Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă, analiza situației electorale: PNL+USR merg în 30%; ALDE, copilul protejat al PSD

Friday, 18 November 2016, 23:37 Sursă: REALITATEA.NET

Cozmin Gușă a susținut că tabloul politic de astăzi arată că în ultimii 27 de ani decidenții nu au reușit să schimbe nimic, ba mai mult, au înrăutățit situația. Acesta a comparat personalitățile de astăzi aflate la prezidiul PSD, de unde social-democrații au anunțat programul de guvernare, și cele din anul 2001. 

"Eu credeam că lumea pe care am primit-o la maturitate de la părinții mei, de la semenii lor, a fost o lume proastă și defectă și că generația mea o va îmbunătăți. Păi n-am îmbunătățit-o, am înrăutățit-o. Și n-am fost în stare, nu doar în România, ci peste tot în lumea civilizată unde putem să înregistrăm și să măsurăm regresul, nu am fost în stare să îmbunătățim nimic, am înrăutățit. Și lumea românească pe care o las copiilor mei este o lume mai proastă și mai îndobitocită decât lumea pe care am moștenit-o eu de la părinții mei. Și efortul acesta pe care îl tot fac, cu analize, cu Realitatea, cu institute pe care le-am mai creat, pentru a aduce oameni împreună, e un efort al unui om culpabil. Eu mă simt culpabil în timpul vieții mele active, și sunt un om de 46 de ani care e de mult timp la bătălie, la lupte. Mai am timp, dar nu am echipă, nu există o echipă de oameni care să vrea să vâslească împotriva curentului, frica domină, solidaritate nu mai există, deci lucrurile sunt făcute aici, nu ne mai mințim. Dacă ne mai mințim înseamnă că suntem ca oamenii din masa îndobitocită de votanți care merg mereu la vot, votează aceleași figuri sau figuri mai triste și cred că se va schimba ceva în bine. Păi cum să se schimbe ceva în bine când tu votezi o figură mai tristă sau pe unul mai prost, mai hoț sau mai incult decât precedentul? Nu se schimbă nimic. Pentru că nimeni nu-și face măsura asta. Ce am votat noi în ultimii 27 de ani? Hai să ne uităm. Și o să ne dăm seama că nivelul profesional al celor care sunt votați a scăzut dramatic, culmea, în ultimii 27 de ani", a spus Gușă. 

"Mă uitam, de exemplu, la masa de acum trei zile, la un prezidiu, în care PSD își prezenta programul de guvernare cu o audiență cu ștaif. Dragnea, Ponta, Teodorovici, Fifor, Chiriță, Rovana Plumb și mai nu știu cine. Și m-am uitat în spate, apropo de 15 ani, și mă gândeam la prezidiul de la PSD-ul din 2001. Și acolo era Năstase în centru, eu eram în stânga lui, în dreapta era Alexandru Atanasiu, în dreapta lui Atanasiu era Miron Mitrea, în stânga mea era Ion Mircea Pașcu, în stânga lui Pașcu era Dan Ioan Popescu, în stânga lui Dan Ioan Popescu era Ioan Rus, lângă Ioan Rus era Florin Georgescu, lângă Florin Georgescu era Nicolae Văcăroiu. Pe partea cealaltă erau Hrebenciuc și Mihai Tănăsescu. Hai să vedem ce s-a întâmplat în 15 ani. Doar dacă este să comparăm acest prezidiu de prezentare de program de guvernare cu cel de acum 15 ani, care, indiferent cum am vrea să-i caracaterizăm pe fiecare dintre cei pe care i-am menționat, erau oameni care aveau o calitate: știau despre ce vorbesc. Cum îmi place mie să spun, știau ceea ce nu știu și nu se băgau acolo unde nu știau. Asta este o imagine", a continuat acesta.

