei îl militau.

Nicio surpriză în spatele lui Cioloș

Și acuma, cu Cioloș. Nicio surpriză cu securistul din spatele lui. Pe lângă Cioloș, în stâga, în dreapta lui, văzuți sau nevăzuți, știuți sau neștiuți, sunt foarte mulți securiști, unii în zona de business, care au acționat în zona economică a Securității înainte de 1989, sau alții în serviciul activ al Securității, care mai apoi au devenit lucrători în diversele servicii de informații, nou înființate după 1989.

Deci, el este un puiuț al Securității și ăsta este și motivul pentru care, eu, de o perioadă foarte lungă, înțelegând aceste lucruri pe care le face, l-am atacat, l-am șarjat. L-am invitat să se apere public, dacă îi dă mâna să facă așa ceva, evident a refuzat tot timpul, pentru că el nu este interesat. El este o creație, oricât de greu le-ar fi telespectatorilor noștri să creadă, care nu a acționat niciodată în interes național, ci doar în interesul celor care l-au așezat în diverse funcții și i-au dat diverse avantaje. Iar surpriza că unul precu Coldea îl susține pe Cioloș, nu-i deloc o surpriză nici ea. Eu am vorbit despre chstiile astea de prin vară, din luna iulie, când am început să scriu serialul despre Florian Coldea “Generalul în labirintul său”.

El l-a luat pe Cioloș pentru că era din grădina de tip securistic, l-a ajutat pe Cioloș, tocmai pentru ca să-i creeze probleme lui Iohannis. Cioloș își arogă faptul că l-ar fi făcut președinte pe Iohannis. E, l-a ajutat pe Klaus Iohannis pentru că îi era foartee frică de Ponta președinte.

Dar pe Klaus Iohannis nu l-a făcut Coldea președinte, așa cum se prezintă, dar importat aici este că, această frustrare la nivelul lui Coldea și a altora există și atunci și-au creat diverși cai pe care joacă ca să-l pună pe Iohannis într-o situiație foarte delicată și într-o situație pe care Iohannis văd că o administrează prost și foarte greu, tocmai pentru că are consiglieri proști, tocmai pentru că are un partid care e anapoda, partidul liberal, cu amărâtul ăsta de Orban, care nu știe pe unde să-și scoată cămașa și pe unde să-și lege șireturile.

Atunci, o armată din aceasta bine organizată și bine finanțată care stă în spatele lui Cioloș poate să creeze un soi de impresie. Numai că asta mergea până în an electoral. În an electoral începem să discutăm cu subiect și predicat despre calitatea sau non-calitatea candidaților, aceste elemente vor dispărea și, inclusive aceste strategii ale lui Coldea, indiferent că le face în spijinul lui Cioloș sau Dragnea sau terți, pentru că el joacă pe mai multe câmpuri acolo, vor deveni futile. Vor veni într-o zonă în care lumea va zâmbi.

Dar, uitați-vă cât de puțină lume își permite să vorbească despre asta! Vorbeam, la început, despre Ghiță și Andronic. Într-un fle, dacă vreți, sunt amic cu ei, nu trebuie să se considere că este vreo șarjă negativă, ei nu doresc să fie niște proști de serviciu. Pentru că genul Coldea, care a coordonat și beneficiat, o duce bine-mersi, iar alți oameni care au fost rugați de către Coldea sau alții, cum ar fi Sebastian Ghiță sau Dan Andronic, să facă niște lucruri în interesul statului român, au probleme. Unul este fugărit pe la Belgrad, iar altul are dosare, pe care nici nu mai știe cum să le judece și să le pună într-o anumită formulă. Ce trebuie să învățăm cu toții este să nu mai punem etichete și verdicte fără să aflăm adevărul. Uite ce aflăm de la DNA Ploiești! De ce a fost în stare, în atâtea și atâtea dosare! A, că mulți nu sunt nevinovați, sigur că nu sunt nevinovați, dar mulți chiar sunt nevinovați. Sau alți vinovați, cu alte dosare, sunt nevinovați pe doarele care s-au instrumentat acolo de către niște operați pe creier, care astăzi sunt inculpați și ale căror metod rau demne de stalinismul anilor ’50!

