Decizie crucială în dosarul lui Kovesi

Monday, 18 February 2019, 09:13 Sursă: REALITATEA.NET

Decizie crucială, așteptată astăzi în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Procurorul general Augustin Lazăr va decide dacă acceptă recuzarea șefului secției speciale, acolo unde e instrumentat dosarul fostei șefe DNA. Șeful secției speciale este cel care dă undă verde măsurilor luate de Adina Florea, procuroarea care o anchetează pe Kovesi. Așa că îndepărtarea lui ar ajuta-o pe fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție. 

Adaugă părerea ta

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) o acuză oficial pe Laura Codruța Kovesi că "a pretins și primit" suma de 268.689 de la "partea vătămată" Sebastian Ghiță și ar fi mințit la audieri, ascunzând o relație privată cu Ghiță.

În cursul anului 2011, spun procurorii SIIJ, Kovesi ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la "persoana vătămată" în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Cum justifică procurorii acuzația de "mărturie mincinoasă" în cazul relației Kovesi-Ghiță: în aprilie 2017, Kovesi a fost audiat, în calitate de martor, prilej cu care "acesta ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală".

Laura Codruța Kovesi a afirmat, după audieri, că acuzațiile care i se aduc sunt pure fabulații. ”Nu am comis niciodată fapte penale”, a declarat fosta șefă a DNA. 

Fosta şefă a DNA a mai precizat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi a depus două cereri de recuzare.

”Acuzațiile sunt pure fabulații. Un inculpat cercetat de DNA susține că aș fi primit bani pentru extrădarea lui Nicolae Popa, ceea ce nu este adevărat. Plata a fost făcută de Poliția Română. Procurorul mi-a spus să aștept rezolvarea cererilor de recuzare pe care le-am depus”, a completat Kovesi, explicând că nu ea este cea care s-a ocupat de extrădarea lui Nicolae Popa. 

”De doi ani jumătate sunt hărțuită cu pângeri penale și acțiuni disciplinare. Am 11 dosare penale”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Întrebată dacă s-a întâlnit cu Sebastian Ghiță, acesta a spus: ”Nu am avut întâlniri în afara unui cadrul instituțional”.

Conform ei, probele aduse de Sebastian Ghiță sunt false.