Referitor la PNL, consultantul politic a susținut că situația este mult mai tristă: "Apoi, sigur, putem să fim mai triști, dacă ne uităm că în partea cealaltă, la liberali, în afară de aparițiile timide ale lui Florin Cîțu din ultima vreme, dacă stai să te uiți nu mai vezi nimic. Vezi zbaterile prințului consort, apropo de Lucian Isar, care este omul de mare influență din umbra Alinei Gorghiu. Nu e ok, să ai un mare partid liberal și să arate așa. Mă uitam și la tristețea asta a lui Rareș. Rareș, care e liberal de atât de mult timp, s-a apucat și-i critică, dar îi critică așa cu un fel de regret că n-are pe cine să laude. Și că el vede mare parte din liberalii pe care îi cunoștea el fie ieșiți din câmpul tactic, fie plecați pe la ALDE sau în altă parte. Eu îi înțeleg regretul și tristețea, dar asta e realitatea. Pentru că făceam comparație, la PSD îi vedem măcar pe ăștia, în partea cealaltă nu vedem pe nimeni". 

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă a politicienilor din 2001 a fost egoismul dat de "frustrarea dinainte de 1989, că n-au apucat să conducă din cauza dictaturii unor sfertodocți". 

"Știi unde nu s-a greșit? Nu s-a greșit cerând să vină alții, s-a greșit crezând că oamenii ăștia au crescut pe cineva pe lângă ei. Marea problemă a acestor oameni deștepți pe care i-am prezentat în imaginea din 2001 a fost egoismul lor și faptul că n-au dorit să aibă copii politici. Egoismul lui Ion Iliescu s-a multiplicat la ceilalți din categoria de vârstă Năstase, Dan Ioan Popescu, Rus, Mitrea și așa mai departe. A fost o frustrare că nu au fost apreciați conform valorii lor, care este neîndoielnică, înainte de 1989. Și atunci au considerat că ”a venit vremea noastră și doar a noastră!”. Frustrarea dinainte de 1989, că n-au apucat să conducă din cauza dicataturii unor sfertodocți, gen Emil Bobu sau Dăscălescu, această frustrare s-a transformat în egoismul care nu le-a dat posibilitatea să promoveze oameni valoroși, oameni inteligenți, oameni cu știință de carte, adaptați noilor realități. Pentru că, vrând, nevrând, fiind educat, trăit, maturizat în statul comunist nu poți să gândești ca unul cu 20 de ani mai tânăr, asta era diferența dintre mine și Adrian Năstase, care s-a educat în statul comunist, dar după aia s-a educat și în Statele Unite, și în Franța, și în alte locuri și a văzut altfel lumea, mult mai mobil. Eu acum nu mai pot să mă schimb cum am reușit să mă schimb de la 20 și ceva de ani la 30 de ani, nu mai pot. Nici ei nu mai puteau atunci. Tot timpul trebuie să te uiți în spate la cel care are mobilitatea să se miște și să se muleze pe trendurile vremii. Eu știu două limbi străine, fluent, foarte bine, dar pe a treia nu sunt în stare să o învăț. De vreo zece ani de zile tot mi-am propus, dar nu mai sunt în stare". 

Cozmin Gușă a analizat un sondaj realizat de CCSB, la cererea Inițiativa România Liberală, care arată că PSD și PNL sunt despărțite doar de 13 procente, respectv PSD – 40,2%, PNL – 27,2%, USR – 11%, UDMR – 5,4%, ALDE – 5,2%, PMP – 5%, PRU – 4,2%, alții – 1,8%.

