Coronavirus - România: 69374 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gușă, despre prima confruntare televizată, din 2002, cu Băsescu: L-am văzut cât de slab e - VIDEO

Friday, 24 April 2015, 23:10 Sursă: REALITATEA.NET

"Eu pot să recunosc mi-e dor de Octavian Paler, a fost emisiunea pe care am regretat-o cel mai mult, din acest unghi al faptului că am fost obligat, în acea emisiune, să îl sarjez pe Octavian Paler. Nu am greșit în contextul ăla pentru că eram foarte atacat (...) nu mi-aș fi dorit niciodată să ajung să îl atac pe Octavian Paler, pentru că era unul dintre idolii generației mele, un om căruia i-am citit cărțile, care e născut în aceeași zi cu mine și pe care mi l-am dorit să îl cunosc. Din nefericire, prima întâlnire a noastră a arătat așa. Trebuie să îți mărturisesc că am umblat multe luni, după acea emisiune, ca să ajung să îl cunosc, să avem o explicație și să ne împrietenim și, datorită unui prieten comun, am reusit acea întâlnire. Ne-am împrietenit, ne-am cerut scuze reciproc și până când maestrul Paler a murit, am comunicat într-un mod curent și consistent. M-a emoționat revederea lui Paler, pe care l-am pus într-o situație ingrată, nefericită (...) Pe mine m-a șocat că un om pe care îl apreciam atât de mult, în acel moment, el nu știa că emite niște lucruri atât de negative, la adresa mea, și de acolo a pornit duelul ăsta verbal, la Marius Tucă în emisiune. El mă sunase, în acea dimineată, eu fiind fost coleg cu Marius Tucă la Jurnalul Național, la Antena, cu Sorin Oancea, împreună conduceam trustul, și eu ajungând în politică, ei rămânând în presă, era o relație amicală.

Eu nu am știut că tema lui Octavian Paler era legată de Traian Băsescu. Toate detaliile cu subteranul emisinii, o chestiune sulfuroasă care caracteriza România acelor vremuri și care caracterizează și România acestor vremuri, nu o bănuiam, dar a existat un asemenea scenariu, pe care l-am dedus după emisiune prin discuțiile care au existat, pentru că, așa cum emisiunea de acum o săptămână a generat atâtea discuții, acea emisiune a generat cel puțin la fel de multe, având în vedere că era singurul talk-show calificat, din acele vremuri. S-a văzut acolo că era vorba de Virgil Măgureanu, care a fost unul dintre participanții la lovitura de stat, în '89, și apoi șeful Serviciului Secret de Informații, întemeietorul noului Serviciu Secret: SRI, un om foarte puternic și bine informat, pe care nu îl cunoșteam atunci, 2001-2002. Eu îl acuzasem, înainte cu o zi pe Traian Băsescu, care eram într-o bătălie, el era președinetele PDL și primarul Bucureștiului, eu eram secretarul general al PSD. Înainte cu o zi, de această emisiune, eu am făcut o conferință de presă în care îi spuneam lui Traian Băsescu, adversarul meu dedicat din acea vreme, pe scurt, două lucruri: 'domnule Băsescu, nu vă mai ascundeți sub fuziunea dintre partidul dumneavoastră și partidul lui Măgureanu, pentru că asta e un fapt' și îi spuneam 'arătați-vă, dați-vă la o parte din cadru, să îl vedem pe Măgureanu în spate' și, dacă îl vedeam pe Măgureanu în spate, am fi văzut Securitatea (...) plus partea cu Moscova, care îi era alocată lui Virgil Măgureanu", a declarat Cozmin Gușă.

În urma acelei emisiuni, Cozmin Gușă afirmă că l-a perceput pe Traian Băsescu așa cum era, adăugând că l-a descoperit "talentat, însă slab", văzând cât de "greu rezistă la sarjele verbale și cât de repede se enervează sau cât de ușor mistifică adevărul".

