Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tom Gallager: Ce rol poate avea Vasile Dâncu în politica românească

Thursday, 05 May 2016, 10:13 Sursă: REALITATEA.NET

"PSD nu poate să nu fie mulțumit de rolul influent jucat de Vasile Dâncu în cabinetul lui Dacian Cioloș. Ca vicepremier, el a ac­ționat în spatele cortinei pentru a se­cu­riza prioritățile bugetare ale PSD și pentru a proteja alte zone de interes pentru par­tid. Rolul său ca ministru al Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice es­te crucial pentru ali­men­ta­rea rețelelor clientelare ale partidului ca să-și facă ali­ați importanți, dacă am­bi­țiile sale cresc.

El ar putea ruina speranțele tot mai fragile ale lui Klaus Iohannis pen­tru un al doilea mandat. Deocamdată, ei par să lucreze împreună. Iar lui Iohannis s-ar putea să îi convină că se poate bizui pe un camarad transilvănean mult mai is­cusit, care proiectează mai multă în­cre­dere în spațiul public, în raport cu pre­șe­dintele. PSD are o lungă tradiție de sus­ți­nere a tehnocraților transilvăneni în gu­vern, atâta vreme cât aceștia nu au în­cer­cat subminarea centrului gravitațional dâm­bovițean al partidului. În general, es­te un demers care spală cumva imaginea de partid venal cu agendă ascunsă, care es­te mai aproape de un profil balcanic clasic (chiar levantin) decât de unul central-eu­ropean. Timp de patru ani, Vasile Pușcaș, un respectat universitar din Cluj, a fost ne­gociatorul-șef al României pentru afaceri europene înainte de 2005 (chiar dacă Ro­mâ­nia a obținut mult mai puține concesii decât Polonia). Mai târziu, Ioan Rus și, pen­tru puțin timp, Andrei Marga au ieșit în evidență în timpul guvernării fur­tu­noa­se a lui Victor Ponta, chiar dacă el s-a vă­zut obligat să renunțe pe parcurs la aceș­tia, pe fondul erorilor personale și al eșe­cului de discernământ politic.

 Un Ponta tot mai agitat avertiza pe 25 apri­lie în legătură cu un mem­bru important al PSD care ar complota cu un serviciu de informații. Fără ca nu­mele lui Dâncu să fie men­ționat explicit, ar putea fi oa­re frica de un scenariu în care Dâncu este ca­ta­pul­tat la putere ca salvator al partidului, în timp ce Pon­ta este amenințat de obscu­ritate? Ponta nu se con­si­deră eliminat definitiv din viața politică, în ciuda acuzațiilor de corupție care îl ame­nință pe el și pe doi dintre cei mai apro­piați aliați, Dan Șova și Sebastian Ghi­ță. El a văzut cum personalități aflate în­tr-o obscuritate relativă - Cioloș, Marian Munteanu, chiar Iohannis însuși - au re­venit pe prima scenă ca rezultat al unor ma­nevre ce par întreprinse într-un la­bo­ra­tor politic de către forțe care stau departe de lumina reflectoarelor".

Continuarea, aici.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