"Mi se pare un sondaj forțat. Și originea este destul de ciudată. Cum ar zice amicul meu Adrian Sârbu, pe care nu l-am văzut de mult, dar l-am văzut că scrie bine, e un fel de “wishful thinking”, adică cineva și-ar dori să fie lucrurile așa cum sunt prezentate acolo. E mai mare diferența dintre PSD și PNL, dar ce e mai important în această perioadă de campanie și cel mai grav, pentru PNL de data asta, este trendul. Ei se află pe un trend descendent. Un lucru care în campanie contează foarte mult. Trendul adică direcția. Într-o campanie, dacă stai drept, îți conservi un anumit tip de electorat și în timpul campaniei, pe măsură ce se duce, dacă ai o campanie bună poți să urci. Nu cred că e cazul liberalilor. PSD prin indiferență a reușit să rămână pe un plafon, nu a intrat la bătălii nu a răspuns unor provocări și au o anumită prudență, care nu e spre lauda lor, pentru că o campanie este o campanie de luptă, de idei, dar asta le conservă, ba chiar poate să le dea o anumită tendință de urcare. PNL a avut o mare problemă la acest început de campanie, prin ezitarea lui Dacian Cioloș de a-și asuma foarte clar, de la început, această misiune liberală. Și apoi, sigur, a venit acea gafă a Alinei Gorghiu cu videoclipul de campanie cu copilașul unei candidate, cu sandvișul pe care îl fură Dragnea și așa mai departe. Ei aveau un public țintă de convins de seriozitatea demersului lor. Putem râde de acest videoclip, putem să avem comparații, putem să ne enervăm, însă ce rămâne la finalul zilei este prin ce metodă încerci să convingi electoratul care ar fi înclinat spre tine să facă și pasul. Aici e vorba de un interval limitat de timp, o lună de zile, în care nu ai voie să greșești, pentru că orice greșeală înseamnă că îți intră apă în barcă, barca se scufundă mai mult, și nu mai poți să ajungi la nivelul de flotabilitate pe care ți l-ai propus. Liberalilor, dacă nu fac 30% în aceste alegeri, le va fi extrem de greu să vină cu o propunere care să fie considerată de către Klaus Iohannis grea și să poată să emită pretenții pentru a nominaliza un prim-ministru", a arătat consultantul politic.

Acesta a explicat că cea mai mare greșeală a Uniunii Salvați România (USR) este despărțirea de Alina Mungiu și a subliniat că PNL și USR nu vor depăși un scor de 30% la alegerile din 11 decembrie.  

"Ceilalți colegi de susținere ai lui Dacian Cioloș, USR, deși în acest sondaj apar cu 11%, eu nu sunt convins că este curat, ci tras de păr, pentu că nu-i văd prezenți. Primul dezavantaj – nu-s prezenți. Și la Realitatea se trage de ei ca să-și trimită invitați și de multe ori motivează, cum era ministrul de la Fonduri Europene care s-a certat cu toată lumea, că nu e bine văzută prezența publică la o televiziune independentă în opinii cum e Realitatea. Doi: o mișcare nouă are nevoie de vectori pentru a-i însufleți pe nehotărâți. USR este o mișcare pentru nehotărâți. Pentru nehotărâți ai nevoie de vectori. Domnul Nicușor Dan s-a topit. Doamna Clotilde Armand nu știu în ce măsură poate să convingă electoratul acesta mai sofisticat al nehotărâților. Să vedem ce succes va avea cu lansarea de carte. Sunt răutăcios. Iar trei, lucrul cel mai grav care s-a putut întâmpla USR-ului, este despărțirea de Alina Mungiu. Faptul că n-au știut să o aducă pe Alina Mungiu să le sprijine demersurile este un mare eșec al USR, în condițiile în care când era USB își baza evoluția și pe ideile Alinei Mungiu și pe susținerea ei. Cu bune, cu rele,  Alina Mungiu are portanță, are o rețea la dispoziție, are idei, știe despre ce este vorba și cred că au jignit-o destul de tare de ea a făcut această despărțirea clară, toate demersurile ei publice nu au mai însemnat susținerea USR. Lucru care-i va văduvi de un procentaj important din procentele lor. Asta a fost o mare greșeală. Eu nu văd în acest moment ca scorul PNL + USR să meargă în 30%, dacă va merge. Aici vedem deja un eșec de campanie, un eșec de coeziune, mult egoism. Dacă ei ar fi fost într-o altă formulă și ar fi dat mâna, ar fi făcut un front comun, și-ar fi asumat susținerea proiectelor lui Dacian Cioloș pe linia lui Klaus Iohannis, ar fi avut mai mult succes. Uitați-vă unde este Iohannis în sondaje, mult mai sus. Ce succes ar fi avut să meargă simplu bătând pas de defilare în spatele proiectelor clare astăzi ale lui Iohannis", a spus Gușă. 