"Poate din cauza iminenței unui alt dezastru, care însemna camarila și mafia din jurul lui Adrian Năstase. Concluzia mea, de atunci, a fost una interesantă, pentru că l-am perceput pe Băsescu așa cum era. În PSD nu se bătea nimeni cu Băsescu. În acele vremuri, Năstase nu era în stare să meargă pe maidan să se bată cu Băsescu. L-am descoperit pe Traian Băsescu talentat, însă slab. L-am văzut ce greu rezistă la sarjele verbale și cât de repede se enervează sau cât de ușor mistifică adevărul și astea sunt arme facile, la care un jucător greu, într-o confruntare nu recurge. Apare prima pauză publicitară. Octavian Paler nu se simțea foarte bine, din cauza faptului că eu nu stăteam să îmi dea cu bățul în cap și, la pauza publicitară, Marius răspunde la un telefon și îmi zice 'a venit Băsescu'. Zic 'cum a venit Băsescu?', 'a venit Băsescu să intre în emisiun. Vrei să îl primim?'. Octavian Paler a zis să îl primim, dacă a venit. Eu am zis să îl primim (...) Nu puteam să refuz. Paler voia, Tucă propusese, dacă refuzam, însemna că mi-era frică de Traian Băsescu.

Traian Băsescu intră, după pauza publicitară, și încep sarjele astea non-amicale, care au existat. Mai luăm o pauză. În pauza aia, fiind amândoi încălziți, el a început să vorbească (producător era Aura Țițirică, ea știe că era martor acolo): 'bă ce crezi că îmi faci tu mie?', dar zic 'de ce te crezi tu așa tare?'. Săracul Octavian Paler stătea așa, nu spunea nimic și Marius Tucă nu se băga, 'dar tu cu ce drept vorbești așa cu mine?', 'tu ești tânăr, să taci' și eu am observat cum el, fiind nervos, a vărsat apă pe masă, făcând așa cu paharul, și știu că, în final, i-am spus 'tu ești așa slab, vii să te bați cu mine și îți tremură mâna și verși apă pe masă, la Tucă?'. Și nu a mai avut replică (...) Eu nu înțeleg ce se întâmpla, la un moment, eram singur în studiu, Marius Tucă, arbitru și toată lumea împotriva mea, aveam 31-32 de ani", a precizat consultantul politic.

 

"Se termină emisiunea, m-am dus acasă și, a doua zi, mă sună un prieten, care era prieten și cu Măgureanu, Băsescu și, mai ales, cu Paler și zice 'hai să bem o cafea'. Un prieten foarte bun și îmi zice 'tu habar nu ai ce ti s-a întâmplat aseară. Toți ăia au fost trimiși', 'păi cine i-a trimis?', 'păi cum cine, Măgureanu' (...) Așa s-a făcut emisiunea. Îți dai seama ce scenarii, dar zice 'a făcut-o pentru ca să nu îi ataci foarte tare pe tema fuziunii dintre partidul Securității și Partidul Democrat al lui Băsescu, care trebuia să fie o alternativă la un PSD care era considerat urmașul Partidului Comunist și atunci dacă mirosea a Moscova, partidul lui Băsescu nu mai putea să fie o alternativă la partidul lui Iliescu și asta e generat multă tensiune, în acele vremuri, și prietenul ăsta al meu mi-a dat un detaliu: 's-au întâlnit la mine, la restaurant, și nu ți-aș fi spus asta dacă tu ai fi cedat aseară în emisiune, astăzi, la o zi după, un lider important al PSD ți-ar fi cerut demisia, din funcția de secretar general, pentru că faci partidul de râs', și ăsta a fost primul moment în care mi-am demonstrat că sunt un corp străin în PSD și că sunt neacceptat, dacă se fac astfel de scenarii peste mine. Un episod care, repet, mi l-a arătat atunci pe Traian Băsescu și cât de luptător e, carnasier, dar și cât de slab e pentru că recursul asta la jigniri și la invenții te arată că nu ai tot arsenalul necesar", a mai spus consultantul politic.

În acest context, Cozmin Gușă a punctat faptul că "România a avut o problemă cu liderii pentru că sistemul le-a speculat defectele și nu calitățile", Adrian Năstase fiind un exemplu, în acest sens.

 "O să spun ceva mai general. Nici măcar nu vreau să fie o revanșă la nesimțirea lui Traian Băsescu, de vinerea trecută. Meciurile dintre mine și Băsescu sunt atât de corozive, eu am preferat să fiu politicos, pentru că sa aduc emisiunea ta într-o zonă de dezbatere a mandatelor, pentru că mandatele nu sunt ale lui Băsescu, sunt ale României. Nu sunt ale tale, domnule Băsescu și eu mi-am propus să nu mă enervez și nu m-am enervat, tocmai pentru că doream să vină să pună pe două coloane ce a făcut bine și ce a făcut rău. Felul ăsta în care acționează ne poate sugera că e într-o situație complicată. România a avut o problemă cu liderii pentru că sistemul le-a speculat defectele și nu calitățile. În momentul în care unui lider pe care îl impui/alegi începi să îi speculezi defectele și nu calitățile, atunci e clar că se împute structura. Cu Năstase a fost problema asta: în loc să îi fie cultivate lui Adrian Năstase acele calități, care țin de o anumită erudiție, de o vocație de constructor, e un politician constructor, în loc să îi fie potențate acele calități pentru care fusese pregătit de statul român, înainte de '89, a fost un laborator și înainte de '89, din păcate, nu mai e astăzi un asemenea laborator, statul coordonează un astfel de laborator, statul nu mai coordonează, astăzi, un astfel de aborator. Lui Năstase i s-a cultivat, în schimb, de la un moment dat, lăcomia și curiozitatea bolnăvicioasă (...) Am dat exemplul Năstase pentru că e un exemplu dramatic din istoria post '89 a României, având calitățile să facă ceva, potențându-i acele slăbiciuni, s-a împotmolit acolo unde s-a împotmolit", a afirmat Cozmin Gușă. 

"Cu Băsescu s-a întâmplat un lucru similar: el a venit cu agilitate și talent, în acele vremuri, el chiar poate să fie defenit ca actor politic, în sensul în care nu crede neapărat în rolul lui, dar îl joacă, conotația peiorativă a termenului 'actor politic'. El a fost preferat pentru ca să călărească o structură de Opoziție, care se putea opune mamutului PSD cu lideri grei, lideri inteligenți, cu baroni puternici, cu baroni locali în devenire. Traian Băsescu trebuia să fie Făt-Frumos sau Croitorașul cel Viteaz. Eu nu am mizat, atunci, când am decis să îl sprijin pe Traian Băsescu, după ce demisionasem din PSD 4 iulie 2003 (...) În 2004, la început, am considerat că Traian Băsescu ar putea să fie cineva care blochează marșul triumfal al camarilei PSD-iste și al baronilor către putere. Năstase avea în sondaje 60 la sută, iar, în cealaltă parte era Stolojan, a cărui campanie am refuzat să o conduc, cunoscând trecutul lui înainte de '89, legătura cu Securitatea (...) Eu nu l-am proiectat niciodată pe Traian Băsescu ca fiind un constructor, ci fiind un fel de bâtă care poate să spargă carul de oale al corupției, al baronizării, al tuturor acestor lucruri despre care discutam atunci. Am sperat să fie un dărâmător de sistem corect. Traian Băsescu s-a modificat radical, pe neașteptate, când a câștigat funcția de președinte și a început să facă fel de fel de lucruri care nu erau conform structurii lui sau dorințelor. Numirea Monicăi Macovei și a lui Renate Weber, cu care m-am trezit din neant, cu ele, ca propuneri. Pe una o detesta, pe alta nu o cunoștea (...) Am plecat pentru că mi-am dat seama de incompatibilitate. Așa cum mi s-a întâmplat în PSD, de unde eram și secretar general și liderul partidului, destul de respectat în rețea, la fel am început să mă simt și în partidul lui Băsescu, ca un corp străin", a mai declarat Cozmin Gușă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