Coronavirus - România: 5202 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă: Cazul Hrebenciuc este un caz 'școală'

Monday, 27 October 2014, 19:26 Sursă: REALITATEA.NET

”Nu aș discuta foarte mult despre acest aspect, pe care l-am lămurit în ultimii doi-trei ani de zile, apropo de faptul ca Parlamentul României, în acest context al votului uninominal și al intereselor de neajuns la pușcărie, este un stabiliment pentru cei care au suficientă influență sau bani ca prin relațiile cu liderii lor de partid, de la nivel județean sau național, să ajungă să aibă această calitate, care le conferă un soi de imunitate, prin votul comun. Ei practic, merg după deviza 'sunt grupați, amânăm sentința'. Sunt unii care pot să facă acest lucru, de-a lungul mai multor mandate, cel puțin, până în momentul în care se ajunge cu procesul la final. Nu aș compara cazul Diniță, care repet, din punctul meu de vedere, este un caz banal de acoperire a corupției unui parlamentar, cu cazul Hrebenciuc, pentru că sunt cazuri total diferite. Unul este un caz obișnuit, și mă refer la cazul Diniță și zic obișnuit în sensul prost al cuvântului obișnuit, cazul Hrebenciuc fiind un caz 'școală'”, a precizat Cozmin Gușă.

În viziunea consultantului politic, ”românii votează în baza unor interese mici”, interese, care sunt, în opinia sa, ”expresia Parlamentului actual”.

”Nu ne mirăm de acest Diniță, eu umblu mult prin țară, prin județe. Actualmente trăiesc într-un județ de provincie, în comuna Sânmartin, din județul Bihor, știu bine ce se întâmplă. Parlamentarii sunt abonații contractelor cu statul, fie că sunt ei înșiși, fie că sunt printre intermediari, Bihorul nu face excepție, dar aceste lucruri sunt la ordinea zilei. Pentru parlamentari, este banal să salveze un coleg pentru că ar fi avut contracte cu statul, păi daia s-au dus în Parlament, ca sa aibă contracte cu statul. Ei se bazează pe un lucru. Revolta la urne, în România, nu există. În România funcționează foarte bine mita electorală, în colegiile uninominale, toți acești parlamentari corupți și inculți sau cum or mai fi sunt aleși fără probleme pe baza mitei electorale sau pe baza presiunilor pe care senatorul, deputatul sau președintele Consiliului Județean sau primarul le fac asupra rețelelor de interese, din plan local. Este simplu. Românii nu își dau seama decât parțial de aceste lucruri. Suntem sub presiunea unei dictaturi a intereselor, pentru că, dacă parlamentarii votează și au activitate politică, în baza intereselor personale sau de grup, alegătorii majoritari care aleg asemenea parlamentari votează, de asemenea, în baza intereselor personale sau a șefului de rețea. Românii, din păcate, nu se mai pot revolta astăzi pentru că sunt o națiune dezabuzată, ale unor oameni cu interese mici. Oameni cu interese mici, de la litrul de ulei până la punga cu zahăr sau de făină, până la alte interese al angajării copiilor sau nepoților sau al prezenței în rețeaua de influență al acestui consilier local. Românii votează în baza unor interese mici și asta se vede. Expresia acestor interese mici este chiar Parlamentul actual”, a explicat Cozmin Gușă.

Mai mult, afirmă Cozmin Gușă, ”căderea lui Hrebenciuc, de la vârful influenței PSD”, arată, din punctul de vedere al influenței, ”că se schimbă garda”, în interiorul partidului,  ”între elefanții bătrâni și condamnați sau condamnabili și elefanții tineri, care au câștigat, iar, în economia campaniei”, în viziunea consultantului politic, ”Victor Ponta nu are cum să întrerupă această serie”.

”Nu am comentat de cazul Hrebenciuc, de care am spus, această sintagmă, că e un caz 'școală'. Este un caz 'școală' din două puncte de vedere: unul de imagine și al doilea de influență. În mod evident, căderea lui Hrebenciuc, de la vârful influenței PSD, îi conferă lui Victor Ponta un nou balon de oxigen, mai ales în condițiile în care un om, presupus apropiat al său, respectiv Sebastian Ghiță, a fost trădătorul de ton al acestor lucruri și dacă mă gândesc la acea convorbire ambientală dintre Viorel Hrebenciuc și generalul Dumitru Iliescu, a fost înregistrată în separeul unui restaurant, aflat în influența directă sau sub coodonarea directă a lui Sebastian Ghiță, pot să mă gândesc chiar la mai mult și să fac o legătură mai aprofundată cu cererea lui Sebastian Ghiță, legată de Hrenbenciuc, ca acesta să se suspende, care a fost, de fapt, tonul principal prin care PSD a acționat în ultima săptămână. Deci, din punct de vedere al imaginii, aici s-a bifat la nivel de PSD, sacrificiul ritualic, pentru că doar mielul cel gras, apropo de Hrebenciuc, putea să fie sacrificat pentru ca să fie funcțională această procedură. Din punct de vedere al influenței, sigur că se schimbă garda, între elefanții bătrâni și condamnați sau condamnabili și elefanții tineri, care încă sunt potențiali condamnabili, au câștigat, cei din urmă. Iar, în economia campaniei, Victor Ponta nu are cum să întrerupă această serie, pentru că, este în avantajul său, iar Sebastian Ghiță, prietenul său vechi, a ales o faptă bună, ca să se remarce din punct de vedere parlamentar, că bănuiesc că nu o să credeți că Sebastian Ghiță participă la lucrările Parlamentului. A participat, astăzi, în mod demonstrativ și a fost filmat de către voi. El nu participă la lucrările Parlamentului, dar a ales această faptă bună de executat, mielul cel gras, corupt și bătrân, numit Viorel Hrebenciuc, tocmai pentru ca să se afirme și să arate că influența, la nivel de PSD, se schimbă și acest lucru i-a reușit, spre satisfacția, probabil, temporară a lui Victor Ponta, dar spre insatisfacția unei părți importante din PSD, care nu îl acceptă pe Sebi Ghiță în postura de coordonator; și pentru faptul că îl consideră prea lacom și pentru faptul că îl consideră extrem de vulnerabil, având în vedere contractele cu statul, și pentru multe alte criterii, care nu îl clasifică, pe Sebastian Ghiță, vreodată, ca un potențial lider politic”, a mai spus consultantul politic, Cozmin Gușă.

 

 

 

 

 

 

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