Potrivit acestuia, Partidul România Mare (PRM) nu mai are nicio șansă după ce Marian Munteanu a fost lovit de dezvăluirile privind legăturile cu Securitatea, decât dacă se alătură unei alte formațiuni și să contrabalanseze excesele UDMR. 

"În rest, ce vedem acolo, toată lumea la limita de 5%. În sondaj apare cel mai sus PRU, într-adevăr are și potențial financiar, e acolo Sebastian Ghiță care se mișcă pe tot terenul. Greșește că nu-și vede de treaba lui, adică de lupta asta pentru românism, în oglindă cu UDMR care luptă într-un fel pentru maghiarism, cu toate exagerările lor. Mișcarea asta națională, partida națională, s-ar putea să nu aibă șansă la alegerile acestea tocmai pentru că sunt scindați. Marian Munteanu a fost lovit în aripă la începutul acestei campanii prin acea dezvăluire de la CNSAS. Vrem, nu vrem să recunoaștem, asta-i viața. În momentul în care te prezinți într-un fel și exact în filonul acelei prezentări tu ești lovit îți este foarte greu să decolezi. Neîndoielnic sunt mulți oameni valoroși acolo lângă Marian Munteanu, dar au ratat decolarea. Eforturile lui Florin Zamfirescu la PRM, pe de altă parte, sunt remarcabile. Se duce peste tot, vorbește foarte frumos și foarte bine despre România. Soluția era gruparea lor sub o singură umbrelă. Bine, nici acum nu e timpul pierdut. Dacă ar fi înțelepți ar alege un singur vehicul, ar renunța la anumite candidaturi, că aici este important să câștige ideea, și s-ar putea grupa pentru ca să poată unul dintre partide măcar să sară pârleazul și să fie un contrabalans igenic la excesele UDMR, care sigur va intra în Parlament. De asta am avea nevoie, pentru că UDMR într-adevăr face excese și nu sunt bine inspirați de către Viktor Orban", a arătat consultantul politic. 

În ceea ce privește partidul lui Traian Băsescu, PMP, Cozmin Gușă a explicat că scandalul cu diferite personaje din afara zonei politicii, cum ar fi Laura Codruța Kovesi, îi dăunează campaniei electorale.  

"PMP-ul lui Băsescu, în marja de 5%. Și aici Traian Băsescu trebuie să se hotărască dacă va juca ca un actor politic veritabil, care este, și va înțelege nișa pe care se află sau va rămâne în răfuielile personale cu Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea sau alții dintre cei pe care el i-ar considera că sunt inamicii lui astăzi. O campanie electorală nu are legătură cu inamicii nepolitici. Cum să faci campanie electorală și te bați cu unii care nu fac politică? Nu vreau să spun vorbe mari, dar e foartă multă neclaritate, pe care el poate să o clarifice foarte ușor, în jurul acestor atacuri. Adică, ce vrei să credem, că Ioana Băsescu este atacată pentru demersurile din inițiativa ei? Nu, a lui. Să credem că Elena Udrea este atacată pentru demersurile din inițiativa ei? Nu, a lui. Că Mircea Băsescu a suferit numai pentru că e Mircea Băsescu? Nu, pentru că e fratele lui Traian Băsescu. Despre ce vorbim, închidem ochii și ne prefacem? Nu. Aici sunt niște lucruri clare, care nu se pot astăzi împărți. Se dă impresia că se trage pe lângă Traian Băsescu tocmai datorită fricii. Traian Băsescu are un mare potențial de informații, mulți oameni dintre cei care ar putea să fie vizați sunt șantajabili și le e frică. Dar, în același timp, s-ar lupta cu el. Dar în loc să se lupte direct cu el, trag în lături ca să slăbească în jurul lui Traian Băsescu și să nu-l oblige la niște gesturi radicale de un șantaj probat asupra lor. Asta e povestea tristă a evoluției publice, care nu este descifrată pentru că mass media a slăbit foarte mult", a spus acesta. 

