Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sfaturile legate de somn nu sunt întotdeauna cele mai corecte. Mituri demontate de specialiști

Wednesday, 17 April 2019, 14:10 Sursă: REALITATEA.NET

O echipă de cercetători a studiat tot ce mișcă pe internet pentru a descoperi cele mai răspândite mituri legate de somn. Au publicat apoi un studiu în care au demonstrat ce e adevărat și ce nu.

Mitul privind durata optimă de somn

Unul dintre mituri susține că te vei simți bine chiar dacă dormi mai puțin de cinci ore pe noapte. E unul dintre cele mai răspândite mituri de pe glob, după cum notează cercetătorii citați de BBC.

Fostul premier britanic Margaret Thatcher susținea că dormea doar patru ore pe noapte. La fel și cancelarul german Angela Merkel. Însă nu e chiar așa. Cine a crezut în acest mit are mari șanse să-și fi provocat mari probleme de sănătate.

"Avem dovezi solide care arată că a dormi doar cinci ore sau mai puțin în mod consecvent, riscurile de a exista consecințe negative asupra sănătății sunt mari", spune cercetătorul Rebecca Robbins.

Poți dezvolta boli cardiovasculare, poți suferi atacuri de cord și chiar accidente vasculare cerebrale. Durata de somn recomandată de specialiști e de aproximativ 7-8 ore pe noapte.

Mitul legat de consumul de alcool

Dacă vei consuma băuturi alcoolice înainte de culcare vei dormi mai bine, spune un alt mit extrem de răspândit. În această categorie intră adesea un pahar de vin, unul de whisky sau o bere. "Te ajută să adormi, dar scade considerabil calitatea somnului", spun cercetătorii.

Consumul de alcool înainte de culcare nu face decât să-ți activeze mișcarea rapidă a ochilor în timpul somnului, care este importantă pentru memorie și învățare. Alcoolul este, de asemnea, diuretic, iar consumul în exces duce la apariția deshidratării. Așadar, e posibil să ai nevoie să te trezești ca să bei apă des. Concluzia e simplă: chiar dacă adormi mai repede, pierzi din beneficiile unui somn de calitate.

Mitul legat de leneveala în fața televizorului

Te-ai gândit vreodată că ar fi mai bine să te uiți la televizor pentru că te ajută să adormi mai repede? Ei bine, s-ar putea ca știrile sau emisiunea preferată să-ți dăuneze, de fapt, somnului.

"De multe ori, dacă ne uitam la televizor la știrile de noapte, să spunem, acestea ne pot provoca insomnie sau stres chiar înainte de culcare, atunci când încercăm, de fapt, să ne relaxăm", susțin cercetătorii.

O altă problemă cu privitul la televizor e legată de lumina albastră proiectată în cameră. Din cauza acesteia, producția de melatonină nu se face la niveluri optime. Această substanță e cunoscută drept hormonul somnului. Aceeași problemă e întâlnită și în cazul telefoanelor și al tabletelor.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE