Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Șeful SRI: Au fost dejucate ATENTATE în ROMÂNIA

Monday, 12 January 2015, 17:13 Sursă: REALITATEA.NET

George Maior a sustinut ca in Romania nu exista in acest moment un pericol major de atentat terorist, dar SRI a luat masuri suplimentare: "pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta". George Maior a aratat ca atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor "precise operationale: o intensificare a cooperarii serviciilor europene, poate un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente. Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ."

 Interviul poate fi citit în cele ce urmează:

 

Atentatele de la Paris reprezinta un nou mod de actiune in materie de terorism?


Observam si elemente clasice si elemente noi. Elementele clasice se regasesc in multe atentate, de exemplu luare de ostatici, folosirea unor arme conventionale. Elementul nou ar fi legat de acest amestec extraordinar de emotie indus prin alegerea tintei, extrem de sensibila la nivelul opiniei publice.

S-a dorit o lovitura in inima unei libertati fundamentale a democratiilor, libertatea de expresie, cu rezonanta si simbolistica publica extraordinara in plan european. In aceasta era post-moderna, in care media, comunicarea joaca un rol atat de important, organizatiile teroriste au ca scop inducerea unor emotii care, initial, slabesc foarte mult un stat si institutiile care au ca misiune prevenirea unor asemenea evenimente.

Sunt analisti care au remarcat profesionalismul atentatorilor, cu aparent antrenament militar de elita, si dotarea lor: arme automate, lansator de racheta.

Discutam la nivelul serviciilor europene problema cetatenilor din state occidentale, dar de origine musulmana, care participa la evenimentele din Siria si revin apoi in spatiul european, fie cu o anumita radicalizare a viziunilor, fie cu o pregatire militara si de planificare foarte bune, obtinuta acolo in campul de lupta.

Sunt sute de asemenea cetateni europeni care revin din Siria in Franta, Marea Britanie si in alte state europene. Aceasta chestiune creeaza o amenintare directa la securitatea europeana. Din pacate, nu pot decat sa confirm ceea ce spune si directorul serviciului britanic MI5, Andrew Parker, ca vor mai exista din acest motiv atentate in Europa. Trebuie sa fim atenti si vigilenti la aceasta legatura cauzala.

Sunt serviciile europene, inclusiv SRI, pregatite pentru aceasta up-gradare a terorismului?

S-a discutat mult despre ea, o avem in vedere si serviciile franceze o aveau in vedere. Serviciile europene sunt pregatite, dar nu exista securitate absoluta. In Franta au fost dejucate multe atentate. Colegii francezi sunt extrem de profesionisti, dar nu exista securitate absoluta. Uneori preventia nu se poate realiza. Poti sa previi 100 de atentate - lucrurile nu sunt atat de mult discutate, dar sunt cunoscute in comunitatea profesionista de informatii - si o data sa fii lovit frontal, ca sa se nasca asemenea dezbateri.

A existat o situatie care nu a putut fi prevenita si s-a actionat pentru combaterea ulterioara. Prinderea teroristilor e dificila in mediul urban, sub presiune publica. Trebuie sa invatam din aceasta tragedie, sa analizam de la cauzalitate, la mod de operare si modalitati prin care sa incercam sa fim cu un pas inaintea unor astfel de evenimente.

Au existat atentate dejucate si in Romania?

Au existat, nu intru in detalii. Am actionat strict in registrul preventiv si ne-am indeplinit misiunea. Nu au existat evenimente si datorita unor actiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut in vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activitati si realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntam.

Romania este pe harta ISIL si tot

”Atentatele de la Paris au efecte la nivel eurpean. Se vor lua măsuri suplimentare împotriva teroriștilor. Au fost dejucate atentate și în România”, a mai spus acesta. 

 

Știre in curs de actualizare

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