Consultantul politic este de părere că ALDE are șansa să intre în Parlament pentru că este protejat în toată țara de PSD: "ALDE are șansa să intre în Parlament, pentru că a devenit indispensabil pentru PSD. Și atunci, decât ca ALDE să facă un 4% în stilul APR-ului de pe vremuri, că tot s-a mutat Meleșcanu la ALDE, PSD-ul are nevoie de acele procente 5, 6, 7, pentru ca să poată să forțeze o majoritate absolută și să poată să propună un prim-ministru. Deci ALDE va fi copilul pe care PSD îl protejează cu structura sa în toată țara și probabil că va face pragul electoral".

Acesta a oferit și o predicție în ceea ce privește câștigătorul alegerilor parlamentare din 11 decembrie, însă a arătat că numirea noului prim-ministru va fi influențată de mai mulți factori. 

"Alegerile le câștigă PSD. Felul în care, însă, se va face guvernul depinde și de inteligența liderilor PSD de a-i pune problema lui Klaus Iohannis, care deocamdată are această sarcină din partea poporului de a propune un prim-ministru care va fi în stare să-și voteze o majoritate, și va ține și de tactul unor partide de a se grupa sau nu. Un PSD fără ALDE, însă, este mult mai slab. De aici venea importanța strucuturii ALDE. Pentru că dacă un PSD+ALDE înseamnă peste 50%, e un fel de soluție care i se va impune într-un fel, nu la nivel de persoane, dar la nivel de majoritate, lui Klaus Iohannis. Dacă ALDE, însă, nu intră în Parlament, atunci este altfel de soluție și se va discuta dacă cel care va intra va fi Băsescu, dacă este nevoie de UDMR în ce fel se poate folosi UDMR-ul, incompatibilitatea dintre Băsescu și PSD. Și, sigur, la un moment dat o să poată să intre în discuție chiar și PNL, dar, repet, cu zestrea pe care o are astăzi și cu această tendință de a merge în jos PNL se pune pe sine, ca structură politică, într-o mare dificultate, iar pe Klaus Iohannis îl pune într-o dificultate pentru că nu va putea să meargă pe acea continuitate pe care o sugera, apropo de Dacian Cioloș și proiectele care lui Klaus Iohannis i se păreau în regulă", a susținut Cozmin Gușă. 

Totodată, consultantul politic a subliniat că, din cele opt partide prezente în sondaj, cinci sunt într-o coaliție antijustiție.

"Deci ne așteptăm ca, în felul în care acționează, Klaus Iohannis să studieze foarte bine ceea ce se va întâmpla, să aibă scenariile acelea pe masă și să poată să vină cu o propunere echilibrată de prim-ministru și pentru vremurile pe care le trăim, pentru că nu sunt vremuri simple și e nevoie de un prim-ministru precis, de forță, care să domine, în sensul autorității, majoritatea parlamentară care l-a impus acolo. Încercările guvernării vor fi foarte grele. Ceea ce astăzi înseamnă război mocnit, în viitor ar putea să însemne decăderi din punct de vedere macroeconomic, debalansări de piețe. Klaus Iohannis nu va da înapoi, dar va avea diplomația necesară ca să facă o guvernare stabilă și fără să încalce Constituția. Îl văd pe Klaus Iohannis mult mai elastic din punct de vedere politic, pentru că așa sunt vremurile, și cred că va oferi o soluție de echilibru. Dar, repet, depinde foarte mult și de planurile ascunse ale majorității. Pentru că, dacă ne uităm, planurile de care am uitat noi ale posibilei majorități PSD+ALDE nu sunt planuri de guvernare, ci planuri legate de justiție. Noi vorbim, totuși, de o coaliție anti-DNA, dublată de alte partide anti-DNA, cum ar fi partidul lui Traian Băsescu sau PRU al lui Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu. Sunt deja din lista de partide, din cele opt partide pe care le-ai prezentat, cinci sunt într-o coaliție antijustiție sau antijustiției care se face acum", a conchis Cozmin Gușă. 

 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