Trebuie să venim să discutăm despre asta, iar eu am răbdarea și înțelepciunea și nu am frică de nimeni, să stau de vorbă cu toată lumea care ar putea să-mi prezinte dovezi despre această acțiune de o duritate maximă, mai mare dcât a Securității, pe care a avut-o statul paralel. Pe vremea Securității nu am avut atâția deținuți degeaba, atâția urmăriți pe degeaba, atâția oameni de afaceri cu afacerile blocate, falimentate sau averea sechestrată pe nedrept. Am un prieten, care a fost anchetat de DNA Ploiești, a fost și încarcerat 24 de ore, căruia i-au pus în sarcină 50 de milioane de euro prejudiciu. Asta în urmă cu câțiva ani de zile. Iar în urmă cu câteva luni de zile DNA a venit și spus că, de fapt prejudiciul este zero și că au greșit. Și omul ăla de afaceri, care e de mare anvergura și face afaceri internaționale, cu banii blocați, cu afacerile blocate, multe dintre ele au falimentat, din cauza acestui gen de lucruri. Nu mai vorbesc despre altele. Pentru că noi, aici, nu suntem împotriva DNA.

Noi, la Realitatea suntem pentru activitatea DNA, dar acea activitate corectă, dedicată identificării celor care devalizează bugetul,  baronilor și a oamenilor de afaceri din jurul baronilor, dar nu pentru acle excese ale DNA, care, dacă stăm să ne uităm, încep să se adune și de dăm seama că fac partee din apanajul acelui stat paralel, care au luptat pentru ei. În jurul lor au avut foarte mulți oameni corupți de care nu s-au ocupat, au avut oameni în jurul lor, pe care, știindu-le secretele,  i-au execuat, știm asemenea exemple. De la masă de la ei, de la Coldea și Maior, iar a doua zi au fost arestați, ca să nu mai poată să zică nimic. Și o altă categorie care nu au stat cu ei niciodată la masă și tocmai pentru că nu au stat și nu au cotizat, au fost puși în postura de a fi arestați și a li se face dosare. 

 Atâta timp cât sunt tolerați oameni din servicii și canalele lor vor ramane active

Deci, ăsta e sistemul în care trăim, unul de tip securistic. Cineva trebuie să vină să demilitarizeze societatea civilă din România, care a fost militarizată, fie de serviciile noastre, ceea ce este grav, fie de serviciile secrete străine, ceea ce este foarte grav. Fie că vorbim de fostul KGB, actualul FSB, care a împânzit rețeaua de influență din România cu agenți acoperiți, fie că vorbim de partenerul strategic, care și el s-a luat la întrecere și în loc să avem colaborări între serviciile secrete dn România și alte servicii secrete, avem servicii secrete care acționează pe teritoriul României prin intermediul unor agenți acoperiți lor, oameni aflați în funcții de mare răspundere. Îmi pare rău, asta pictura! Asta e imaginea.

Telespectatorii noștri trebuie să înțeleagă că există în viața publică, la nivelul formatorilor de opinie, istoricilor, dar și altora, oameni care sunt patrioți și care, fiind într-o structură modernă sunt dedicați acestor interese, pe care le practică, după 1989, într-un mediu nu întodeauna comod, cu foarte mulți dușmani, cu foarte multe bârfe, cu o dinamică extraordinară, cu foarte multe riscuri la fiecare pas. Dar, cu o anumită încăpățînare, care vine din caracter, au preferat să rămână pe o anumită redută.

"E un personaj proemient în servicii și atenție, n-a activat înainte de 1989, ci este din generația lui Coldea care mi-a spus: ”Atât cât unii din șmecherii vechi ai serviciilor, continuă să fie tolerați, de teamă sau din interes, de actuala conducere și canalele, din media sau justiție, vor rămâne active. Acoperiții “defecți” vor râmne ca acel soldat vietnamez, găsit în tranșee, în junglă, la mulți ani după terminarea războiului. De fapt, nouă ni se spune că acești acoperiți au fost făcuți pe rpede înainte, parcă era o competiție între 2004-2014 cât de mulți acoperiți facem pe an și făceam acopriți la cifre comparabile cu SUA.

Dar acolo vorbim de 300 de milioane de oameni, dar acolo vorbim de altceva, pe când România e în altă postură. Foarte mulți dintre acești acoperiți au rămas într-o zonă de influență a rezerviștilor care au rămas activi pentru că nu li s-a întâmplat nimic și mandatul lor nu a fost recuzat public. Adică, genul Coldea este considerat că trebuie să mai rămână să activeze, într-un fel sau altul, bașca ar și face-o în intresul serviciului secret. Repet ce am spus, și o fac în cunoștință de cauză, fără să apăr pe cineva, că eu de obicei despre prieteni mă abțin să vorbesc în public, mai ales dacă au funcții publice. De după plecarea lui Coldea, la nivelul mass-media, cel puțin la SRI nu a mai acționat și nu și-a mai manetat pe cei pe care îi avea într-un fel de coordonare din timpul statului paralel al lui Coldea și Maior.

Faptul că există acest atac din aceeași zonă, apropo de Marius Oprea, care nici nu l-a atacat pe Cioloș, ci a făcut o constatare, care pentru mine nu era un secret, dar pentru cei care visează la cai verzi pe pereți a fost o mare dezvăluire. Nu este deloc întâmplător!

Ei sunt grupați în entități media și de acolo vin cu fel și fel de atacuri, sau li se motorizează anumite siteuri sau conturi de de Facebook, ca să poată să aibă influență. Eu nu întâmplător am spus, când am renunțat la colaborarea cu câțiva jurnaliști care veneau pe la Realitatea, că o să-i vadă pe toți grupați la B1TV. Știam de ce spun asta și nici măcar n-am o problemă cu acoperiții. Dar am o problemă cu ei atunci când vin la o televiziune care îi găzduiește sau la un site de știri și încep să-și facă jocul personal. Eu am resposabilitatea strategiei mediatice a Realitatea Media, Realitatea TV și Realitatea.NET. Și mi-o asum, în primul rând, în fața telespectatorilor, apoi în fața colegilor noștri, pentru că eu sunt coleg cu voi, voi nu sunteți angajații mei, și, în funcție de discuții, a oamenilor din statul român.

Cu aceștia discut strict subiecte care țin de integritatea și avantajele statului român. Atunci, eu nu pot să permit unor acoperiți, unor jurnaliști de tip ospătar să poată să facă ceea ce doresc, într-un loc în care i-am primit cu interes, și să vină să joace în fel de fel de filme. De exemplu în ăsta cu Ciolos. Pentru că unii dintre ei, deloc întâmplător, erau fanii necondiționați ai acestui om care n-a făcut nimic toată viața lui decât să se plimbe de la stânga la dreapta.

N-am nimic cu el e doar un exemplu. Dar a făcut ce i s-a dintr-o direcție de securiști patentați, care acționează fie în economie, fie în zona de rezerviști ai serviciilor noastre secrete, cred că post 1989, dar mulți au activat și înainte de 1989. Cu această falangă, au acces la dosare și informații, pot să sperie, pe cine cred ei că pot să sperie. Au încercat și cu mine, nu le-a mers, iar dacă nu le merge, renunță.

Eu nu înțeleg de unde atât frică? Santajul merge ca la dansul în doi: dacă și partenerul face pașii. Dacă tu nu faci pașii, ăla o să rămână cu șantajul lui. Să și-l bage pe gât! Foarte mulți dintre colegii noștri din zona de opinie nu au înțeles asta, li s-a făcut frică și au început acest dans ciudat, pentru care răspund ei în fața opiniei publice, pentru că cel care îi șantajează nu apare niciodată. Noi ne uităm la dezastrele făcute de statul paralel și vedem că de Coldea sau de alții nu s-a atins nimeni nici c-o pană. Păi, cine era șeful suprem? Sebastian Ghiță? Care are dosarele astea? O fi făcut rele, nu i le știu pe toate. În parte, le recunoaște și el. Am avut discuții acum, la Belgrad. A făcut greșelei, era tânăr, n-a știut! Dar în niciun caz nu era la volan. La volan era Maior sau Coldea, iar sus de tot, șeful garajului era Băsescu, care știa sau nu mai știa ce se întâmplă prin mașina asta a statului paralel", a încheiat Cozmin Gușă.