Darius Vâlcov, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență. Ar fi luat mită 2 milioane de euro

Friday, 13 March 2015, 18:06 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ministrul de Finanțe, Darius Valcov, a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru trafic de influență, într-un dosar în care ar fi luat mită două milioane de euro, în perioada în care era primar al municipiului Slatina. Vâlcov fost audiat la sediul DNA timp de două ore, fiind adus cu mandat. Acesta nu dat declarații în fața procurorilor, până nu a sosit avocatul său, mai anunță Realitatea TV. 

UPDATE 21.30: Darius Vâlcov a fost pus sub acuzare de DNA, pentru trafic de influență. Acesta este acuzat că ar fi luat mită 2 milioane de euro, în timpul mandatului de primar al municipiului Slatina, anunță Realitatea Tv. La ieșirea de la DNA, Vâlcov a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Într-un comunicat DNA, se precizează că acuzațiile care i se aduc lui Vâlcov sunt pentru fapte din anul 2009, când era primar, acesta primind ca urmare a unei înțelegeri cu un om de afaceri, 2 milioane de euro,  sumă ce i-a fost remisă ulterior, pe parcursul perioadei 2010-2013: 

"În 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări", se arată în document. 

Anchetatorii mai susțin că în baza acestei înțelegeri, începând cu decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății.

"Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Darius Vâlcov. În acest context, suspectul Vâlcov l-a pus în legătura pe omul de afaceri o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie platite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens", mai menționează sursa citată.

Procurorii au detaliat și modalitatea în care Vâlcov ar fi primit cele 2 milioane de euro:

”Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfășoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, se mai arată în comunicat. 

UPDATE 20:20: În jurul orei 20.15, Darius Vâlcov a părăsit sediul DNA, după ce a fost audiat. 

Darius Vâlcov a refuzat sa facă declarații la intrarea în sediul DNA. Ministrul a venit singur, fără apărător. Acesta va fi audiat de procurori pentru fapte de corupție ce ar fi fost săvârșite din perioada în care era primar al municipiului Slatina.  Faptele ar avea legătură cu anumite licitații din contractele pentru achiziții publice.

Ministrul a fost ridicat de la sediul unei televiziuni, acesta ajungând la sediul DNA cu o mașină a Guvernului, dar fiind însoțit și de o mașină a DNA, mai anunță Realitatea Tv. Darius Vâlcov a fost primar al municipiului Slatina din 2004 până în 2012, când a demisionat din PDL și s-a înscris în PSD, candidând în noiembrie 2012 pentru un mandat de senator, în județul Olt.

Reamintim că în august 2014, fostul președinte Traian Băsescu a declarat, când Darius Vâlcov a fost propus pentru postul de ministru al Bugetului, că  acesta  „ar putea fi cu probleme”, așa cum reiese din informațiile pe care le-a primit de la diverse structuri ale statului.

„Nu este vorba de faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal. Nu este vorba de așa ceva. Dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar pentru care au fost sesizate la diverse parchete, și care trebuie văzut ce se întâmplă, în ce stadiu sunt”, a punctat Băsescu.

Acesta a relatat că i-a transmis o scrisoare lui Ponta referitoare la aceste informații, rugându-l să spună dacă-și menține propunerea. „A fost un răspuns evaziv în care nu-și asuma direct menținerea propunerii”, a arătat Băsescu. Potrivit acestuia, Ponta n-a făcut decât să retransmită propunerea inițială.

„A trimis că „Vă retransmit în copie documentul privind propunerea…”. Deci nu mi-a dat un răspuns clar „Da, îmi mențin propunerea” (…) Eu am interpretat ca fiind o eschivă. Mi-a stârnit dubii, dar am mai așteptat două zile, după care am emis decretul”, a mai povestit Băsescu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri