Scarlett Johansson a câştigat procesul contra unui scriitor care i-a folosit numele într-un roman

Thursday, 03 July 2014, 16:33 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

Astfel, o instanţă din Paris i-a condamnat pe scriitorul Grégoire Delacourt şi editura Jean-Claude Lattès la plata sumei de 2.500 de euro, drept compensaţie pentru prejudiciul moral, precum şi la achitarea cheltuielilor de judecată, evaluate tot la 2.500 de euro.

Romanul "La premiere chose qu'on regarde" ("Primul lucru pe care îl privim"), de cunoscutul scriitor francez Grégoire Delacourt, spune povestea unui top-model francez care seamănă atât de mult cu Scarlett Johansson, încât principalul personaj masculin din carte o confundă cu actriţa americană. În roman, top-modelul trece printr-o serie de peripeţii ca "dublura" fără de voie a lui Scarlett Johansson, până ce, în cele din urmă, identitatea acesteia este dezvăluită şi personajul feminin moare într-un accident de maşină.

La începutul cărţii, autorul pune pe seama lui Scarlett Johansson relaţii amoroase "care nu au existat niciodată", a pledat avocatul actriţei în timpul procesului de pe 14 mai. Avocata romancierului, Anne Veil, a spus însă că romanul evocă relaţii care nu s-au concretizat neapărat.

"Faptul că pe seama lui Scarlett Johansson au fost puse relaţii sentimentale asupra cărora aceasta nu s-a exprimat niciodată, prezentate ca fiind oficiale (...), este de natură să pună reclamanta într-o lumină care, pe bună dreptate, ar putea să o lezeze şi să i se pară degradantă", a estimat tribunalul.

Actriţa a contestat, de asemenea, exploatarea frauduloasă a numelui său, a imaginii şi celebrităţii sale pentru promovarea cărţii, iar, în cazul cedării drepturilor de reproducere şi adaptare cinematografică a lucrării, a solicitat interzicerea oricărei exploatări neautorizate a drepturilor privitoare la personalitatea ei, pretenţii care au fost respinse în instanţă.

"Extrem de mulţumită" de verdictul curţii, Anne Veil, avocata scriitorului şi a editurii, a evidenţiat valoarea "derizorie" a despăgubirilor acordate reclamantei.

Grégoire Delacourt este unul dintre cei mai îndrăgiţi autori din Franţa. Romanul său anterior, "La liste de mes envies" ("Lista dorinţelor mele", apărut în limba română la Editura Spandugino) a fost tradus în 47 de limbi străine şi va fi transpus într-un film.


Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE