Dezvăluiri dosarul Microsoft: Adrian Năstase îl contrazice pe Sebastian Ghiță

Tuesday, 03 March 2015, 23:05, Sursă: REALITATEA.NET

Realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, Rareș Bogdan, a declarat, marți seară, că fostul premier, Adrian Năstase, l-a informat de faptul că România nu avea licențe pentru calculatoarele achiziționate, contrar celor declarate de deputatul Sebastian Ghiță, cu o seară în urmă. Totodată, Rareș Bogdan a afirmat că fostul ministru de Interne, Radu Stroe, i-a explicat că nu a semnat actele adiționale, contractului cu Microsoft, și că acestea au fost, de fapt, semnate după ce nu a mai fost secretar general al Guvernului.

Adaugă părerea ta

"În seara asta vom fi mult mai clari. Au fost cumpărate licențe cu prețuri de cinci sau de șapte ori mai mari, sau de zece ori mai mari decât prețul corect al pieței europene. Au fost cumpărate, în perioada anilor 2003-2013, indiferent de guvernare, de ministru, ele au fost achiziționate. Unele au fost cumpărate numai pe hârtie, altele au fost cumpărate degeaba. Domnul Sebastian Ghiță ne-a zis aseară că toate calculatoarele care existau, deja, în România, achiziționare de diferite instituții ale statului, aveau deja aceste programe pe ele. Întrebarea este cine a pus la cale această mega escrocherie prin care s-au câștigat fără strigare 150 de milioane de dolari (...) Totalul este aproape jumătate de miliard, pe niște licențe de care nu aveam nevoie, aici incluzând și șpăgile uriașe care ajungeau să reprezinte mai mult de 30 la sută din prețul licențelor, care nu erau folosite. Pentru asta a fost nevoie de miniștrii Educației, miniștrii Comunicațiilor, miniștrii ai Justiției care să avizeze aceste Hotărâri de Guvern, de secretarul general al Guvernului. Premierii, toți premierii semnau.

Domnul Radu Stroe mi-a explicat, astăzi, că domnia sa nu a semnat aceste acte adiționale și că au fost semnate după ce nu a mai fost secretar general al Guvrnului și că domnia sa a refuzat să semneze, că a fost avertizat să nu semneze" a spus Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere a subliniat faptul că au existat Hotărâri de Guvern care au favorizat prejudicierea statului român, toate acestea fiind emise 'în ani electorali'. 

"Astăzi, domnul Adrian Năstase cu care am vorbit mi-a spus că trebuie să citesc HG între 2003 și 2004 pentru a vedea că toate aceste HG cu privire la achiziționarea de licențe a fost făcută pentru că România nu avea deloc licențe, iar americanii erau supărați pe noi (...) existau niște HG care au favorizat jaful și toate aceste au fost emise în ani electorali, toate au venit în 2004, în 2008, în 2009, în 2012, în perioada în care, în România, existau alegeri locale, generale, și prezidențiale, iar o parte din bani au fost folosiție pentru pixuri, brichete, găleți, fulare, umbrele și alte chestiuni. Altii foarte mulți au ajuns în conturi și au fost folosiți de către băieții deștepți.

Dacă acum eram în Schengen, autoritațile fiscului puteau face pe baza unor cereri (...) un control de rutină pentru plata TVA și descopereau toate aceste lucruri mult mai simplu (...) Cum ajungea mita (...) se crea un profit mare la firmele subcontractante care, pe baza unor contracte fictive, erau scoase prin intermediul unor offshore-uri. Odată ce ajungeau banii în offshor-uri, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare, fie prin firmele pe care vi le-am arătat sau erau scoase în numerar.

Acesta este unul dintre motivele pentru care nu suntem în Schengen. Întrebarea este care dintre prim-miniștrii știau. Întrebarea e de ce până acum nu a apărut Călin Popescu Tăriceanu în această ecuație, cine a vrut să îl protejeze? Deși existau declarații ale martorilor, acele declarații nu au fost făcute publice. S-a vorbit de Bittner, de Truică, de Nica de la începutul dosarului. De ce au fost protejați? Cine a avut interesul să îl protejeze pe Bogdan Teodorescu și de ce pe Călin Popescu Tăriceanu și de ce?

Ei comandau licențe de care nu era nevoie, le plăteau de zece ori mai mult și nici măcar nu le mai aduceau. Deci furtul era de trei ori", a declarat Rareș Bogdan.